DYRETRAGEDIE: Her ligger flere av de mange dyrene som er skutt i Ohio, etter at de slapp løs fra en dyrehage. Foto: AP

Politiet måtte skyte eksotiske dyr på rømmen

Politiet i den amerikanske delstaten Ohio måtte onsdag skyte nesten 50 villdyr på rømmen, blant dem 18 utrydningstruede bengaltigre, etter at eieren deres slapp dem fri og deretter begikk selvmord.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den blodige episoden utløste raseri blant dyrevenner, som krever nye restriksjoner på eierskap av eksotiske dyr, noe som det praktisk talt ikke fins regler for i USA i dag.

Sheriffen i Zanesville, Matt Lutz, forsvarte skytingen av dyrene fordi politiet følte seg presset av at det ble mørkt mens situasjonen var farlig for befolkningen.

- Sikkerheten for folk er vår første prioritet. Vi snakker ikke om vanlige hunder eller huskatter her, sa han.

LES OGSÅ: Livsfarlige dyr lusker rundt - samfunn i frykt

Løp fritt

Politiet ankom gården til Terry Thompson klokka 17.30 og fant dyrene, blant dem grizzlybjørner, svartbjørner, ulver, løver, tigre og geparder, som gikk fritt, og eieren av gården død utenfor de åpnede burene.

Myndighetene beordret folk til å holde seg innendørs og stengte av områder rundt gården. Også skoler holdt stengt, og folk ble oppfordret til å være svært forsiktige.

- Det er en veldig farlig situasjon, og vi tar alle forholdsregler vi kan, sa visedirektør Tom Stalf fra Columbus Zoo.

VGTV: Se fra dramaet her!

Lutz hyllet motet til politifolkene som gikk ut av bilene sine for å konfrontere villdyrene, væpnet kun med håndvåpen. Men han ønsket han aldri hadde behøvd å måtte skyte dyrene.

Saken fortsetter under bildet!

DØD: Denne løven ble skutt etter å ha blitt sluppet fri. Foto: AP

Ikke nok bedøvelse

Eksperter fra den lokale dyrehagen, den lokale beredskapstroppen og viltvoktere ble innkalt for å hjelpe politiet da mørket falt på. Men de hadde bare fire våpen med bedøvelsespiler til rådighet.

En svært aggressiv tiger ble skutt etter at den gikk til angrep på en viltvokter da den ble truffet av en pil med bedøvelse.

Da jakten var over, var bare seks av de 56 dyrene som slapp fri, fanget i live: en grizzlybjørn, tre leoparder og to aper.

Blant dyrene som ble skutt, var det to ulver, seks svartbjørner, to grizzlybjørner, ni hannløver og åtte hunnløver, en puma og en bavian. En ape var ikke gjort rede for, men den kan ha blitt spist av et av de andre dyrene.

- Det er en tragedie at dyrene døde, men det var ikke noe annet valg, sier Jack Hanna, eksdirektør ved dyrehagen i Columbus og vert for et TV-program om dyr.

- Jeg er lei for det, men om 18 bengaltigre hadde fått løpe fritt i nabolagene deres, vil dere ikke vite hva som kunne ha skjedd, sa han etter å ha hjulpet til med jakten.

Samlet på dyr

Thompson var kjent for politiet fra før for sin samling av eksotiske dyr. Han var flere ganger anmeldt for dårlig behandling av dyra, og ble dømt etter at politiet fant over 100 ulovlige våpen på gården.

- Jo mer eksotisk, jo mer interessert var han i dyra, sier Larry Hostetler, leder for et dyrevelferdssenter i området.

- Han er blitt anklaget for vanskjøtting av dyra og for at han ikke ga nok fôr til hestene sine. Og når de døde, ble de gitt til løvene, fortsetter Hostetler.

Myndighetene hadde i årevis forsøkt å få farmen hans stengt, men det er få lover som regulerer dyrehold i Ohio og flere andre amerikanske stater.

En talsmann for guvernør John Kasich sier at en arbeidsgruppe er i gang med å utforme nye lover, og at de håper de kan ha lovene på plass innen 30 dager slik at en lignende tragedie kan unngås.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder