ÅSTED I NATT: Politi og skuelystne rundt et av åstedene for terroraksjonene lørdag morgen, Rue de Charonne, hvor 19 ble drept. Personene på bildet er beboere som blir eskortert til huset sitt innenfor sperringene. Foto: Fredrik , VG

Øyenvitner til VG: «Jeg tenkte: Ingen bomber vel seg selv på gaten i
Paris. Men så gjorde de nettopp det»

PARIS (VG) Naboene til konsertstedet Bataclan så unge mennesker på flukt og politi som skjøt mot utestedet i natt.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Fredrik Solstad
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Naboene til konsertstedet Bataclan har vært våkne gjennom store deler av natten.

VG I PARIS: Journalist Ingeborg Huse Amundsen og fotograf Fredrik Solstad. Foto: Fredrik Solstad , VG

Flere åpner dørene med matt blikk da VG banker på i blokken på andre siden av veien der inntil 100 mennesker ble drept i går kveld og natt.

Hold deg oppdatert: Få med deg det siste om terroraksjonene i Paris

Ekteparet Sophie og Eduardo Wesfreid har utsikt til Bataclan, som ligger i en over 150 år gamle kulturarena som rommer 1500 mennesker.

– Vi hørte høye lyder. Jeg trodde først det var fyrverkeri. Så gikk jeg bort til vinduet, og gikk se unge mennesker som løp bortover gaten. Til sammen så jeg kanskje 300 personer. Jeg så politifolk som gjemte seg bak politibilen og skjøt derfra mot utestedet.

Overlevende fra innsiden av Bataclan: – Da jeg så at han skjøt noen, forsto jeg

Etter hvert forsto Sophie og ektemannen at dette var noe helt annet enn fyrverkeri.

DRAMA UTENFOR: Ekteparet Sophie og Eduardo Wesfreid var nære vitner til det blodige dramaet ved konsertstedet Bataclan natt til lørdag. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Først skjønte vi ikke hva som skjedde. Vi har jo bare hørt lyden av skyting på TV. Jeg tenkte: ingen bomber vel seg selv på gaten i Paris. Men så gjorde de nettopp det.

VGs leder lørdag morgen: Et angrep på oss alle

KONSERTSTED: Skiltet utenfor Bataclan som viser at det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte før blodbadet startet natt til lørdag. Foto: Fredrik Solstad , VG

Politiet ropte til naboene i blokken at de måtte komme seg unna og i sikkerhet. Ekteparet Wesfried beskyttet vinduene sine, og trakk seg inn i stuen for å følge med på nyhetene.

VISER OMTANKE MED PARIS-FLAGG: Mehdi Moumni med Paris Saint Germain-flagget på Place de la Republique lørdag formiddag. Foto: , Nora Thorp Bjørnstad

På plakaten utenfor Bataclan står det fremdeles «EAGLES», for bandet Eagles of Death Metal, som spilte der i går kveld. Utenfor står det som later til å være turnébussen.

I nærmere tre timer pågikk det en gisselsituasjon på utestedet. Politiet stormet lokalet like før klokken ett natt til lørdag. Da skal terroristene ha sprengt seg selv.

80 personer skal ha blitt drept i konsertlokalet, og syv skal være alvorlig skadet.

En av angriperne på konsertstedet Bataclan er identifisert med fingeravtrykk, melder den franske nyhetskanalen BFM TV tidlig lørdag ettermiddag.

Journalister fra hele verden står på utsiden av de mange politisperringene og rapporterer hjem om tragedien i Paris.

Paris-terroren: Her skjedde angrepene

NY DAG: En nabo kikker ut av sin franske balkong like ved Bataclan, konsertstedet som ble rammet av et terrorangrep fredag. Foto: Fredrik Solstad , VG

Hovedstaden har våknet til en tung lørdag. Det er bemerkelsesverdig få i gatene, og stemningen er dempet. Ut av naboblokkene langs konsertstedet kikker naboer som nå har våknet opp ut av vinduene.

FIRTE FLAGGENE: Slik ser det utenfor det høymoderne storsykehuset Georges Pompidou i Paris. Foto: Fredrik Solstad , VG

Enkelte går ned på gateplan, og blir møtt av bevæpnet politi som sjekker legitimasjonen deres. På fortauet står et par svarte sneakers. En begravelsesbil kjører ut av sperringene.

Les også: IS tar på seg skyld etter angrepene

50 av de skadede etter angrepene skal være innlagt på det moderne storsykehuset Georges Pompidou i Paris. Klokken 12 ble flaggene firt utenfor bygget. Pressen får ikke lov til å slippe inn som følge av terrorhandlingene. Vakten utenfor gjennomsøker de pårørende og besøkendes vesker og bager.

Gjennom glassveggene i entreen, ser vi en lang kø av mennesker – anslagsvis på noen titalls meter. Vi får vite at alle disse menneskene har oppsøkt sykehuset for å gi blod. Det skal ha blitt kommunisert på fransk TV at det er behov for blodgivere.

Pågangen er så stor, at parisiske Viney Ann (34) og flere må komme tilbake i morgen.

– Terrorangrepene er helt forferdelig, sier hun til VG.

– Er du redd?

– Jeg er redd for de tre barna mine, svarer Viney Ann.

BLODGIVER: Viney Ann (34) fra Paris skal donere blod til blant annet skadede etter terrorangrepene. Foto: Fredrik Solstad , VG

BANNER: «Man må være menneske» står det på banneret som er hengt opp på Place de la Republique. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

Samles på Place de la Republique

På Place de la Republique har mange mennesker samlet seg lørdag formiddag for å tenne lys og møtes for å snakke ut om grusomhetene.

VG møtte unggutten Mehdi Moumni, som hadde venner både på stadion og på konserten hvor rundt 80 mennesker ble drept. Han har med seg supporterflagget til fotballklubben Paris Saint Germain, som har Eiffeltårnet i emblemet.

– Jeg har det veldig tungt, og har ikke sovet i hele natt, sier Moumni til VG.

Han sier det er naturlig for ham å dra til Place de la Republique fordi det var her folk samlet seg også etter angrepene på Charlie Hebdo i januar. Han sier han tok med seg fotballflagget fordi det for ham symboliserer samhold og fordi han tenker på venne som befant seg på stadion da det smalt midt under kampen i går kveld.

Les også

 1. Tyske landslagsspillere overnattet på stadion

  De tyske landslagsspillerne tilbrakte natten på Stade de…
 2. Slik svarer verden på angrepet i sosiale medier

  Sosiale medier brukes til å gi støtte, trøst, sympati og husly etter terroraksjonene i Paris.
 3. Etterlyser sine kjære med bilder i sosiale medier

  Desperate pårørende etterlyser sine kjære i sosiale medier for å finne ut om de har overlevd det grusomme terrorangrepet…
 4. Alle bandmedlemmer skal ha overlevd Paris-massakre

  Mens alle bandmedlemmene i rockebandet i Eagles of Death Metal skal være i sikkerhet, skal noen av crew-medlemmene…
 5. Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

  Frankrikes president François Hollande gjorde det klart at kampen mot terrorister vil bli nådeløs da han besøkte ett av…

Mer om

 1. Terrorangrepet i København

Flere artikler

 1. Minst 87 skal være drept på konsert: Terroristene sprengte seg selv da politiet stormet konsertlokale

 2. U2-Bono hjalp terrorammet band i Paris

 3. EODM-Hughes: – Jeg trenger ikke mareritt. Det holder med det jeg husker

 4. Eagles of Death Metal klare for Oslo igjen

 5. Eagles of Death Metal møtt med stor jubel i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder