Millioner evakueres før tyfon på Filippinene

Millioner av mennesker flykter fra kysten og søker ly i kirker og skoler mens det kraftige uværet nærmer seg øygruppen.

Artikkelen er over fem år gammel

Myndighetene på Filippinene opplyser at 500.000 familier, eller rundt 2,5 millioner mennesker, skal evakueres før tyfonen når land lørdag, melder nyhetsbyrået AFP. Dette er en av de største evakueringene som er foretatt i fredstid, sier BBCs korrespondent Jonathan Head, som befinner seg i hovedstaden Manila.

Rundt en halv million mennesker er allerede evakuert fra landsbyer langs kysten, og opp i høyereliggende områder og inn i mer solide bygninger som kirker, skoler og idrettshaller, mens velstående borgere har sjekket inn på hotell.

- Vi har ikke hørt om at landsbyboere har motsatt seg å evakuere. Traumet fra uværet som rammet i fjor er fremdeles så friskt i minne, sier den regionale krisehåndteringslederen Blanche Gobenciong til nyhetsbyrået AP.

Nordmann på Filippinene:Det er panikk

FRYKTET: Satellittbildet viser hvordan tyfonen er på vei mot Filippinene fredag. Foto:,Ap

Mat og politi

Tyfonen er 600 kilometer bred, og 50 millioner mennesker - altså halvparten av nasjonens innbyggere - lever i områder som kan bli berørt.

President Benigno Aquino møtte myndighetenes krisehåndteringsledere fredag, og beordret at det skal sendes matforsyninger til områdene som rammes, i tillegg til at sikkerhetsstyrker og politi skal sendes ut for å hindre plyndring i kjølvannet av uværet.

BEVÆPNET: Militæret er utplassert foran et kjøpesenter i Tacloban før tyfonen skal treffe land. Foto:Lito Bagunas,Afp

Redusert styrke

Tyfonen Hagupit er ventet å nå land på Filippinene lørdag kveld. Sent fredag kveld ble det klart at uværet har tapt seg litt i styrke, fra vindkast på 230 kilometer i timen, til 195 kilometer i timen.

Meteorologer advarer om at det kraftige uværet kan komme til å ramme landets nordlige og østlige Samar-provinser, og byen Tacloban, som i fjor ble rammet av den kraftige tyfonen Haiyan. Ifølge meteorologene vil dette bli det kraftigste uværet hittil i år.

Uværet kan føre til flere meter høy springflo, i tillegg til at kraftig regn vil øke risikoen for jordskred.

EVAKUERER: Innbyggere i Tacloban klatrer om bord i en lastebil med de eiendelene de har klart å bære med seg. Foto:Marlon Tano,Afp

Rammet i fjor

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen Haiyan.

– Mange bor nær sjøen i midlertidige skur eller telt som vil bli ødelagt av et nytt uvær, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til NTB.

I byen Tacloban ligger flere bygninger fremdeles i ruiner.

– Jeg er redd, sier Haiyan-overlevende Jojo Moro til nyhetsbyrået AP.

– Jeg ber til Gud om å ikke la en ny katastrofe ramme oss igjen. Vi har ikke kommet oss etter den første, sier han.

42-åringen mistet både kona, datteren og moren i tyfonen som rammet Tacloban for ett år siden.

Tusenvis av passasjerer er strandet etter at Philippine Airways og Cebu Pacific har kansellert over 150 flyavganger til de sentrale og sørlige delene av Filippinene. Også ferjeavganger er innstilt.

FORLATT: Innbyggerne i kystlandsbyen Tanauan har evakuert hjemmene sine og søkt tilflukt i høyereliggende områder før tyfonen treffer land. Foto:,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder