OFFER FOR DUTERTES DOPKRIG: Michael Siaron ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn. Her holdes han av sin sørgende partner Jennilyn Olayres. Den filippinske presidenten har oppfordret sivile om å gå til krig mot narkomiljøet på lik linje som myndighetene. Foto: Noel Celis AFP

Ble symbolet på Dutertes blodige narkokrig

Hundrevis drept etter én måned med president Rodrigo Duterte

Den filippinske statslederen gikk til valg på å uttrydde all  ruskriminalitet i den urolige øynasjonen. Nå spør flere seg om presidentens narkotikakrig er ute av kontroll.

Det er to uker siden Michael Siaron, en sykkeldrosjesjåfør fra den filippinske hovedstaden Manila, ble offer for Rodrigo Dutertes kompromissløse narkopolitikk.

Han skulle ha siste tur for kvelden da ukjente gjerningsmenn på motorsykler skjøt og drepte ham. Siaron falt som flere hundre for regimets ruspolitikk, hvor de også har oppfordret sivile til bidra i kampen om å utslette nasjonens narkomiljø.

Bildet som nå går viralt viser liket av Siaron, omfavnet av sin partner foran pappskiltet: «Jeg er en doplanger».

Sett? «Østens Donald Trump»

OFFER FOR DUTERTES DOPKRIG: Den filippinske presidenten har kritisert bildet som gikk viralt for å bli fremstilt som jomfru Marias omfavnelse av Jesus døde kropp. Foto: Noel Celis AFP

«The Punisher»

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte gjorde det til sin flaggsak å fjerne nasjonens rusproblematikk.

Han kalte paven «sønn av en hore» og vitset med voldtekt, men har sanket aller mest oppmerksomhet for sin kompromissløse holdning overfor kriminalitet.

– Glem lovene om menneskerettigheter. Hvis jeg kommer til presidentpalasset vil jeg gjøre akkurat som jeg gjorde da jeg var borgermester. Dere som selger narkotika, alle kjeltringer og unnasluntrere, dere bør skjerpe dere, fordi jeg kommer til å drepe dere, uttalte den frittalende filippineren.

Òg presidenten med tilnavnet «The Punisher» ser ut til å være en mann som er tro mot sine ord. Bare på den første måneden i embetet har minst 465 filippinere blitt drept, ifølge Philippine Daily Inquirer, som dokumenterer nasjonens narkodrap.

Gikk viralt: Mann tatt med kokaintruse

«THE PUNISHER»: Den knallharde presidenten Rodrigo Duterte har varslet død over alle narkobaroner på Filippinene. Foto: Aaron Favila AP

Dopkrig ute av kontroll?

Men Rodrigo Duterte har satt seg mer hårete mål enn som så, og lover å utrydde all kriminalitet og korrupsjon i løpet av sine tre til seks første måneder.

Han har også truet med å innføre unntakstilstand over hele landet og la folk ta loven i egne hender for å få gjennomført planen.

– Doble innsatsen. Tredoble den hvis det trengs. Vi vil ikke stoppe før den siste narkokongen, den siste bakmannen og langeren har overgitt seg eller befinner seg bak lås og slå – eller under bakken.

En tilbakevendende kritikk etter regimeskiftet er at den sittende statslederen kun ser ut til å slå ned på «mindre kriminelle» rusmisbrukere – og ikke store narkobaroner.

Les: Lover å drepe 100.000 kriminelle

«JEG ER EN DOPLANGER»: Står det på skiltet som er lagt over liket til en av de hundrevis av døde, som er drept etter regimeskiftet. Foto: Noel Celis AFP

Flere spør seg nå om ikke Dutertes retorikk og handling risikerer å sende det filippinske samfunnet ut i totalt anarki.

– Internasjonale kontrollorganer for narkotika må gjøre det klart for Duterte at drapsbølgen av mistenkte doplangere og rusmisbrukere ikke er akseptabel kriminalitetskontroll, men heller myndighetenes mislykkede forsøk på beskytte folkets fundamentale menneskerettigheter, sier direktør i Human Rights Watch Asia Pehlim Kine til CNN.

Duterte sa i en tale sent torsdag lokal tid at de fleste av narkolangerne og misbrukerne som er blitt drept under sammenstøt med politiet, tok opp kampen og brukte skytevåpen.

Han erkjente at noen nok ble «berget» (salvaged), en lokal slang som betyr at de er blitt likvidert utenfor rettssystemet, dog ofte av polititjenestemenn. Hvis det er skjedd ulovlige handlinger, vil de etterforsket, lovet presidenten.

Men han vil ikke trekke tilbake ordren om skyt-for-å-drepe, når politiet kommer over narkohandlere, inkludert politikere som er involvert i narkotrafikk.

Norske konsekvenser? Mener Duterte er godt nytt for norsk gissel

MASSEOVERGIVELSER: En mann avventer dopingtest etter at han, sammen med hundrevis av andre, meldte seg til politiet etter Dutertes knallharde oppgjør med ruspolitikken. Foto: Noel Celis AFP

Skrekk-fengsel fylt til randen

«The Punishers» knallharde ruspolitikk har sendt sjokkbølger gjennom det filippinske narkomiljøet, og trigget flere masseovergivelser i kjølvannet av alle politiaksjonene. Dette for å forhindre at man selv står i fare for å bli drept, hvis man har noe befatning med narkotika.

Over 114.000 mennesker har meldt seg til politiet, enten som doplangere eller rusmisbrukere, siden presidentskiftet, skriver New York Times.

Fengslene er overfylte og Filippinenes fattigdom sitter som en torn i nasjonens øye, men det er lite som tyder på at Duterte rikker seg fra sin kompromissløse retning.

Se utrolige bilder fra innsiden av skrekk-fengselet i billedspillet

I sine 20 år som borgermester i den sørlige byen Davao opprettet han angivelig egne «dødsskvadroner» som slo ned på narkoproblematikken og tok livet av over 1000 mistenkte. Selv har han avvist kjennskap til såkalte dødsskvadroner.

– Det er mye som tyder på at folk begynner å bli redde. Vi har rapporter som viser at barn går rundt med skilt som sier: «Hei. Du kan forveksle meg med en doplanger, vær så snill å ikke drep meg». Vi har aldri sett lignende, sier generalsekretær cookie Diokno i den juridiske non-profit organisasjonen Free Legal Assistance Group.

Les: Tatt med 6,5 kilo kokain i bleien

MANILA: Rundt en fjerdedel av landets 100 millioner innbyggere lever i fattigdom. Foto: Noel Celis Afp

Populær president

Duterte vant stemmene til 16 millioner av filippinerne i presidentvalget i mai – fem millioner foran sin motkandidat.

En nasjonal meningsmåling i etterkant av valget viste at 84 prosent av nasjonens borgere hadde «stor tillit» til ham.

Øynasjonen sliter med omfattende kriminalitet, korrupsjon og fattigdom, og mange forklarer Dutertes popularitet med måten han slo ned på lignende situasjoner i sine Davao-år.

Byen var plaget av vold og kriminalitet, delvis på grunn av et kommunistisk opprør i regionen.

MEKTIG: Den filippinske presidenten er kjent for å ha en kompromissløs holdning overfor kriminalitet. Foto: Mohd Rasfan Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder