PILOTEN: Zaharie Ahmad Shah var kaptein for Malaysia Airlines MH370 som forsvant sporløst i 2014. Nå er det funnet en mistenkelig reiserute på hans personlige flysimulator.

PILOTEN: Zaharie Ahmad Shah var kaptein for Malaysia Airlines MH370 som forsvant sporløst i 2014. Nå er det funnet en mistenkelig reiserute på hans personlige flysimulator. Foto: Rex REX/All Over Press

MH370-mysteriet: Fant mistenkelig
reiserute på kapteinens flysimulator

De ansvarlige for leteaksjonen advarer mot å trekke forhastede konklusjoner etter funn av flyrute funnet på MH370-pilotens flysimulator.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I flysimulatoren til kapteinen for Malaysia Airlines MH370 er det funnet en flyrute som ender i Indiahavet. Ruten ligner på den flyet tok på sin siste reise i 8. mars 2014.

To timer etter avgang fra Kuala Lumpur forsvant passasjerflyet sporløst fra radaren, siden har forsvinningen fremstått som et stort mysterium.

– MH370-kapteinens flysimulator viser at noen har plottet inn en rute til det sørlige Indiahavet, sier talsmann Scott Mashford ved Joint Agency Coordination Center (JACC) til CNN.

Flyet hadde 239 mennesker om bord fra 14 ulike nasjoner. 153 av passasjerene var fra Taiwan eller Kina. Ingen av passasjerene er funnet.

Erfaren pilot

Det er JACC som koordinerer søkearbeidet etter flyet. Ifølge mediehuset sa Mashford ingenting om hvem som kan ha plottet inn reiseruten.

Grafikk: Så dypt kan mysterieflyet ligge

Bekreftelsen støtter opp under tidligere rapporter som viser at flysimulatoren hadde en rute som lignet på den flyet tok under sin siste reise.

Zaharie Ahmad Shah var kaptein for flyet som forsvant sporløst i begynnelsen av mars 2014. Han hadde vært flyger for Malaysia Airlines siden 1981, og hadde fløyet flytypen Boeing 777 i mer enn 15 år.

METALLBIT: Denne metallbiten, antatt å stamme fra ulykkesflyet, ble funnet i Saint-Denis på den franske øya Réunion utenfor Madagaskar. Foto: Richard Bouhet AFP

Fortsatt ikke funnet flyet

Vrakrester, som man tror stammer fra ulykkesflyet, har blitt skylt opp i land utenfor Madagaskar, men mesteparten av flyet er fortsatt ikke funnet. Ifølge CNN skal JACC fortsette å konsentrere søket etter flyet i samme område som før.

Det australske byrået for transportsikkerhet, som leder søket, fremholder også at flysimulatorfunnet ikke beviser at piloten styrtet flyet med vilje, ifølge The Guardian.

– Simulatorinformasjonen viser bare muligheten for planlegging. Den viser ikke hva som skjedde natten flyet forsvant, eller hvor flyet finnes, skriver byrået i en uttalelse.

Forrige uke opplyste myndighetspersoner fra Malaysia, Australia og Kina at jakten på vrakrester vil innstilles dersom de ikke finner noe i det nåværende søkeområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder