FEM NATO-TOPPMØTER: Bildene viser Barack Obama fra sitt første NATO-toppmøte i Strasbourg i 2009 (til høyre), via Lisboa, Chicago og Cardiff, til toppmøtet lørdag i Warszawa. Foto: AP, Reuters og AFP

Jens og Erna: Vi vil savne Obama

WARSZAWA (VG) Det var president Barack Obama's siste NATO-toppmøte, og han takket for seg med å si: NATO er sterkere enn noen gang.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg vil savne ham fordi han er en veldig stor personlighet og en kunnskapsrik politiker, og fordi han har bidratt til å styrke samarbeidet over Atlanterhavet, sier Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær til VG.

Obama holdt to taler under toppledernes middag fredag kveld. Først en mer saklig tale, og senere tok han et personlig farvel med statslederfellesskapet i forsvarsalliansen.

Takket Cameron spesielt

I den siste talen skal han ha rettet en personlig takk til David Cameron, Storbritannias avtroppende statsminister, for samarbeidet gjennom de årene de har styrt hvert sitt land.

På pressekonferansen lørdag kveld, lovet han at USA vil fortsette å støtte Europa gjennom forsvarsalliansen, selv om presidentkandidat Donald Trump har stilt seg kritisk til USAs pengebruk i NATO:

Kan stole på USA

– USAs omsorg for Europa vil ikke endre seg, sa Obama, og la til at amerikanske soldater har vært på europeisk jord i 100 år, helt siden første verdenskrig. Han minnet om titusener av amerikanske soldat-graver i flere europeiske land, og understreket:

– I gode og vonde dager, dere vil alltid kunne stole på USA.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Farvel Obama

TETT PÅ: Jens Stoltenberg og Barack Obama under Warszawa-toppmøtet lørdag. Foto: Reuters

Fem toppmøter

Jens Stoltenberg har vært på alle fem toppmøtene med Obama som president: Strasbourg i 2009, Lisboa i 2010, Chicago i 2012, Cardiff i 2014 og nå i Warszawa.

– Obama har alltid vært like engasjert og til stede. Det var han som fikk på plass rakettforsvaret i Europa, som jo er et uttrykk for at USA tar ansvar for Europa.

– Håper du at USAs neste president vil samarbeide like tett gjennom NATO og FN?

Stoltenberg svarer «godt forsøk» og ler bort spørsmålet, Han vegrer seg for å vurdere Trump og andre tenkelige presidentkandidater i USA:

– Men jeg er helt trygg på at USA vil fortsette å være en sterk alliert, opptatt av et sterkt NATO. Det er jeg veldig trygg på, sier Jens Stoltenberg.

Les også: Feil å ødelegge Russland-samarbeidet i nord

Lyttende president

Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun også vil savne Obama fordi han har vært en lyttende president:

– Han har alltid vært opptatt av helheten og har bygget partnerskap med andre ledere. Han har systematisk jobbet gjennom de internasjonale organisasjonene som NATO og FN for å oppnå sine mål. I tillegg er han en god taler, sier Solberg til VG.

– Har han hatt god kjemi med de europeiske lederne?

– Han er definitivt en lagbygger. Når han sier at Europa må ta ansvar, har han også lett for å trekke fram det positive når Europa virkelig har tatt ansvar. han har ikke minst trukket fram Minsk-avtalen, hvor Angela Merkel fra Tyskland og François Hollande fra Frankrike jobbet tett sammen, som et slikt eksempel, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder