Kona savnet etter terrorangrepet – nekter å gi opp håpet

BRUSSEL (VG) Sykepleierstudenten Sabrina forlot familiens hjem kort tid før terroren rammet. Nå venter mannen Jonathan Silemani fortvilet på svar om hva som har skjedd med kona.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG møter den unge mannen utenfor militærsykehuset i Brussel. Det er hit mange av de hardt skadede etter terrorangrepene har blitt fraktet. Sikkerheten er høy. På taket ligger minst fire skarpskyttere og soldater og politi vokter inngangspartiet.

Få oversikten: Dette vet vi om terrorangrepet

Utenfor står en lang kø av besøkende og folk som håper på gode nyheter om sine kjære.

Arbeidet med å identifisere ofrene har vist seg å være vanskelig og tidkrevende, selv om noen av navnene er blitt gjort kjent.

– Prosessen er blitt komplisert av de spesielt voldelige eksplosjonene og at det er flere utlendinger blant dem, sier en polititalsmann til TV-kanalen RTBF.

På vei til skolen

Tirsdag morgen skulle Jonathan være hjemme med parets halvannet år gamle sønn mens kona Sabrina skulle på forelesning på sykepleierskolen der hun studerer. Like etter at Sabrina hadde forlatt hjemmet kom de første meldingene om et angrep mot flyplassen. En time senere eksploderte det på metrostasjonen i sentrum.

– Da jeg hørte om angrepene tenkte jeg med en gang at jeg måtte ringe henne. Ingen svarte, men jeg visste at hun hadde lite batteri på telefonen, så jeg tenkte først at hun hadde gått tom for strøm.

Offer: Tvillingmammaen Adelma ble rammet av terroren

Etter hvert som timene gikk, og stadig flere grufulle detaljer ble kjent om angrepene, steg bekymringen. Telefonnettet i den belgiske hovedstaden var fullstendig overbelastet i timene etter terrorangrepet, og først onsdag morgen klarte fetteren å lokalisere et signal fra Sabrinas telefon. Signalet viste at hun da befant seg like ved metrostasjonen Thieffry, tre korte stoppesteder fra stasjonen som ble angrepet da bomben eksploderte.

270 såret

Fortsatt klamrer han seg til håpet om at kona er blant de mange skadede som er fraktet til sykehus rundt i byen. Ifølge belgiske påtalemyndigheter ble 270 mennesker såret i de to angrepene som rammet Brussel tirsdag morgen. En talsmann for helsedepartementet opplyser til AFP at flere fortsatt ligger i koma og kjemper for å overleve.

HOLDER VAKT: Vaktholdet er massivt ved militærsykehuset i Brussel der mange av de skadde etter terrorangrepet får behandling. Foto: HARALD HENDEN

– Sykehuset har bare sagt at de skal ringe når det er noe nytt. De har ikke navnet hennes på noen liste, så vi kan ikke gjøre annet enn å vente. Vi er en sterk familie. Selv om vi ikke er vant til at hun ikke lar høre fra seg så beholder vi håpet. Nå er det Gud som bestemmer og vi ber, sier Jonathan.

Les også: Her slår politiet til mot bombeleiligheten

Ventetiden bruker han på å leke med sønnen, som svarer med varme klemmer. Tanken på sønnens framtid gjør det umulig å gi opp håpet.

– Hun kan ikke la oss være alene. Vi har fortsatt mer familie vi skal lage.

På en Facebook-side for savnede etter terroren ligger det bilder av menn og kvinner – unge og eldre – fra Belgia, USA, Storbritannia og flere andre land.

Onsdag kveld var fortsatt tre svenske statsborgere savnet etter terrorangrepet. Ifølge Aftonbladet er den ene av dem en kvinne som skulle ha dratt hjem fra Brussel-flyplassen til Sverige tirsdag morgen. Kvinnens datter har gjort flere forsøk for å finne sin mor, blant annet ved å besøke sykehus i håp om at hun kan være blant sårede som ennå ikke er identifisert.

BRUSSEL I SORG: Flagget på halv stang utenfor militærsykehuset i Brussel, slik det er ved alle offentlige bygninger i den belgiske hovedstaden. Foto: HARALD HENDEN

Jakt på gjerningsmenn

Belgiske påtalemyndigheter opplyste på en pressekonferanse onsdag at det er gjort funn av et testamentet som knyttes til en av selvmordsbomberne på en PC i en søppelkasse på gaten. Datamaskinen skal ha tilhørt Ibrahim El Bakraoui (30), en av de to brødrene som skal ha delattt i angrepene mot flyplassen og metroen i Brussel tirsdag morgen.

Les også: Denne leiligheten leide terroristene

Store politistyrker jakter fortsatt på en eller flere gjerningsmenn som kan ha deltatt i den omfattende terroraksjonen, og ved metrostasjoner og knutepunkter i byen er det forstsatt massivt tilstedeværelse fra politi og militære.

Onsdag kveld ble det også kjent at den andre selvmordsbomberen på flyplassen skal ha vært Najim Laachraoui, som har vært etterlyst etter terrorangrepet.

Han ble tidligere meldt på frifot, så kom ubekreftede meldinger fra belgiske medier om at han var pågrepet, som viste seg å være feil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder