JAKTER PÅ INFORMANTER: Den USA-ledede koalisjonen jakter på høytstående IS-ledere, og har tilbydd penger mot informasjon. Nå går terroroganisasjonen etter mistenkte spioner i organisasjonen. Her fra sammenstøt ved den IS-kontrollerte byen Falluja i slutten av mai. REUTERS/Thaier Al-Sudani Foto: Thaier Al-sudani Reuters

IS jakter på spioner - dreper sine egne

Dusinvis av IS-soldater er blitt henrettet, mistenkt for å gi informasjon om bevegelsene til høytstående IS-ledere, skriver AP.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste månedene har den amerikanskledede koalisjonen gjennomført og lykkes med flere angrep rettet mot prominente IS-ledere.

Et amerikansk droneangrep som tok livet av en godt bevoktet tunisisk IS-leder i mars måned skal ha utløst en panikkartet jakt på innsiden av terrororganisasjonen etter spioner som kunne ha tipset koalisjonen om hans bevegelser.

38 personer på innsiden av terrororganisasjonen skal ha blitt drept i jakten på informanter etter dette, skriver nyhetsbyrået AP.

De 38 personene skal bare ha vært en liten del av antallet IS-medlemmer som de siste månedene har blitt drept av egen ledelse, mens andre skal ha blitt fengslet eller flyktet i frykt for å bli anklaget for spionasje – ifølge blant andre syriske opposisjonsaktivister, irakiske etterretningsoffiserer og kurdiske milits, skriver nyhetsbyrået.

Les også:

Les også: Ti IS-ledere drept i luftangrep

USA betaler for informasjon

USA har tidligere tilbydd opptil 20 millioner dollar i belønning for informasjon som kan bidra i jakten på IS-ledere, og amerikanske tjenestemenn har de siste månedene bekrefter at de har lykkes med å drepe flere av toppsjefene i organisasjonen, blant andre:

*Abu Omar al-Shishani, en av de øverste lederne i IS – også kjent som organisasjonens «krigsminister», skal ha blitt drept i et luftangrep i Syria 4. mars,

* Abu Wahib, IS' militære leder i Anbar-provinsen og tidligere medlem av al-Qaida i Irak, ble drept i et luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen 6. mai.

* IS' «oljeminister» Abu Sayyaf ble drept i en amerikansk spesialoperasjon 15. mai.

* Den USA-ledede koalisjonen i Irak hevdet 27. mai å ha drept den øverste lederen til IS i Falluja: – Vi har drept mer enn 70 av fiendens krigere, blant dem Maher al-Bilawi, som var øverstkommanderende for IS-styrkene i Falluja, uttalte en talsmann for koalisjonen, oberst Steve Warren.

Les også: Her er IS-lederne USA jakter på

Legger ut falske spor for å avsløre spioner

Direktør Rami Abdurraham i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forteller til nyhetsbyrået at noen IS-soldater skal ha startet med å selge informasjon til koalisjonen om gruppens ledelse etter at lønningene i terrororganisasjonen ble kraftig redusert som følge av at organisasjonen har mistet flere av deres viktigste inntektskilder.

– De har henrettet dusinvis av soldater tiltalt for å ha gitt informasjon til koalisjonen, eller for å sette GPS-brikker i flyet for at det skal gå til angrep på et bestemt område, sier Abdurrahman om IS i Syria til AP.

Nyhetsbyrået har snakket med en anonym irakisk informant på innsiden av terrororganisasjonen som forteller at de har utviklet flere metoder for å avsløre spioner i organisasjonen:

«For eksempel har de gitt informasjon til en mistenkt spion om bevegelsene til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, og hvis det da blir gjennomført et luftangrep ved den påståtte plasseringen hans, da vet de at den mistenkte er en spion», sier kilden til AP.

Les også: FN-rapport: Antallet internasjonale IS-angrep vil øke

Opprørere nærmer seg IS-bastion

Søndag opplyser eksilgruppen SOHR at USA-støttede syriske opprørere bare står fem kilometer unna den viktige byen Manbij, som ligger på veien til IS' hovedsete i Raqqa.

Opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) startet offensiven mot Manbij for en uke siden, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Manbij ligger på en sentral forsyningsrute mellom Raqqa og den tyrkiske grensen, og er avgjørende for at IS fortsatt skal få levert våpen og fremmedkrigere fra nord.

Den syriske regjeringssoldater, med støtte fra Russland, også på vei mot samme sted. Les mer om det her: – Assads hær har gått inn i Raqqa-provinsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder