Over 100 politianmeldelser  **Skaper høyrepopulisme

ÅSTED: Rundt tusen menn skal ha angrepet kvinner under nyttårsfeiringen i sentrum av Köln, hvor politiet har fått inn anmeldelser fra over 100 kvinner som er blitt grovt seksuelt trakassert og ranet. Det er også anmeldt minst en voldtekt, som skal ha blitt begått i menneskemengden. Foto: , Afp

Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

De ansvarlige for sikkerheten i Köln blir utsatt for massiv kritikk etter at hundrevis av menn skal ha gått til angrep på kvinner i sentrum på nyttårsaften.

 • Stian Eisenträger
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er mer enn rystende. Som kvinne spør man seg hvordan sikkerhetsmyndighetene kunne la noe slikt skje. Når det fremkommer at tusen menn målrettet har samlet seg for å forgripe seg på kvinner, forventer jeg personalmessige konsekvenser ved sikkerhetsmyndighetene eller politiet, sier Lamya Kaddor, som er leder i Det liberal-islamske forbundet til storavisen Die Welt.

Onsdag uttaler tysk politi at de etterforsker hvorvidt bølgen av seksuelle overgrepene i Köln kan være linket opp mot et kriminelt nettverk i Düsseldorf. Det melder nyhetsbyrået AP.

Over 100 kvinner har gått til politianmeldelse etter at de enten ble ranet, truet eller seksuelt trakassert under feiringen nyttårsaften midt i sentrum av storbyen Köln. Det er også blitt meldt om en voldtekt. Kvinnene har forklart til politiet at overgriperne skal ha vært unge menn mellom 18 og 35 år, med «arabisk eller nordafrikansk» utseende. Mange av de mistenkte gjerningsmennene skal ha vært beruset.

Tre firedeler av de over 100 anmeldelsene er relatert til det som omtales som seksuelle overgrep, inkludert antasting.

Bakgrunn: Kvinner ble befølt og angrepet

Tyske medier har sammenlignet hendelsen med masseovergrepene som har skjedd på Tahrir-plassen i Kairo.

Egypt 2013: Kvinner fritt vilt for seksualforbrytere

Tre mistenkt

Politiet hadde lenge ingen konkrete mistenkte etter ugjerningene, og uttalte at etterforskningen er vanskelig. Onsdag kom det første gjennombruddet i overgrepsskandalen som ryster Tyskland, da politiet innenriksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen kunne meddele at tre personer er mistenkt i saken, melder Der Spiegel.

Politiet og andre som er ansvarlige for sikkerheten blir sterkt kritisert for å ha sviktet i sitt samfunnsoppdrag. En rekke fremtredende tyske muslimer krever nå at dette må få konsekvenser for de øverste ansvarlige.

Politiet har tidligere uttalt at de antok rundt tusen menn var til stede da hendelsene fant sted, men sier nå at de ikke tror at så mange var til stede. De kan likevel ikke presisere noe nærmere antall, skriver AP.

Les også: Tafset på taxisjåfør – og skrøt av det på Facebook

– Høres ut som en organisert samling

Tysklands største islamske forbund DITIB kritiserer politiet for ikke å ha grepet inn for å forhindre overgrepene.

– Når etterforskningen viser at tusen menn målrettet begikk overgrep og borgerne ikke ble beskyttet mot seksuelle overgrep, da forventer jeg konsekvenser for de ansvarlige, sier Bekir Alboğa, leder for interreligiøs dialog i DITIB til den tyske storavisen.

Han mener det er underlig at så mange forbrytelser kunne begås uten at det ble lagt merke til av hverken sikkerhetstjenester eller forbipasserende, og at dersom alt har gått for seg slik det er blitt beskrevet, må jernbanen og politiet gjennomgå sine sikkerhetsrutiner.

– Utover dette er det også besynderlig at det er snakk om rundt tusen nordafrikanere. Det høres ut som en organisert samling. Uansett er dette en selsom hendelse, sier han.

Les også: Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

«Misforstått toleranse»

Integrasjonspolitisk talsmann i kristendemokratiske CDU i delstaten Hessen, Ismail Tipi, mener også hendelsene nyttårsaften må få personalmessige følger.

– De ansvarlige i Köln og Nordrhein-Westfalen må spørre seg om de er de riktige kvinner og menn for sine stillinger. Lederne for sikkerhetsmyndighetene burde ta ansvaret for den uhørte svikten, sier han til Die Welt.

– Det er en sikkerhetsfiasko at tydeligvis tusen personer kunne samle seg i det sikkerhetsstrategiske området mellom Kölnerdomen og sentralstasjonen og målrettet antaste kvinner uten at noen har grepet inn, sier den muslimske politikeren med tyrkiske røtter til den tyske avisen.

Han mener en slik fiasko ikke er mulig i andre tyske delstater, og forklarer dette med at han mener Nordrhein-Westfalen er blitt en oppsamlingsplass for kriminelle innvandrere og islamister på grunn av det han karakteriserer som årevis med «misforstått toleranse og multikultur-romantikk».

FN: Syriske barn torturert og utsatt for seksualisert vold

Les også: Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn i Tyskland

DEMONSTRASJON: Tyske kvinner demonstrerte tirsdag i Köln under parolen "Mot sexisme - mot rasisme". Foto: , Reuters

Innenriksministeren: – Forventer oppklaring

Innenriksminister Thomas de Maizière, som tilhører det konservative, kristendemokratiske partiet CDU, har også kommet med skarp kritikk mot Köln-politiet, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.

– Jeg forventer øyeblikkelig en oppklaring, var det organisert, var det virkelig nordafrikanere, og hvorfor kunne man dagen etter fortsatt si at «det hadde vært en fredelig nyttårsfeiring»? sier innenriksministeren i et intervju med Tagesschau.

På formiddagen første nyttårsdag meldte nemlig Köln-politiet på Twitter at «nyttårsfeiringen i hovedsak har gått fredelig for seg».

– Det kan ikke være slik at man først rydder plassen foran togstasjonen fordi fyrverkeri blir skutt mot mennesker, og så skjer disse hendelsene, og man venter på anmeldelser. Slik kan ikke politiet arbeide, sier de Maizière.

– Vi trenger et klart, hardt svar fra rettsstaten, og vi behøver å sikre oss mot at slikt ikke skjer igjen, sier innenriksministeren, som betegner angrepene på kvinnene som «avskyelige, opprørende og ikke til å fatte».

Tysk sikkerhetstjeneste advarer: Radikale islamister vil radikalisere flyktninger

KREVER OPPKLARING: Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière krever svar på hvorfor politiet ikke forhindret overgrepene mot kvinner i Köln på nyttårsaften, og at gjerningsmennene blir funnet og straffet. Foto: , Afp

Høyrepopulisme-bonanza

Overgrepene har skapt frykt i Tyskland om konsekvensene av at landet tar imot så mange mennesker på flukt fra krig og fattigdom. Populistiske grupperinger på høyresiden er allerede i gang med å nøre opp under flyktningmotstanden. Det høyrepopulistiske partiet Tysk alternativ (AfD), som håper å vinne oppslutning under regionalvalget i mars, har allerede vært ute med kritikk. De mener angrepene er et resultatet av ukontrollert innvandring.

– Nå ser vi de skrekkelige konsekvensene av en katastrofal asyl- og migrasjonspolitikk, uttaler partileder Frauke Petry.

Den tyske innenriksministeren advarer imidlertid mot at folk nå skal sette alle immigranter i samme bås.

– Dette må ikke føre til at flyktninger, uansett hvor de kommer fra, skal bli ofre for generell mistanke. De har kommet til Tyskland for å få beskyttelse etter å ha blitt forfulgt, sier Thomas de Maizière.

Lamya Kaddor, som er islam-viter av syrisk herkomst, mener imidlertid den påståtte etniske eller religiøse tilhørigheten til gjerningsmennene i Köln ikke er av spesiell betydning.

– Patriarkalske holdninger er ikke et spesifikt problem for islam, det er også utbredt i Sør-Amerika og India, altså i ikke-muslimske land, sier hun til Die Welt.

Bakgrunn: Innvandrerlandet Tyskland

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Tysk avis: Innvandrere angrepet i Köln

 2. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 3. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 4. Politisjef må gå etter masseovergrep

 5. Politisjef i Köln benekter rasisme-anklager etter massekontroller

Fra andre aviser

 1. Gjenger angriper innvandrere i Köln

  Aftenposten
 2. Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

  Bergens Tidende
 3. Kölns skrekknatt kan endre tysk flyktningdebatt

  Aftenposten
 4. Vendepunkt Köln

  Aftenposten
 5. Over 90 ble utsatt for overgrep på én dag. Nå ber Kölns ordfører kvinner om å oppføre seg.

  Aftenposten
 6. Tre personer mistenkt etter masseovergrep i Köln

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder