Ny politiskyting vekker sinne i USA – politibetjent og politisjef sier opp

20 år gamle Daunte Wright ble skutt bak rattet i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center. Politibetjenten som skjøt hevder det var et uhell.

Av 

Ingrid Hovda Storaas

Publisert:

Hendelsen har skapt sinne i lokalmiljøet. Demonstranter har samlet seg ved politiets tungt bevoktede hovedkvarter i flere dager på rad.

Her er sikkerheten styrket med et høyt metallgjerde og flere barrikader, og politi og medlemmer av nasjonalgarden står vakt iført fullt opprørsutstyr.

Mandag ble rundt 40 personer pågrepet under protestene, og sent tirsdag kveld lokal tid er det igjen sammenstøt mellom demonstranter og politi på stedet.

Det er allerede høy spenning i området på grunn av den pågående rettssaken mot politimannen som er tiltalt for drapet på George Floyd 25. mai i fjor. Både i Brooklyn Center, Minneapolis og St. Paul er det nå innført portforbud etter klokken 22.

Bakgrunn: Politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell

Bakgrunnen for demonstrasjonene er en hendelse søndag, der 20 år gamle Daunte Wright ble skutt av politiet etter å ha blitt stanset for brudd på trafikkreglene i Brooklyn Center utenfor Minneapolis. Han ble senere erklært død.

Politiet har forklart at hendelsen var et uhell.

– Betjenten trakk pistol i stedet for elektrosjokkpistol. Det var et uhell som resulterte i Wrights tragiske død, sa den lokale politisjefen Tim Gannon etter hendelsen.

Tirsdag har både politibetjenten og politisjefen levert inn sine oppsigelser, skriver nyhetsbyrået AP.

–Jeg har elsket hver minutt i jobben som politibetjent og å tjene dette lokalsamfunnet som best jeg kan. Men jeg tror det er til det beste for både lokalsamfunnet, politikontoret og mine kolleger at jeg sier opp med umiddelbar virkning, skriver betjenten Kim Potter i sitt oppsigelsesbrev.

Ordfører i Brooklyn Center Mike Elliot sier han håper Potters avgjørelse om å si opp kan «bringe en form for ro til lokalsamfunnet».

– Vi må sørge for at rettferdigheten seirer. Daunte Wright fortjener det. Familien hans fortjener det, sier ordføreren tirsdag.

Det er foreløpig uklart om betjenten vil straffeforfølges, skriver AP.

– Jeg kan ikke akseptere det

Demonstrantene er ifølge AP opprørte over det de mener er bortforklaringer fra politiet.

– Jeg mistet sønnen min. Han kommer aldri tilbake. Jeg kan ikke akseptere det. En feil? Det høres ikke engang riktig ut. Denne betjenten har vært med i politistyrken i 26 år. Jeg kan ikke akseptere det, sier Wrights far Aubrey Wright i et intervju med ABC-programmet «Good Morning America».

DØDE: Daunte Wright (20) ble skutt av politiet i Minneapolis. Han etterlater seg en sønn. Foto: Privat Foto: Privat

Familien representeres av borgerrettighetsadvokaten Ben Crump, som blant annet også representerer familiene til George Floyd og Jacob Blake.

– Daunte Wright utgjorde ikke noen trussel mot dem. Var det den beste beslutningen? Nei, men unge mennesker tar ikke alltid de beste beslutningene. Som moren hans sa: Han var redd, sier advokaten under en pressekonferanse tirsdag.

les også

Protester og portforbud etter at politi skjøt mann ved Minneapolis

Den ble holdt utenfor rettsbygningen i Minneapolis – bygget hvor tidligere politibetjent Derek Chauvin er stilt for retten etter politidrapet på George Floyd 25. mai i fjor.

Politiforeningen Minnesota Police and Peace Officers Association ber folk la være å konkludere i saken før hendelsen er ferdig etterforsket.

BORGERRETTIGHETSADVOKAT: Familien til Daunte Wright representeres av advokaten Ben Crump. Han holdt tirsdag en pressekonferanse utenfor rettsbygningen i Minneapolis, der rettssaken mot politimannen som er tiltalt for drapet på George Floyd holdes. Foto: KEREM YUCEL / AFP

Stanset for brudd på trafikkreglene

20 år gamle Daunte Wright ble stanset av en politipatrulje på grunn av et bilskilt som ikke skal ha vært gyldig, skriver CNN.

Politiet skal da ha funnet ut at han hadde en arrestordre på seg, etter at han ikke dukket opp i retten etter en anklage om at han skal ha flyktet fra politiet etter en hendelse i juni i fjor. De skal ha forsøkt å legge ham i håndjern mens han sto utenfor bilen.

Videoopptak fra politiets kroppskamera ble offentliggjort mandag, og viser ifølge AP at Wright prøver å komme seg løs fra politiet idet politibetjenten som nå har sagt opp sin stilling roper «Taser! Taser! Taser».

Wright kommer seg imidlertid løs, og han setter seg bak rattet i bilen sin og kjører av gårde. Samtidig drar politibetjenten våpenet sitt og avfyrer et skudd.

– Holy sh*t! Jeg skjøt ham, roper hun etterpå.

20-åringen ble truffet. Han kolliderte flere kvartaler unna og ble senere erklært død. En kvinnelig passasjer ble skadet.

Publisert:

Les også

 1. Politileder om pågripelsen av George Floyd: Brudd på retningslinjene

  Da Derek Chauvin presset kneet sitt mot George Floyds nakke i ni minutter og 29 sekunder var det «fullstendig…
 2. Lege erklærte at George Floyd trolig døde av kvelning

  Legen som erklærte George Floyd for død, vitnet mandag om at han på dødstidspunktet anså kvelning som den mest…
 3. Ekspert i retten: George Floyd døde av mangel på oksygen

  Forsvarerne har hevdet at narkotiske stoffer og en underliggende tilstand var en medvirkende årsak til at George Floyd…
 4. Floyd-rettssaken: Sjefen kritiserer Chauvins maktbruk

  Derek Chauvins skulle ha fjernet kneet sitt fra nakken til George Floyd etter at sistnevnte stoppet gjøre motstand.

Mer om

Politivold

George Floyd

Flere artikler

 1. Politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell

 2. Protester og portforbud etter at politi skjøt mann ved Minneapolis

 3. Juryen har trukket seg tilbake – erklærer krisetilstand før avgjørelse i George Floyd-saken

 4. George Floyds kjæreste til VG: – Rettferdigheten er her

 5. Frigir video: Skjøt tenåring fire ganger

Fra andre aviser

 1. Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell

  Bergens Tidende
 2. Demonstranter bryter portforbudet og protesterer mot politiet i Minneapolis

  Aftenposten
 3. Nye demonstrasjoner i Minneapolis

  Aftenposten
 4. Slik kunne det skje at nok en svart person ble drept av politiet – til tross for klare våpenregler

  Aftenposten
 5. Store protester i USA. Politiet mener mann ble drept ved et uhell.

  Aftenposten
 6. Går Derek Chauvin fri, kan det bli opptøyer over hele USA: – Folk er klare for å eksplodere

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no