LANGER UT: Donald Trump får sterk kritikk fra mange hold for å ha gitt FBI-sjefen sparken. Nå tar presidenten til motmæle på Twitter.
LANGER UT: Donald Trump får sterk kritikk fra mange hold for å ha gitt FBI-sjefen sparken. Nå tar presidenten til motmæle på Twitter. Foto: Yuri Gripas Reuters

Trump om Comey: – Han gjorde ikke en god jobb

UTENRIKS

NEW YORK (VG) Jakten på en ny FBI-sjef er i gang. Donald Trump sier han skal finne en erstatter som vil gjøre en mye bedre jobb enn James Comey – og mener folk kommer til å takke ham.

Publisert: Oppdatert: 10.05.17 17:44

Nyheten om at USAs president Donald Trump har sparket FBI-sjef James Comey slo ned som en bombe natt til tirsdag norsk tid. Comey er den som leder etterforskningen av de påståtte båndene mellom Trumps kampanje og russiske myndigheter før valgseieren i november.

Idet dagen gryr i USA har presidenten allerede sendt ut flere meldinger på Twitter om sin avgjørelse som har vekket oppsikt.

– James Comey blir erstattet av noen som kan gjøre en langt bedre jobb, noe som vil bringe tilbake FBIs ånd og prestisje, skriver Trump i én melding.

Giæver kommenterer: Det mest fantastiske er begrunnelsen

I en annen Twitter-melding fortsetter han:

– Omtrent alle i Washington, både republikanere og demokrater, mistet tilliten til Comey. Når ting roer seg så kommer de til å takke meg!

I en svært kort sekvens på Det ovale kontor fikk en journalist mulighet til å spørre hvorfor Trump sparket Comey.

– Fordi han ikke gjorde en god jobb, var Trumps korte svar.

– Tuller du? Ble han sparket?

Hvem som kommer til å ta over jobben etter Comey er fremdeles uklart, og foreløpig har det ikke kommet informasjon fra Det hvite hus av hvordan de ser for seg veien videre bortsett fra at visesjef Andrew G. McCabe nå har rykket opp som fungerende FBI-sjef frem til en erstatter er på plass.

Amerikanske medier har imidlertid begynt å spekulere i hvem som kan være aktuell, og trekker frem blant annet New Jersey-guvernør Chris Christie og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani.

Få innsikt: Disse kan bli ny FBI-sjef

USAs utenriksminister Rex Tillerson møter i dag Russlands utenriksminister Segej Lavrov i Washington D.C. Da de skulle fotograferes sammen stilte journalistene spørsmål om sparkingen av Comey. Tillerson snudde seg og gikk uten å svare, mens Lavrov tok en spøkefull tone.
– Tuller du? Ble han sparket?
Det hvite hus bekreftet i natt norsk tid at også president Trump skal møte Lavrov onsdag.

I en tale i senatet onsdag forsvarer Senatets republikanske majoritetsleder Mitch McConnell at Trump sparket Comey, mens minoritetsleder Charles Schumer (D) fortsatte sin knallharde kritikk mot presidenten og kravet om en uavhengig etterforskning av bånd mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter.

Det er ikke McConnell enig i. Han mener på sin side at en ny etterforskning kun vil forsinke de nåværende undersøkelsene.

Bakgrunn: Det anstrengte forholdet mellom Trump og FBI-sjefen

Sammenlignes med Watergate

En rekke toppolitikere, både republikanere og demokrater, har rettet krass kritikk mot presidenten etter sparkingen av Comey og krever en uavhengig etterforskning av de påståtte båndene til Russland.

Flere trekker også paralleller til Watergate-skandalen da daværende president Richard Nixon sparket spesialetterforsker Archibald Cox. Watergate-saken førte til at Nixon til slutt måtte gå av.

Flere reagerer: Trekker linjer til Watergate-skandalen

Blant de mange kritikerne er demokratenes leder i Senatet, Charles Schumer, som sier at han sa følgende til presidenten da han ringte for å informere om at han hadde bestemt seg for å gi Comey sparken:

– Jeg sa til presidenten, «Herr president, med all respekt, du gjør en stor feil», sier Schumer og fortsetter:

– Denne etterforskningen må ledes så langt unna Det hvite hus som mulig, og lengst mulig unna noen Trump har utnevnt.

Dette fikk presidenten til å hamre løs – på Twitter:

Onsdag ettermiddag norsk tid fortsatte Trump i samme spor: «Demokratene har sagt noe av de verste tingene om James Comey, inkludert at han burde få sparken, men så later de som at de er så triste!»

Benekter Russland-forbindelse

Mange spør seg om timingen av sparkingen: Hvorfor Trump kvitter seg med FBI-sjefen midt under FBIs etterforskning av Russland-båndene. I et intervju med CNN natt til tirsdag norsk tid benektet Trump-rådgiver Kellyanne Conway at sparkingen har noe med Russland å gjøre.

Onsdag ble hun ytterligere presset om dette i nok et intervju med den samme tv-stasjonen.

– La meg heller spørre: Hvorfor ikke? er hennes svar på hvorfor dette skjer nå.

– Han (Trump journ.anm) gjør det når han vil, fortsetter Conway.

I et brev konkluderer visejustisminister Rod Rosenstein at årsaken til avskjedigelsen er Comeys håndtering av etterforskningen og den påfølgende henleggelsen av Hillary Clintons bruk av en privat epost-server da hun var utenriksminister. Det er Rosensteins vurdering Trump legger til grunn i sin avgjørelse.

Her kan du lese mer om