Her blåser ildkulden gjennom badelandet

Over 500 skadet i branninferno under festival

Skrekkskader: Inhalerte pulver - fikk innvendige brannskader

I bare badetøyet danser over tusen intetanende festdeltakere i badelandet. Så slukes de av en gigantisk ildkule.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Scenene fra det fullstappede badelandet Formosa Fun Coast utenfor Taiwans hovedstad Taipei er som hentet ut fra et mareritt:

Fargepulveret som blåses utover den dansende folkemengden tar plutselig fyr. Ildkulen som farer gjennom lokalet er så stor og så voldsom at den sluker alt i sin vei. I den eksplosjonsartede brannen har festdeltakerne ingen steder å flykte.

– Det startet på venstresiden av scenen. Først trodde jeg det var en del av spesialeffektene ved siden av scenen. Så forsto jeg at det var noe alvorlig galt, og folk begynte å skrike og løpe, sier en av festdeltakerne på Color Play Festival til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

INFERNOET: Her blåser ildkulen gjennom badelandet utenfor Taipei. Innhyllet i brannen forsøker festdeltakerne å forgjeves å flykte fra flammene. Foto:,Ap

Ildkulen forsvant like raskt som den oppsto. Og da både røyken og flammene la seg, hadde minst 509 av gjestene på festen fått alvorlige brannskader.

Bildene viser hvordan fortvilte festdeltakere forsøker å hjelpe hverandre. Før brann- og ambulansemannskapene kommer til stedet, bruker flere av dem baderinger og luftmadrasser for å bære ofrene ut i friluft.

Utenfor badelandet ligger tomme vannflasker strødd. De er brukt for å kjøle ned skadene hos ofrene.

– Årsaken til at brannskadene er så alvorlige, er at i tillegg til brannskader på huden, har mange av ofrene fått invendige skader. De har inhalert pulveret, og fått skader nedover i pusterøret, sier Lee Lih-jong, nestkommanderende for helsetjenestene i Taipei.

BÆRES I SIKKERHET: Med brannskader på store deler av kroppen bæres ett av ofrene etter brannen bort fra Formosa Water Park - på en badering. Foto:Stringer/taiwan,Reuters

Danset i badetøy

Noen av de skadede - de fleste av dem kun iført badetøy - skal ha fått brannskader på mer enn 50 prosent av kroppen.

For minst 188 er tilstanden alvorlig. Tallet på skadede har økt jevnt utover natten norsk tid, fordi mange av de skadede tok seg til ulike sykehus før ambulansemannskapene kom frem til badelandet.

Myndighetene frykter at tallene vil stige enda mer. Og at pulverbrannen kan kreve sine første dødsofre.

– De neste 24 timene er kritiske for de som er alvorlig skadet, sier Lee.

Unge ofre

De fleste av ofrene etter brannen skal være lokale - og unge.

– De fleste ser svært unge ut, i 20-årene eller enda yngre, sier Lee.

Taipei-ordfører Eric Chu har beordret parken stengt til de har fått klarhet i hva som har skjedd. Han kaller katastrofen den verste i byens historie.

– De foreløpige undersøkelsene tyder på at eksplosjonen og brannen var forårsaket av pulveret som ble sprutet ut over folkemengden. Det kan ha tatt fyr på grunn av varmen fra lysene på scenen, sier en talsmann for brannvesenet i Taipei.

SE OVERSIKTEN:Disse feilene fant tilsynet i norske fornøyelsesparkerfor noen år siden

Lørdag kveld ble festarrangør Lu Chung-chi og fire andre ansatte i parken arrestert.

- Sakene vil bli overført til påtalemyndighetene for fortsatt etterforskning. De er siktet for å ha satt offentligheten i fare, og for å uaktsomt ha forårsaket masseskader, sier polititalsmann Yen Po-ren til AFP.

TRAGEDIENS SPOR: Flere av ofrene fikk brannskader over store deler av kroppen. Her er et stille vitne om nattens drama - blodige fotspor leder bort fra badelandet utenfor Taipei. Foto:Sam Yeh,Afp

FÅR BEHANDLING: Liggende på baderinger får noen av ofrene behandling utenfor Formosa Water Park etter branninfernoet. Foto:Stringer/taiwan,Reuters

DAGEN DERPÅ: Etterforskere fra Taipei-politiet undersøker scenen i badelandet. Der var herfra pulveret ble sprutet over folkemengden. Og det var her lysene som kan ha antent pulveret sto. Foto:,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder