Terroristjakt i Brussel: 16 pågrepet - Paris-terrorist fremdeles på rømmen

BRUSSEL/OSLO (VG) Etter flere timers intense politiaksjoner i den belgiske hovedstaden, er 16 personer pågrepet. Men Paris-terroristen Salah Abdeslam (26) er fortsatt på frifot.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag kveld satte belgisk politi i gang flere operasjoner, blant annet i nærheten av Grand-Place i sentrum av den belgiske hovedstaden. Operasjonene var knyttet til terrortrusselen som har satt Brussel under høyeste terrorberedskap de siste dagene.

Belgiske myndigheter frykter et angrep lik det som skjedde i Paris for en uke siden, der 130 mennesker ble drept.

Bakgrunn: Tror Paris-terrorist gjemmer seg i Brussel

16 pågrepet

Under en pressekonferanse søndag kveld fortalte Eric Van Der Sypt, talsperson for den føderale påtalemyndigheten i Belgia, at 16 personer ble pågrepet under søndagens politiaksjoner.

Salah Abdeslam (26), som er etterlyst etter Paris-terroren, og som politiet mener befinner seg i Brussel, er ikke blant de pågrepne.

Etter Paris-angrepet har den føderale påtalemyndigheten og påtaleleder i Brussel spesialisert i terrorsaker beordret total 19 husransakelser i Brussel-regionen. De fant sted i blant annet St.-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe og Vorst. De ble også utført tre husransakelser i Charleroi, opplyste Van Der Sypt.

Totalt ble 16 personer arrestert. Påtaleleder vil mandag bestemme om det skal varetektsfengsles.

Avfyrte skudd

Under ransakelsen i en snackbar i ST-Jans-Molenbeek kjørte et kjøretøy inn i politiet, hvorpå politiet avfyrte to skudd. Kjøretøyet kjørte fort av sted, men ble senere avskåret i Brussel. Føreren ble skadet, og er arrestert.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvorvidt mannen kan knyttes til terroretterforskningen.

Det ble ikke funnet våpen eller eksplosiver under søndagens aksjoner. Den føderale påtalemyndigheten ønsker heller ikke å si noe om identiteten til de pågrepne.

Det var ifølge politiet særskilte deler av etterforskningen som gjorde aksjonene nødvendig. Jakten fortsetter, men av hensyn til videre etterforskning vil de foreløpig ikke gi flere detaljer.

Den føderale påtalemyndigheten og politiet takker pressen og brukere av sosiale medier for å ha tatt i betraktning behovene til den pågående operasjonen da de dekket operasjonen.

Foto: ,

Les også: Brussel svarer på terrortrussel med katte-tweets

«Lockdown»

Under politiaksjonene søndag ble beboerne bedt om å holde seg unna vinduene, mens politiet sperret av gatene rundt. Flere tungt bevæpnede politifolk og soldater holdt vakt i området.

Crisis Center Belgia ba beboere i området om å forholde seg rolig, og følge politiets instruksjoner.

Les også: Dette er terroristen politiet jakter på

Frykter angrep

Tidligere søndag bekreftet belgiske myndigheter at trusselsituasjonen er uendret på nivå fire, som er høyeste nivå.

– Vi frykter et angrep som det i Paris, sa statsminister Charles Michel på en pressekonferanse søndag kveld.

Den amerikanske storavisen New York Times skriver at politiet arresterte fire personer lørdag, hvor den ene hadde på seg et selvmordsbelte. Avisen henviser til flere belgiske medier, men skriver at talsperson for påtalemyndigheten, Geert Schoorens, hverken vil bekrefte eller avkrefte informasjonen på grunn av den pågående etterforskningen.

Les: IS-angrep rammer flest muslimer

Både skoler, universiteter og metroen i Brussel vil holde stengt også mandag. For resten av landet holdes trusselnivået fremdeles på nivå 3. Myndighetene advarer om at potensielle mål er store kjøpesentre, butikker og kollektivtransport.

De mange offentlige EU-kontorene i EU-hovedstaden holdes imidlertid oppe.

Tiltakene er ifølge den belgiske avisen L’Echo fortsatt sterkt militært nærvær, restriksjoner på store tilstelninger, samt spesiell oppmerksomhet rettet mot det som er åpnet av kollektivtransport.

Les også: – De drepte alle bortsett fra en som gjemte seg

Jakter to terrorister

I løpet av søndagen har det vært en rekke aksjoner rundt omkring i Belgia. To ganger har togstasjoner blitt stengt etter funn av mistenkelige gjenstander, uten at situasjonen har utviklet seg. En tv-stasjon ble evakuert etter at en mistenkelig bil sto utenfor, men også denne situasjonen er avklart.

Siden terrorangrepene i Paris fredag 13. november, har terroristen Salah Abdeslam (26) vært på frifot. Han ble stanset på grensen mellom Frankrike og Belgia, men ble sluppet videre.

Abdeslam, skal være broren til selvmordsbomberen Ibrahim Abdeslam. 26-åringen ble født i Brussel, men bodde de siste årene i bydelen Molenbeek, hvor politiet aksjonerte mot flere adresser forrige helg.

De belgiske myndighetene har søndag offisielt bekreftet at de jakter minst to terrorister i Brussel-området.

– Det er to terrorister i Brussel-området som kan begå svært farlige handlinger, sa borgermesteren i Scharerbeek, Bernard Clerfayet, søndag formiddag.
Den belgiske innenriksministeren, Jan Jambon, la til at det er flere mistenkte knyttet til Paris-terroren som kan befinne seg i landet, skriver The Guardian.

Se bildene: Slik så terror-leiligheten ut etter politiaksjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder