BRYTER MED USKREVEN REGEL: Barack Obama går hardt ut mot det omstridte innreiseforbudet som omfatter syv muslimske land. Dette bildet er fra hans avskjedstale. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Obama langer ut mot Trumps innreiseforbud

Barack Obama har tidligere advart om at han bare vil kritisere Donald Trump dersom han mener amerikanske kjerneverdier er truet. Det tok ti dager før han følte at det var nødvendig å gripe inn.

Barack Obama brøt mandag med det som har blitt omtalt som en uskreven regel for tidligere presidenter: Han kritiserte den sittende presidenten. I en uttalelse mandag, som ble presentert av talspersonen hans, Kevin Lewis, kritiserte Obama Trumps omstridte innreiseforbud kraftig.

– Presidenten er fundamentalt uenig i det å diskriminere individer på grunn av deres tro eller religion, skriver Lewis i uttalelsen.

Innreiseforbudet omfatter Libya, Syria, Somalia, Irak, Iran, Sudan og Jemen, og skal foreløpig gjelde for en periode på 90 dager. Tidligere på mandag uttalte president Donald Trumps pressesjef Sean Spicer at de vil vurdere å gå enda lenger.

Les også: Slik er kampen for å stanse innreiseforbudet

Alle har et ansvar for å beskytte demokratiet

– President Obama blir oppmuntret av engasjementet rundt om i landet. I sin siste tale som president snakket han om viktigheten av den enkelte innbygger, og om hvordan alle amerikanere har et ansvar for å beskytte demokratiet vårt - ikke bare når det er valg, men hver dag, heter det videre i uttalelsen.

Innreiseforbudet har blitt møtt med massive protester over hele landet, blant annet på en rekke flyplasser. I tillegg har frivillige advokater hjulpet mange reisende fra de syv landene som er omfattet av forbudet da de landet i USA.

Forbudet gjelder også de med doble statsborgerskap dersom ett av dem er fra et av de syv landene.

Få innsikt: Så mye makt har Donald Trump

Avviser sammenligning med egne presidentordre

Trump har tidligere sammenlignet sin presidentordre om innreiseforbud med Obamas presidentordre om irakiske innvandrere fra 2011. Obama gikk i uttalelsen ut mot sammenligninger med hans utenrikspolitiske avgjørelser.

Det demokratiske partiet forsøker nå å stikke kjepper i hjulene for Trump. Blant annet har opposisjonslederen i Senatet, Charles E. Schumer, langet ut mot innreiseforbudet.

– Vi krever at presidenten reverserer disse presidentordrene som går imot hva vi er og det vi alltid har stått for, sa han i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder