Skottland starter umiddelbare EU-samtaler

Skottland forsikrer EU-borgere om at de er verdsatt.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser skottenes førsteminister Nicola Sturgeon (SNP).

Les også: Skottland vil be om ny folkeavstemning etter EU-valget

Det har oppstått et «stort avvik» mellom Skottland og resten av Storbritannia, sa Sturgeon fredag kveld. Lørdag morgen innledet hun et regjeringsmøte i Edinburgh for «å diskutere flere detaljer i våre neste steg», melder BBC.

Vil bli i EU

For å forbli i EU må skottene trolig bli selvstendige, siden Storbritannia har stemt for å forlate unionen.

Ifølge Sturgeon jobber den skotske regjeringen raskt for få på plass lovverket som trengs for en ny skotsk folkeavstemning om landets framtid.

– Regjeringen ble enige om at vi umiddelbart vil starte samtaler med EU-institusjoner og EUs medlemsland for å se på alle muligheter for å beskytte Skottlands plass i EU. De neste par dagene vil jeg etablere et panel av eksperter som kan gi meg og den skotske regjeringen råd på en rekke viktige områder, både juridisk, økonomisk og diplomatisk, sier Sturgeon ifølge the Guardian.

Flertall for EU

Et flertall av befolkningen i Skottland, 62 prosent, stemte i favør av å forbli medlem i EU, mens bare 48 prosent av britene som helhet stemte det samme.

Sturgeon sa fredag at hun ikke kan utelukke muligheten for å gjennomføre en ny folkeavstemning i Skottland der velgerne blir spurt om de ønsker uavhengighet fra resten av Storbritannia. En slik type avstemning er det nemlig bare det britiske parlamentet som har myndighet til å utstede.

Lørdag forsikret hun også EU-borgere om at de settes pris på i Skottland. Hun vil så fort som mulig kalle inn EU-landenes generalkonsuler for å fortelle dem dette.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon (SNP) møtte lørdag media etter krisemøte i den skotske regjeringen i Bute House, Edinburgh. Foto: Oli Scarff AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder