HJELPEARBEIDER: Matteo Zucchi er sjef for en avdeling av redningsarbeidere i den hardt skjelvrammede landsbyen Amatrice i Italia. Foto: MATTIS SANDBLAD VG

Jordskjelvkatastrofen i Italia: Gir ikke opp å finne folk i live

AMATRICE/ACCUMOLI (VG) Selv om sjansene blir mindre for hvert minutt som går, nekter redningsmannskapene i Italia å gi opp håpet om at noen i ruinene fremdeles er i live.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi håper å finne folk i live, men vi vet at det er vanskelig nå, sier Matteo Zucchi til VG, sent fredag kveld.

Da er det snart gått tre døgn siden jordskjelvet, som har tatt livet av minst 281 mennesker, rammet Italia.

Zucchi er leder for en gruppe redningsarbeidere som har ansvar for å ta med dem som brannmennene som graver i ruinene i Amatrice måtte finne. Enten de er levende, eller døde.

– Akkurat nå graver de på et bestemt sted inne i byen, men vi vet ikke om personen som ligger der er død, eller ikke. Men vi fortsetter arbeidet selv i mørket, fordi hvert minutt teller nå, sier han.

Zucchi forklarer at det er et vanskelig redningsarbeid i byen med så mange veldig gamle hus. Disse bygningene beskytter ikke på samme måte som moderne konstruksjoner når katastrofen først inntreffer.

– Når moderne bygninger kollapser blir det dannet såkalte overlevelsestriangler, der personer kan ligge i hulrom. Slik er det ikke i disse gamle byggene.

Se sjokkbildene: Her forsvant hele byen

Saken fortsetter under bildet.

EKTEPAR: Dino og Franca D'Angelo Pina har bod i samme hus i Accumilo i 33 år. Nå er det ødelagt av jordskjelv. Foto: Luca Sola VG

Frykter byen dør

I en annen landsby, Accumoli, møter VG ekteparet Dino og Franca D'Angelo Pina, som akkurat har fått lov til å gå innom hjemmet sitt og hentet noen av de tingene de trenger mest. Medisiner, noen klær og litt kontanter.

– Det var viktig å få lov til å komme hjem og hente disse tingene, men det var også grusomt å se at hjemmet vårt er ødelagt. Vi har mistet mange ting som har personlig verdi for oss, sier Franca.

Både hun og ektemannen kjente også på frykten da de ble geleidet til hjemmet sitt av brannmennene som tok de med inn i sentrum av den sperrede byen.

– Jeg er usikker på om jeg tør bo her igjen, sier Franca, som har bodd i huset i 33 år.

Se videoen: Her blir tiåringen hentet ut av ruinene

Dino ønsker å flytte tilbake, men han er usikker på om det lar seg gjøre. De har mistet det meste de har av verdier, bygd opp gjennom et langt liv. Forsikring er ikke vanlig å ha på disse trakter.

– Hele Accumoli er avhengig av hjelp fra myndighetene for at vi skal overleve som by, men jeg stoler ikke på at de kommer til å hjelpe oss. Jeg frykter at jordskjelvet betyr døden for byen, sier han.
Les VGs kommentar: «En av Italias vakreste byer jevnet med jorden»

Saken fortsetter under bildet.

KIRKEN: Tårnet fra denne kirken skal ha tatt livet av en familie i Accumoli. Ene veggen har falt ut, og inne kan man se at krusifikset med Jesus nesten har falt ned. Foto: MATTIS SANDBLAD VG

Kirketårn falt over hus

Også VG fikk bli med brannmannskaper inn i den avsperrede byen, som i sentrum bare har rundt 150 innbyggere. Fredag hersket en helt spesiell stillhet mens man gikk mellom husene, noen fremdeles intakte, andre i mer eller mindre ruiner.

Bare kvinelyden fra en gammel vifte som snurret i vinden kunne høres. I ruinhaugene var det derimot tydelige tegn til at det inntil nylig var liv i byen. En rød teddybjørn lå øverst i en haug, et monopolspill i bunn av en annen. Kopper og kar strødd utover gaten der veggen fra et kjøkken hadde falt ut.

Blant de som mistet livet var en familie på fire. Far, mor og to barn. Angivelig overlevde de først selve skjelvet, men før de rakk komme seg ut veltet kirketårnet fra nabokirken over hustaket, får VG opplyst.

– Det verste med dette er at byen mistet fine folk. Jeg var læreren til det ene barnet i den familien, forklarer Franca.

– Jeg takker gud for at jeg selv er i live, legger hun til, mens hun folder hendene og vender blikket mot himmelen.
VG forklarer: Derfor opplever Italia oftere jordskjelv enn andre

HENTER UT: Brannmannskaper i Accumoli henter ut ting fra hus i byene. Blant annet øl, vin og vann. Foto: MATTIS SANDBLAD VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder