Slik blir Trumps innvandringspolitikk

Fastholder at Mexico skal betale for muren

PHOENIX (VG) Punkt for punkt la Donald Trump frem sin plan for å hindre ulovlige innvandrere å komme inn – eller forbli – i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Republikanernes presidentkandidat kom direkte fra Mexico City til Phoenix i sitt privatfly for å holde en stor og viktig tale for å klargjøre sin innvandringspolitikk i natt norsk tid.

Han var fremoverlent, høyrøstet og hard – annerledes enn den mer lavmælte Trump som møtte pressen etter møtet med president Enrique Peña Nieto.

– Det er vår rett som en suveren stat å velge innvandrere som vi mener er de mest sannsynlige til å trives, blomstre og elske oss, sa Trump, som omtalte USAs innvandringssystem som verdens verste.

Lest denne? Presidentens talsmann: Fortalte Trump at vi ikke betaler for muren

Detaljert plan

I ti punkter la Trump frem planene for sin innvandringspolitikk dersom han blir president. I denne linken kan du lese hele Trump tale, mens de mest sentrale punktene er listet opp her:

• Mur på grensen til Mexico

– Vi skal bygge en mur langs den søndre grensen, sa Trump og ble møtt med klapping og høy jubel fra publikum, som begynte å rope: «Build that wall, build that wall».

Jubelen ble enda høyere da han fortsatte:

– Og Mexico skal betale for den. 100 prosent. De vet det ikke ennå, men de skal det. De er et veldig bra folk. De har veldig bra ledere, men de skal betale for muren.

Gjennom sin valgkamp har Trump gjentatte ganger sagt at han skal tvinge Mexico til å ta regningen for murbyggingen. Etter møtet med Peña Nieto sa Trump at de ikke hadde diskutert betalingen, men kort tid etterpå sa presidentens talsmann at Trump hadde fått klar beskjed om at de ikke kommer til å ta regningen.

• Ikke løslate ulovlige innvandrere

– Under min ledelse skal alle som på ulovlig vi krysser grensen holdes helt til de blir sendt ut av landet vårt og tilbake til landet de kom fra, sa Trump.

• Nulltoleranse for kriminelle innvandrere

– Nulltoleranse for kriminelle innvandrere. Null. Null... De skal ikke komme inn her, sa Trump og viste til tall som viser at det angivelig skal oppholde seg minst to millioner kriminelle innvandrere i USA.

– Vi skal begynne å få dem ut på dag én. Så snart jeg blir president. På dag én – i et samarbeid mellom håndhevere av loven på lokalt, statlig og føderalt nivå.

Han sa at han også vil tredoble antall tjenestefolk som deporterer ulovlige innvandrere, opprette en ny spesialgruppe for deportasjoner og ansette 5000 flere grensevakter.

KLAR TALE: T-skjorten og plakaten til Keith Paff (59) fra Phoenix talte sitt eget språk. Foto: Thomas Nilsson/VG

• Stoppe finansieringen av såkalte «sanctuary cities»

I talen sa Trump at han vil få en slutt på finansieringen til stedene der ulovlige innvandrere kan bo uten å bli sjekket av myndighetene.

• Ingen amnesti

– For de som er her ulovlig i dag og som søker oppholdstillatelse, har én eneste rute: Å returnere hjem og søke oppholdstillatelse som alle andre.

– Folk skal få vite at man ikke bare kan smugle seg inn, gjemme seg og vente på å få oppholdstillatelse. Det kommer ikke til å fungere på den måten. De dagene er over.

Trump har gjentatte ganger sagt at han vil deportere 11 millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA dersom han blir president.

Ikke utstede visum til innbyggere av enkelte land

Trump vil også stoppe utstedingen av amerikanske visum til innbyggere av land hvor det ikke kan gjøres tilfredsstillende bakgrunnsjekk, og nevnte Syria og Libya spesielt.

• Sørge for at land tar imot deporterte innbyggere

– Minst 23 land nekter å ta deres innbyggere tilbake når de blir beordret til å forlate USA, inkludert et høyt antall voldelige kriminelle.

– Det er ofte grusomme konsekvenser, sa Trump og viste til en drapssak i Connecticut.

• Ferdigstille nytt biometrisk sporingssystem

– I flere år har kongressen bedt om et biometrisk sporingssystem for folk som kommer inn og forlater landet, men det har aldri blitt ferdigstilt. Under min ledelse skal vi sørge for at dette systemet kommer på plass på alle grenseoverganger. Cirka halvparten av nye ulovlige innvandrere kom inn med midlertidige visum og dro aldri ut igjen.

Les også: Republikanerne står i fare for å miste kontroll i Senatet

MISTET BARN I DRAP: Mot slutten av talen tok Donald Trump opp foreldre som har mistet barn i drap begått av ulovlige innvandrere. Foto: Thomas Nilsson/VG

Tøff og hard linje

På forhånd var det knyttet spenning til hvilken tone Trump kom til å legge seg på. Etter at han skiftet ut valgkampledelsen for noen uker siden har Trump holdt en mer moderat tone i et forsøk å tiltrekke seg sentrumsvelgere.

Han la seg på en tøff og hard linje gjennom hele talen.

VG var til stede i salen, der også flere pårørende av ofre som har blitt drept av ulovlige innvandrere fortalte sin historie. Selv startet Trump sin tale med å ramse opp saker hvor innvandrere uten oppholdstillatelse har stått bak alvorlig kriminalitet.

– Jeg syntes at det er fantastisk at han dro til Mexico, sier Cynthia Love fra Scottsdale utenfor Phoenix til VG.

KLEDD FOR TRUMP: Cynthia Love har lagt innsats i påkledningen før nattens Trump-møte. Foto: Thomas Nilsson/VG

Fra topp til tå har hun kledd seg i republikanernes farge rød.

– Det viser at han er villig til å ha dialog med Mexico for å få orden på innvandringen en gang for alle.

– Han sa at han ikke diskuterte hvem som skal betale. Hva tenker du om det?

– Vel, inntil han blir president er det vanskelig å fatte så detaljerte beslutninger. Jeg tror at så snart han blir president så vil han finne ut hva han skal gjøre.

– Det eneste valget

I salen møter vi den pensjonerte politimannen Joel Jerale (67). I primærvalget stemte han på Texas-senator Ted Cruz, men nå er det Trump som gjelder.

– Han er det eneste valget for meg nå. Det eneste valget for Amerika. Hillary Clinton vil bare fortsette politikken til Obama, noe som betyr lovløshet. Hun kommer gjøre bare som hun vil, og det er dårlig for landet. Det er dårlig for oss alle.

Jerale har store forventninger til Trumps innvandringspolitikk dersom han blir USAs neste president.

– Grensen vår (til Mexico journ.anm) er ikke sikker, og den er vi nødt til å sikre. Så er vi nødt til å håndheve lovene i dette landet, og det kommer Trump til å gjøre.

STØTTER TRUMP: Den pensjonerte politimannen Joel Jerale (67) stemte på Ted Cruz i primærvalget, men nå går han for Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder