HØY BEREDSKAP: Her er franske soldater avbildet under en antiterroraksjon i Saint Denis i Paris i fjor, kort tid etter at byen ble rammet av et massivt terrorangrep. Foto: Helge Mikalsen , VG

Innenriksminister: Har avverget flere terrorangrep

Ny IS-video viser angivelige Paris-terrorister halshugge ofre

Hollande: – Ingenting vil skremme oss

Frankrike har de siste årene avverget flere terrorangrep tilsvarende det i Paris 13. november, sier landets innenriksminister.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Bare i 2015 er elleve angrep som ville lignet november-angrepet blitt avverget. En av dem truet med et angrep i et konsertlokale. Andre har hatt som mål å ramme det franske folket med store tap på gater og byer, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve i et intervju med TV-kanalen France 5.

Angrepet mot Paris og Saint Denis i november tok 130 menneskeliv, og rammet et konsertlokale, barer, restauranter, og en fotballstadion.

Innenriksministeren argumenterer i intervjuet for at det er nødvendig å opprettholde landets unntakstilstand ut februar. Regjeringen ønsker også å opprettholde unntakstilstanden i ytterligere tre måneder.

Etter at terrorgruppen IS tok på seg ansvaret omtalte president Francois Hollande angrepet som en krigshandling og lovet at «Frankrike vil være nådeløse mot barbarene fra IS».

Politiet om Bataclan-stormingen: «Ikke en lyd, masse blod og 7-800 livredde mennesker på gulvet»

Ny IS-video: Paris-terrorister halshugger ofre

Søndag publiserte IS en propagandavideo som angivelig viser de ni Paris-terroristene før angrepet, under et besøk i Syria og Irak.

Identiteten til mennene er foreløpig ikke bekreftet fra offentlig hold, men hvis videoen er autentisk, innebærer det at Paris-terroristene kan ha fått en omfattende terrortrening i IS-kontrollerte områder, før de utførte angrepene i Frankrike.

– Dette er de siste budskapene til de ni kalifatets løver som ble sendt ut fra sine huler for å tvinge et helt land, Frankrike, ned på kne, sier en fortellerstemme i opptaket.

Fått med deg? Nytt bilde viser grusomt åsted i Paris

I det 17 minutter lange klippet får man blant annet se flere av terroristene henrette fanger, blant annet ved å halshugge dem. Noen av de angivelige angriperne er filmet i kamuflasjeklær et sted som tilsynelatende ligger i en ørken.

Frankrikes president Francois Hollande, som for tiden er på et besøk i India, avfeide truslene overfor pressen søndag.

– Ingenting vil skremme oss. Ingen trusler kan skape tvil om hva Frankrike vil gjøre i krigen mot terror, uttalte Hollande, ifølge avisen Le Monde.

Les også: Historien om Paris-terroristene: Fra festløver til jihad

Truer Storbritannia

Under et bilde av den britiske statsministeren David Cameron kommer også gruppen med følgende trussel, ifølge nyhetsbyrået AFP:

«Alle som står i ledtog med kufr (de vantro) vil bli et mål for våre sverd».

En talsmann for britiske myndigheter bekrefter overfor The Guardian at de er oppmerksomme på videoen.

– Vi holder på med å undersøke denne siste propagandavideoen fra Daesh (annet navn for IS). Dette er enda en desperat handling fra en forferdelig terroristgruppe som åpenbart opplever en tilbakegang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder