AVVERGET TERRORANGREP: Maskerte franske politimenn og krimteknikere avbildet ved leiligheten utenfor Paris der det i forrige uke ble funnet store mengder med eksplosiver, våpen og kjemikalier. Foto: Gonzalo Fuentes Reuters

Sjokkfunn hos terrorsiktet i Paris: Tusenvis av stålkuler, eksplosiver og automatvåpen

Franske myndigheter sier de har avverget et «nært forestående angrep» etter at de oppdaget et massivt våpenarsenal i leiligheten til en terrorsiktet fransk statsborger som ble pågrepet i forrige uke.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse onsdag kveld kunngjorde statsadvokat Francois Molins at de har siktet den franske 34-åringen Reda Kriket for flere forhold, blant annet terrorplanlegging og besittelse av våpen og eksplosiver, melder den franske avisen L'Express.

SIKTET: Reda Kriket. Foto: HANDOUT

Kriket ble pågrepet torsdag i forrige uke, to dager etter terrorangrepene i Brussel, etter at fransk politi slo til mot en leilighet i Paris-forstaden Boulougne-Billancourt.

34-åringen har ifølge Molins vært lite snakkesalig i avhør og foreløpig kun bidratt med å hevde at han ikke er en terrorist.

Den påstanden støttes ikke av franske myndigheter, som mener Kriket planla «et nært forestående angrep» basert på følgende funn i mannens leilighet:

Eksplosiver, våpen og stjålne pass

* 1,3 kilo industriell dynamitt, tusenvis av stålkuler og 105 gram med eksplosiver av samme type som ble benyttet i Brussel-angrepene. Terrorister har flere ganger tidligere brukt metallkuler og spikre i bombene sine for å maksimere potensialet for personskader.

* Et titalls liter med forskjellige kjemikalier som kan brukes til å fremstille bomber, blant annet hydrogenperoksid, aceton og glyserin.

* Fem Kalasjnikov-automatvåpen, en kroatisk-produsert maskinpistol, syv andre håndvåpen og en omfattende mengde ammunisjon.

* Fem stjålne franske pass, syv mobiltelefoner og to datamaskiner. Sistnevnte inneholdt ifølge statsadvokaten flere dokumenter som beskriver hvordan man lager en bombe.

Offentliggjør overvåkingsvideo: Klappjakt etter «mannen med hatt»

Saken fortsetter under bildet.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Statsadvokat Francois Molins kunngjorde på onsdagens pressekonferanse i Paris at de har siktet en fransk statsborger for terrorplanlegging, etter at det ble funnet våpen og eksplosiver i vedkommendes leilighet. Foto: Jacques Demarthon Afp

Statsadvokat: – Har forhindret ekstrem voldshandling

Statsadvokat Molins understreket på onsdagens pressekonferanse at aksjonen mot 34-åringens leilighet trolig har bidratt til å redde liv.

– Alt tyder på at oppdagelsen av dette våpenarsenalet har forhindret et terroristnettverk fra å utføre en ekstrem voldshandling, uttalte Molins.

Franske myndigheter er imidlertid usikre på nøyaktig når og hvor terroristene planla å slå til.

– Så langt i etterforskningen har man ikke lykkes med å identifisere et spesifikt mål.

Derfor rømte han: Paris-terroristen skylder på storebror i avhør

I rettsak med Paris–hovedmistenkt

Kriket har vært i europeisk politis søkelys i lang tid, men jakten ble intensivert etter terrorangrepene i Paris i fjor. I juli ble Kriket dømt til 10 års fengsel in absentia – altså at han ikke var til stede i rettssalen – av en belgisk domstol for terrorrekruttering.

En av Krikets medtiltalte var den nå avdøde Abdelhamid Abaaoud som i ettertid har blitt pekt ut som hjernen bak terroren i Paris.

Franske myndigheter sier de samarbeider med sine naboer i Belgia og Nederland for å finne resten av personene i terrornettverket. Ifølge statsadvokat Molins samarbeidet Kriket tett med Anis Bahri, som ble pågrepet i Rotterdam søndag.

Ved to anledninger, i 2014 og 2015, skal Kriket og Bahri ha reist til Syria sammen. Begge har en omfattende kriminell historikk med dommer for blant annet væpnet ran, tyveri og vold.

To personer i politiets varetekt i Brussel identifisert som Abderrahmane A. og Rabat M. knyttes også til nettverket, ifølge britiske The Guardian.

I Bahris leilighet fant nederlandsk politi ifølge avisen L’Express 45 kilo med kaliber 7.62-ammunisjon, som blant annet benyttes med Kalasjnikov-geværer.

Stor politiaksjon i Belgia

I dag, torsdag, ble et stort område nordvest i Belgia sperret av i forbindelse med en politiaksjon som knyttes til etterforskningen av Kriket. Ifølge franske myndigheter avverget pågripelsen et nytt terrorangrep i Frankrike.

Torsdag blir også tre personer som er pågrepet i Belgia i forbindelse med samme sak, framstilt for varetektsfengsling i Brussel. Avisen Le Soir identifiserer de tre som Yassine A., Mohamed B. og Aboubaker O.

Det er foreløpig ikke funnet noen sammenheng mellom Kriket og de tre pågrepne i Belgia, og gjerningsmennene som utførte terrorangrepene i Brussel forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder