TRUER MED NEDLEGGELSE: Bolivias president, Evo Morales, truer med å stenge USAs ambassade i landet. Foto: NTB Scanpix

Bolivias president truer med å stenge USA-ambassade

Bolivias president Evo Morales truer med å stenge USAs ambassade i landet.

Artikkelen er over syv år gammel

Presidenten er rasende over å ha blitt tvunget til å lande i Østerrike på vei hjem fra Russland, på grunn av mistanker om at han hadde spionsiktede Edward Snowden om bord i flyet. Morales mener det er USA som står bak forespørselen til europeiske allierte om å stenge sine luftrom for Morales.

Trenger ikke

- Vi trenger ingen amerikansk ambassade i Bolivia. Jeg vil ikke nøle med å stenge ambassaden. Vi har verdighet og uavhengighet. Uten USA har vi det bedre både politisk og demokratisk, sa Morales under et krisemøte med andre søramerikanske statsledere der hendelsen ble diskutert.

- Unnskyldninger fra land som ikke lot oss passere gjennom luftrommet er ikke nok. Noen har bedt om unnskyldning og har sagt det var en feil. Men dette var ingen feil, sa den bolivianske presidenten.

Statslederne som møttes i Bolivia torsdag, fordømmer på det sterkeste at Morales ble tvunget til å lande i Østerrike.

- Casus belli

Ecuadors president Rafael Correa sa møtet ville «ta beslutninger og vise at vi ikke aksepterer en slik ydmykende behandling».

- Tenk om dette hadde skjedd med en europeisk statsleder. Om det hadde skjedd USAs president. Da hadde det trolig blitt sett på som en casus belli, noe man kan gå til krig for, sa en rasende Correa.

Venezuelas president Nicolás Maduro sier Europa har «angrepet den internasjonale immuniteten som beskytter statsledere».

Ifølge Maduro har en statsråd fra et av de europeiske landene som stengte sine luftrom sagt at det var CIA som kom med forespørselen.

Les også

Mer om

  1. Bolivia
  2. USA
  3. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

  1. Søramerikansk krisemøte etter «kidnapping» av Morales

  2. President Morales flyr hjem uten Snowden

  3. Bolivia om nødlandingen: - Ordrene kom fra USA

  4. Russisk avis: Flere søramerikanske land trekker ambassadører fra Europa

  5. Hevder skjult mikrofon ble funnet i ambassaden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder