Trump erklærer orkanen «Harvey» som katastrofe

Natt til lørdag nådde orkanen Harvey land i den amerikanske delstaten Texas, etter å ha økt i styrke gjennom natten.

Lørdag morgen har orkanen nådd et andre landområde, nordøst for Copano Bay, Texas, ifølge CNN.

I femtiden natt til lørdag nådde orkanen land mellom Port Aransas og Port O'Connor på kysten av Texas, melder Associated Press.

Orkanen var natt til lørdag og lørdag morgen regnet som en kategori 4-orkan. Det innebærer blant annet fare for stor skade på bygninger, trær som faller over ende og skade på strømledninger. Den ble først tilbakejustert til kategori 3, etter at vindstyrken gikk ned. Like før klokken 11 lørdag formiddag norsk tid, er den justert ned ytterligere, til kategori 2.

Orkanen vil bringe med seg livsfarlig stormflo, regn og kraftige vindkast til deler av kysten av den sørlige delstaten Texas, ifølge NHC.

Les også: Her evakueres Guadalupe fra katastrofe-orkanen Harvey

Texas-guvernør Greg Abbott har ifølge Associated Press (AP) advart om at orkanen kan forårsake «en veldig stor katastrofe», og har bedt USAs president Donald Trump undertegne en katastrofeerklæring.

Natt til lørdag kunngjorde Trump på Twitter at han nå har underskrevet en slik erklæring.

– På forespørsel fra guvernøren i Texas, har jeg signert katastrofeerklæringen som utløser hjelp fra myndighetene med full styrke, skriver Trump.

OVER ENDE: Trafikkskilt har veltet i havnebyen Corpus Christi, fem mil unna Rockport, i delstaten Texas. Foto: Adrees Latif, Reuters

Les mer: Harvey har bygget seg opp gradvis

Evakuering

I alt sju fylker på Texas' kyst har beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder. Fire av disse fylkene har beordret alle beboere til å evakuere og advarer alle som blir igjen om at de ikke er garantert redning, skriver NTB.

Bensinstasjoner i området har gått tom for drivstoff fordi mange har flyktet fra uværet, ifølge Reuters.

Direktoratet National Weather Service, som NHC er en del av, advarer om at enkelte innbyggere kanskje ikke kan flytte hjem å flere uker eller måneder, melder CBS News.

– Vi vet at millioner av mennesker vil merke virkningene av denne stormen. Vi ber virkelig om at folk hører på nødetatene og kommer seg bort fra farlige områder, sier talsmann og meteorolog i NHC, Dennis Feltgen.

Det er utstedt flomvarsel for delstaten Lousiana øst for Texas, samt det nordlige Mexico, ifølge Reuters.

Bes skrive navn på armen

Alle har imidlertid ikke fulgt oppfordringen om evakuering, skriver Reuters.

– Hvis folk skal bli her, bør de skrive navnet og personnummeret deres med en penn på armen, sier fungerende ordfører i Rockport, Patrick Rios, til journalister.

UVÆR: Folk løp fra uværet i havnebyen Corpus Christi i Texas fredag. Foto: Mark Ralston, AFP

Ifølge CNN kan orkanens vindkast komme helt opp i 212 kilometer i timen.

– Med tanke på økonomisk innvirkning, vil Harvey trolig være på nivå med orkanen Katrina. Houston-området og Corpus Christi kommer til å være et kaos i lang tid, sier orkanforsker Brian McNoldy ved Universitetet i Miami, ifølge AP.

Orkanen Katrina rammet i august 2005 og hadde store konsekvenser både økonomisk og i tap av menneskeliv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder