Åstedsgranskere etterforsker drapet på menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov og journalisten Anastasia Baburova, som ble skutt i Moskva mandag. Foto: AP

Menneskerettsforkjemper brutalt drept

(VG Nett) Journalist døde etter å ha kastet seg foran advokat som ble skutt. Begge ble drept.

  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En maskert gjerningsmann skal ha åpnet ild mot den fremtredende menneskerettsadvokaten Stanislav Markelov på åpen gate da han var på vei hjem fra et pressemøte. Drapet sjedde på en undergrunnsstasjon bare én kilometer fra Kreml.

Ifølge vitner var Markelov tydelig målet for ugjerningen.
Journalisten Anastasia Baburova gikk sammen Markelov. Hun skal ha prøvd å stanse drapet ved å kaste seg foran skytevåpenet. Hun ble truffet, og døde senere på sykehus av skadene.

Kritiserte løslatelse

Stanislav Markelov har kjempet en lang kamp for tsjetsjeneres rettigheter. Foto: AP

På pressemøtet hadde Markelov kritisert løslatelsen av den russiske offiseren Jurij Budanov. Markelov var advokat for de etterlatte av en 18 år gammel tsjetsjensk kvinne, som i 2000 ble drept av den russiske offiseren. Han ble dømt til ti års fengsel i 2003, men ble løslatt for fem dager siden.

Menneskerettsorganisasjoner har uttrykt forferdelse over skyteepisoden og krever en grundig etterforskning.

Ifølge den russiske radiostasjonen Ekho Moskvy mener russisk politi at drapet har forbindelse med Markelovs arbeid, skriver Berlingske Tidene.

Budanov avviser ovenfor avisen Komsomolskaja Pravda at han har noe med drapet å gjøre, skriver den danske avisen.

Anastasia Baburova jobbet som frilansjournalist for Novaya Gazeta Foto: AP

Flere journalistdrap

Den kvinnelige journalisten jobbet i samme avis som Anna Politskovskaja, som ble skutt og drept i 2006. Fire journalister med tilknytning til avisen er drept siden 2000.

Makelov er en kjent menneskerettighetsforkjemper. Han engasjerte seg blant annet sterkt for å få dømt russiske soldater for forbrytelser gjort under krigen i Tsjetsjenia.

Støre beklager drapene

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sendte tisrsdag ut en pressemelding som kommentar til de to drapene.

- Jeg beklager dypt at Stanislav Markelov, en kjent russisk advokat og menneskerettighetsforsvarer, er blitt brutalt myrdet i Moskva sammen med journalisten Anastasija Baburova, sier han i pressemeldingen.

- Murdalov var en markant og modig advokat som engasjerte seg i en rekke menneskerettighetssaker. Murdalov huskes også som forsvarer for Anna Politkovskaya, som ble brutalt myrdet i 2006, sier Støre videre.

Utenriksministeren understreker at drapene er opprørende, og at han forventer at etterforskningen vil bidra til å oppklare dem og bringe de skyldige til ansvar.

-Dårlig signal

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener at russiske myndigheter viser liten vilje til å etterforske drap på journalister om menneskerettighetsforkjempere.

- Det er et dårlig signal at myndigheten har vist så liten vilje til etterforske Politskovskaja-saken. Nå har det skjedd et nytt drap. Utviklingen er skummel, sier Wilhelmsen.

Debatt: Leserne diskutérer forholdet til Russland

Hun er også meget kritisk til at offiseren Jurij Budanov ble løslatt før tiden.

- Budanov er en av få som er dømt for grusomhetene som ble begått i Tsjetsjenia. Han feires som en helt av enkelte i forsvaret. Myndighetene burde unngått å løslate ham, sier Wilhelmsen.

Hun er bekymret over situasjonen i nabolandet.

- Menneskerettighetsorganisasjoner må rapportere hva de driver med. Kritikere og opposisjon har liten støtte i Russland. De har ikke uavhengig domstol, ingen fri Duma eller fri presse. Landet er mer lukket enn på 90-tallet, sier Wilhelmsen til VG Nett.

Tirsdag ble det lagt ned blomster på stedet hvor menneskerettighetsforkjemperen og journalisten ble skudd dagen før. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder