LØSLATT: Svensk politi har ingen grunn til å anklage Mutar Muthanna Majid (22) for planlegging av terror. Foto: ,

Terrormistenkte løslatt i Sverige - ikke lenger mistenkt

Terrorberedskapen i Sverige opprettholdes

Det er ikke lenger noen grunn til mistanke mot 22-åringen som ble pågrepet denne uken, mener svensk politi. – Nå trenger han bare hjelp, sier advokaten hans.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er glad på min klients vegne. Dette har vært alvorlige anklager rettet mot ham, sier advokat Ola Salomonsson til Aftonbladet.

Sverige hevet tidligere i uken terrorberedskapen til høyeste nivå på grunn av den terrormistenkte 22-åringen Mutar Muthanna Majid. Nå mener svensk politi at det ikke er noe grunnlag for å mistenke ham, og har løslatt ham.

Majid ble arrestert i Boliden i Sverige onsdag.

– Han er ikke lenger mistenkt for noen forbrytelser, sier påtaleansvarlig Hans Ihrman til Expressen.

– Kan kreve erstatning

Salomonsson har sagt til klienten sin at han kan kreve erstatning hvis han ønsker det.

– Jeg har sagt at han er veldig velkommen til å la høre fra seg om han ønsker det. Men det virket ikke som dette var det viktigste spørsmålet for ham. Det har vært en massiv medieinteresse. Alle har et ansvar. Det er også opp til mediene å gjennomgå sin egen dekning, sier advokaten ifølge NTB.

LETTET: - Jeg er glad på min klients vegne, sier advokat Ola Salomonsson. Han er advokat for 22-åringen som var terrormistenkt i Sverige denne uken. Foto: Fredrik Persson , Afp

Påtaleansvarlig sier likevel at politiet vil fortsette den generelle etterforskningen fordi det er grunn til å anta at det skal være planlagt terrorhandlinger, ut fra opplysningene svensk politi sitter med. Dette vil nå politiet til bunns i.

– Sikkerhetspolitiet og politiet handlet resolutt i denne saken, og det kommer fortsatt til å bli handlet slik med allmennhetens beste for øyet, skriver Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) på sine nettsider.

22-åringen, som også går under navnet Moder Mothanna Magid, har hele tiden nektet for anklagene som blant annet har gått på terrorplanlegging.

Norsk politi ble også varslet om arrestasjonen av Majid.

Bakgrunn: Ingenting tyder på at han er i Norge

Forsvarer: Han må få hjelp

Forsvareren til den nå løslatte 22-åringen, sier til Expressen at hans klient må få hjelp.

– Det er en hel del praktiske spørsmål som må løses nå. Fremfor alt må han få hjelp, dette tilfellet her er jo unektelig meget spesielt, sier advokaten til den svenske avisen.

Han tviler på at 22-åringen kommer til å vende tilbake asylmottaket hvor han bodde i Boliden.

– Hvis han vender tilbake dit er det nok mange som kommer til å stå der for å prate med ham og filme ham, sier advokaten.

Expressen har også vært i kontakt med 22-åringens familie, som uttrykker stor lettelse over at han er løslatt. De har tidligere vært tydelig på at 22-åringen aldri ville hatt noe med terrorgruppen IS å gjøre.

Til Aftonbladet sier advokaten at han ikke er overrasket over løslatelsen.

– Jeg tror han nå vil bli tatt godt hånd om og at man så langt man kan vil hjelper ham med å komme tilbake til hverdagen som en uskyldig medborger, sier Salomonsson.

Sparsommelig med opplysninger

Svensk politi har hele tiden vært tilbakeholdne med informasjon om hvor de opprinnelige anklagene mot 22-åringen stammer fra, og har tidligere opplyst til Expressen at de ikke har noen mulighet å avsløre kildene sine.

– Som sikkerhetstjeneste forteller vi ikke om hvor vi får informasjon fra, men vi samarbeider og deler informasjon med mange internasjonale sikkerhetstjenester. Det er en forutsetning for at vi skal ha fremgang i kampen mot terrorisme, skriver Sirpa Franzen i en e-post til den svenske avisen.

På det svenske sikkerhetspolitiets hjemmesider kommer det frem i en pressemelding at denne saken viser dilemmaet myndighetene kan komme i fremover.

– Dette er en utfordring for alle sikkerhetstjenester der man tvinges til å handle ut ifra et ufullstendig bilde av situasjonen. Men hensyn til situasjonen i Europa nå, er det ikke usannsynlig at man må tilpasse seg denne typen hendelser, står det i pressemeldingen.

Vurderingen av trusselnivået i Sverige opprettholdes til tross for løslatelsen av 22-åringen.

– Sikkerhetsvurderingen fortsetter å utrede de uklare omstendighetene som fortsatt finnes i etterforskningen, står det i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder