BES BIDRA I SYRIA: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det folkerettslige grunnlaget må vurderes dersom Norge skal bidra militært i Syria. Foto: Roger Neumann , VG

Søreide: Må vurdere Norges militære bidrag mot IS

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det folkerettslige grunnlaget må være på plass før Norge kan bidra militært mot IS i Syria.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Foreløpig bidrar vi i Irak fordi vi har fått en invitasjon fra irakiske myndigheter. Det har også alle de andre landene vi bidrar sammen med i Irak. Så må vi gjøre vurderinger av det folkerettslige grunnlaget hvis det skulle være aktuelt å gjøre bidrag andre steder enn i Irak, sier Søreide til NRK.

Mandag ble det kjent at USA ber Norge om å delta i krigen mot IS i Syria.

Ifølge Søreide har henvendelsen har gått ut til nær sagt alle land i koalisjonen som allerede bidrar militært.

Bidrar i Irak

– Det baserer seg på et vedtak og en resolusjon i Sikkerhetsrådet som sier at alle land må bidra mer, sier hun.

Norge er ett av 60 land som bidrar i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Norge bidrar ved å trene kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

Les også: Advarer norsk Irak-styrke mot terror-støtte

Forsvarsministeren påpeker at Norge også bidrar både militært, humanitært og økonomisk, skriver NTB. Sistnevnte dreier seg om å stanse fremmedkrigere og hindre terrorfinansiering.

– Det kommer vi til å fortsette å gjøre, og det er det dette brevet også handler om, nemlig det brede spekteret av bidrag. Vi gjør vurderinger av det militære fra vår side – om hva det er mulig å bidra med og hva det folkerettslige grunnlaget er. Det er et klart folkerettslig grunnlag i Irak i dag, sier Søreide.

– Må vurderes grundig

Ifølge Aftenposten sendte USA henvendelsen 3. desember.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått en henvendelse, på lik linje med en rekke andre land, om å bidra militært i kampen mot ISIL. Det er jo noe som må vurderes grundig, sier pressekontakt Eskil Sivertsen i Forsvarsdepartementet til VG.

Har du fått med deg denne? Forventer økt terrortrussel mot Norge med norske soldater i Irak

– Vi er militært overlegne

Foreløpig driver den USA-ledede koalisjonen luftangrep i Syria. I oktober ble det kjent at USA også sender spesialstyrker som skal være rådgivere for b Generalmajor Robert Mood sier til Klassekampen at en eventuell bakkeinvasjon i Syria vil koste Vesten dyrt.

Mood ledet FNs observatører i Syria i 2012.

– Dersom vi skal inn i Syria, må vi stå der i hvert fall i én generasjon, kanskje to, sier han til Klassekampen.

Han mener imidlertid at luftbombingen av landet ikke er tilstrekkelig for å bekjempe terrororganisasjonen.

– Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi store bakkestyrker, tilsvarende Afghanistan, sier Mood til avisen, og legger til:

– Svøpen for slike intervensjoner er at Vesten ikke har utholdenhet til å stå lenge nok i det. Vi er militært overlegne, så den enkle fasen er å vinne krigen. Det vanskelige er å vinne freden, sier Mood.

– Uhyre skeptisk

Stortingsrepresentantene Bård Vegard Solhjell (SV) og Marit Arnstad (Ap) sa i går til VG at han er kritisk til at Norge skal bidra i Syria.

– Med det lille forbeholdet om at vi ikke vet hva det dreier seg om eksakt: Jeg er uhyre skeptisk til at Norge skal bli med på en militær operasjon nå, sier Solhjell til VG.

VG-måling: Vil ikke sende norske soldater mot IS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder