GIR TILBAKE: Den norske samleren Morten Bøsterud sammen med Kambodjas kulturminister Pheoung Sackona under den formelle overleveringen av gamle kulturgjenstander i Phnom Penh.

GIR TILBAKE: Den norske samleren Morten Bøsterud sammen med Kambodjas kulturminister Pheoung Sackona under den formelle overleveringen av gamle kulturgjenstander i Phnom Penh. Foto:Tang Chhin Sothy/AFP,AFP

Norske Morten leverte tilbake 1200 år gammel kunst til Kambodsja

Kunst som ble stjålet fra Kambodsja på 60- og 70-tallet ble tirsdag levert tilbake av den norske samleren Morten Bøsterud.

Astrid Eline Øksnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette melder The Jakarta Post.

Statuene skal være fra Angkorperioden i Kambodsja som varte fra år 800 til 1432. Statuen av den hinduistiske guden Shiva er fra 800-tallet og det mannlige gudehodet skal være fra tidlig 1200-tallet.

Landets kulturminister, Phoeung Sackona, sier at statuene ble stjålet fra landet under borgerkrigen på 60- og 70-tallet og fraktet til Europa. I følge avisen vil Bøsterud ikke svare på hvordan han fikk tak i gjenstandene eller hvor mye han betalte for dem.

LAGET AV STEIN: Statuen av den hinduistiske guden Shiva skal være fra 800-tallet og statuen av et gudehode er fra 1200-tallet. Foto:Heng Sinith,TT NYHETSBYRÅN

Sackona presiserte at Bøsteruds fine gest kunne sette et godt eksempel for andre samlere som har slike gjenstander hjemme, og at det støtter kampen mot ulovlig kunsthandel.

I tillegg til å være samler, er Bøsterud aksjonær og sitter i styret ved Atlasklinikken AS, et tverrfaglig helsesenter i Oslo.

– Jeg ser ikke på meg selv som en donor, men en person som returnerer kunsten til deres opprinnelige eier, sa Bøsterud til reportere på stedet.

Etter å ha fått en omvisning på det nasjonale museet der statuene skal oppbevares, innså han at han hadde gjort rett.

– Det er her statuene hører hjemme, og ikke i mitt hjem som jeg først tenkte.

VG har ikke lyktes i å komme i kontakt med Bøsterud tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder