14 drept etter at varebil kjørte ned folk i Barcelona

BARCELONA (VG) Tre personer er pågrepet etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde i La Rambla i Barcelona. Nå jakter politiet på bilføreren.

 • David Bach
 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Bjørn Grimstad
 • Hege Wallenius
 • Amund Bakke Foss
 • Kari Spets
 • Jørn Pettersen
 • Stella Bugge
 • Erlend Fernandez Stedding
 • Audun K. Jahren
 • Line Tiller
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Emilie Solberg
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over to år gammel

En hvit varebil kjørte torsdag ettermiddag rundt 500 meter nedover paradegaten La Rambla i Barcelona og meide ned fotgjengere. Bilen holdt stor fart nedover gaten. 14 mennesker er bekreftet døde og over 100 er skadet etter det myndighetene betegner som et terrorangrep.

Rundt klokken 01.30 natt til fredag ble fem angripere drept i feriebyen Cambrils sør for Barcelona, i det som trolig er et nytt terrorangrep. Syv personer ble skadet, ifølge politiet.

Tre personer pågrepet

To menn ble pågrepet for angrepet i Barcelona torsdag. Det bekreftet Catalonias regionale president Carles Puigdemont i Casamajó under en pressekonferanse torsdag kveld.

Fakta: Dette vet vi om terroren i Spania

Ifølge politiet er de to fra Marokko og Melilla, som er en selvstyrt spansk enklave i Marokko. Deres rolle i angrepet er ukjent. De to ble pågrepet i byene Ripoli og Alcanar.

Fredag morgen bekrefter den spanske innenriksministeren Joaquim Forn at en tredje person er pågrepet i den spanske byen Ripoli, skriver den spanske avisen La Vanguardia.

Ifølge politiet er sjåføren av varebilen fremdeles på frifot fredag morgen. Det er ifølge politiets talsmann Lluís Trapero, ingenting som tyder på at han var bevæpnet.

Ber folk unngå sentrum

Gaten La Rambla er byens paradegate og tiltrekker seg store mengder mennesker, og bugner av både butikker og fortausrestauranter.

Flere vitner fortelle at varebilen kjørte over flere personer, før gjerningspersonen eller -personene stakk av til fots.

Videobilder fra etter angrepet viser flere personer som ligger skadet på bakken. På flere av bildene ser man også varebilen med store skader i fronten. Innenriksdepartementet i Catalonia oppfordrer folk til å unngå sentrum av Barcelona, skriver de på Twitter.

Vitner til VG: – Måtte kaste meg unna

Flere butikker i området ble evakuert tidlig etter angrepet, ifølge avisen El Pais.

ANGREP: Den hvite varebilen forårsaket store skader på sin vei nedover paradegaten La Rambla i Barcelona. Foto: Twitter

Folk besvimte

Etter terrorangrepet i La Rambla kom det flere meldinger om at gjerningspersonene hadde forskanset seg i en restaurant i nærheten. Dette er senere blitt avkreftet.

Da VG var i Barcelonas gater torsdag kveld gikk mange mennesker rundt med håndflatene mot munnen og så forvirret ut. De fleste snakket med noen i telefonen. Det var mye politi å se langt utenfor det sentrale området i Barcelona, og ved de sperrede områdene kjørte politibiler og ambulanser i skytteltrafikk.

Kristoffer Koko (27) jobber på en Armani-butikk som nå ligger innenfor det avsperrede området. Han fortalte at en stor mengde mennesker kom springende inn etter angrepet. De ble inne i butikken i to timer, og flere av dem besvimte.

– Jeg hadde selv tårer i øynene, sier han til VG.

VG møtte også en norsk mor og datter som lurte på om de kom til å ha noe sted å sove i natt, mens en spansk mann ville åpne hjemmet sitt for turister som ikke fikk komme tilbake til hotellene sine.

SITE: IS tar på seg skyld

Ifølge overvåkingsorganisasjonen SITE tar IS på seg skylden for angrepet.

Spansk politi har frigitt et bilde og identiteten til den siste som angivelig leide den involverte varebilen, men de bekrefter ikke at vedkommende har deltatt i angrepet.

Borgermesteren i byen Ripoll sier til La Vanguardia at denne personen møtte opp på den lokale politistasjonen og anmeldte ID-tyveri da han så bilde av seg selv i mediene etter angrepet. Politiet undersøker nå hvorfor mannen ikke har anmeldt forholdet tidligere.

La Vanguardia melder at mannens yngre bror er mistenkt for å ha stjålet storebrorens ID-papirer. Det får avisen opplyst av ordføreren i Ripoll, Jordi Munell. Lillebroren skal være en 18-åring som er bosatt i Barcelona.

Spanias statsminister: – Vi kommer til å vinne denne gangen også

Annen bil

Etter terrorangrepet i Barcelona torsdag skal en annen bil ha passert en politikontrollpost og truffet to politibetjenter ved avkjøringen til gaten Diagonal i Barcelona. Det melder El Mundo.

Skadeomfanget er ukjent, og det er også uvisst om hendelsen har sammenheng med angrepet på La Rambla. Politiet har ifølge Reuters funnet denne varebilen.

Ifølge La Vanguardia skal én person være skutt og drept av politiet i byen Sans Just Desvern utenfor Barcelona etter å ha kjørt på to politimenn ved en kontrollpost og stukket av. Trapero opplyser videre at denne personen ikke skal ha noe med terrorangrepet å gjøre.

– Kjørte vinglete

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Ane Haavardsdatter Lunde, sier til VG at de jobber med å kartlegge situasjonen.

– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er direkte involvert. Vi følger situasjonen fortløpende, sier Haavardsdatter Lunde til VG og oppfordrer nordmenn i området om å ta kontakt med sine pårørende.

Flere nordmenn ble imidlertid vitner til hendelsen.

– Vi hørte en motor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, forteller Aage Gramstad fra Sandnes til Stavanger Aftenblad.

Han er i den spanske feriebyen med kone og et vennepar. Han sier at de var 10 til 20 meter unna bilen.

– Det var grusomt. Det så ut som om føreren prøvde å treffe flest mulig. Bilen kjørte vinglete og siktet der det var mange folk. Det minner veldig om Nice. At det har vært flere lignende hendelser er nok grunnen til at vi var obs og kom oss raskt vekk da vi hørte ropene, sier han, ifølge NTB.

Ber folk bruke sosiale medier

Nødetatene i Barcelona oppfordrer publikum på Twitter til å bruke sosiale medier for å fortelle sine nærmeste at de har det bra for på den måten å unngå at telefonsystemet kollapser.

Ifølge dansk TV 2 er to danske statsborgere skadet i angrepet.

Kameratene Sindre Warholm (35) og Per Morten Olsen (40), som var i byen for å delta i en pokerturnering, fikk føle terroren tett på kroppen.

PÅ POKERTUR: Sindre Warholm (35) og Per Morten Olsen (40) var ikke langt unna da det utspilte seg et terrorangrep i sentrum av Barcelona. Foto:

Warholm fikk selv melding om angrepet ved at kona sendte sms om at hun var trygg på hotellet. Hun hadde like før vært ute med datteren, da de ble møtt av en stor folkemengde som løp mot dem. Sammen med datteren søkte hun tilflukt i en restaurant, forteller Warholm.

– Det var virkelig en ekkel følelse da jeg hørte om angrepet fordi jeg føler på at de kunne vært mine som var rammet. Samtidig må jeg si at jeg ikke er overrasket over at noe sånt kunne skje. Det er jo sånn det har blitt i Europa nå, sier Warholm til VG.

Torsdag kveld ventet han selv på politieskorte slik at han kan få komme inn til hotellet som ligger i det avsperrede området rundt La Rambla.

Warholm vurderer nå om han sammen med familien skal reise tidligere hjem fra Barcelona.

– Man tror jo ikke at man skal oppleve noe sånt selv. Det er bare trist, sier vennen Olsen til VG.

Les også

 1. Én død etter at mann kjørte inn i folkemengde i Helsinki

  En kvinne er død og flere skadet etter at mannen i 50-årene kjørte inn i folkemengden midt i Finlands hovedstad.
 2. Bil kjørte inn i folkemengde i Newcastle - sjåføren hadde feiret Eid

  Flere er skadet etter at en bil kjørte inn i en muslimsk folkemengde som hadde vært samlet til eid-bønn.
 3. Dette vet vi om varebil-terroristen

  Familien til Darren Osborne (47) sier de er i sjokk etter at firebarnsfaren ble terrorsiktet.
 4. Varebil kjørte inn i folkemengde i London – én død og åtte skadet

  Vitner forteller at flere av de som ble rammet hadde vært i en moské i nærheten da varebilen kjørte inn i folkemengden.
 5. Terror i London: Meide ned fotgjengere og angrep folk med kniv

  LONDON (VG) Gjerningsmennene meide ned fotgjengere på London Bridge, før de kjørte videre og angrep restaurant- og…

Mer om

 1. Terrorangrepet i Barcelona
 2. Spania
 3. Terrorisme

Flere artikler

 1. Ble knyttet til terrorbil: Hevder ID-papirene er stjålet

 2. Dette vet vi om terroren i Spania

 3. Polititeori: Terroren i Spania ble planlagt fra dette huset

 4. Politibetjent drepte fire terrorister på egenhånd

 5. Spansk politi har mistet sporet etter hovedmistenkt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder