Antatt Paris-hovedmann er død: – Var involvert i fire terrorforsøk

Den antatte hovedmannen bak terrorhandlingene i Paris, Abdelhamid Abaaoud (29), er bekreftet død.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Franske myndigheters intense jakt på «hjernen bak terrorhandlingene» er dermed over.

– Han har flere ganger prøvd å gjøre liknende angrepr, sa Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve på en pressekonferanse etter at nyheten kom torsdag.

Han sier Abaaoud det har vært seks terrorforsøk i Frankrike siden våren, og at Abaaoud har vært involvert i fire av dem. Alle skal ha fulgt samme mønster.

Disse terrorangrepene knyttes han til

Abaaouds samarbeidspartnere har ifølge ministeren reist fra land til land i Europa, noen med falske pass. Innenriksministeren mener dette er et gjentakende mønster; terroren planlegges i utlandet og utføres i Europa.

Nyheten om at 29-åringen er død kommer etter at franskmennene har jobbet hele torsdag med å DNA-teste levningene de fant da de gikk til aksjon mot en leilighet grytidlig onsdag morgen.

De visste ikke om Abaaoud befant seg i leiligheten, og lenge var det usikker om han var en av de minst to som døde under aksjonen. Det er også uklart om han sprengte seg selv, slik som kvinnen som døde.

13.35 bekrefter statsadvokaten i Paris i en pressemelding at en av de døde er Abaaoud. Han skal ha blitt identifisert ved hjelp av hudprøver.

Forskanset seg i leilighet

I morgentimene onsdag gikk politiet til aksjon mot en leilighet nord i Paris, hvor de trodde terrorister kunne ha forskanset seg. Målet for aksjonen var terrorattentatets antatte hovedmann: Abdelhamid Abaaoud (29).

Aksjonen skjedde etter at de hadde avlyttet telefonsamtaler, avhørt vitner og drevet overvåkning, fortalte statsadvokat Francois Molins til nyhetsbyrået AP.

Leilighetsbygget de aksjonerte mot ligger i Saint Denis i Paris, ikke langt unna Stade de France som ble angrepet under en fotballkamp fredag kveld.

Aksjonen mot leiligheten i tredje etasje pågikk i flere timer og endte med at to personer døde, en av dem en kvinne som sprengte seg selv i luften. Ifølge flere ubekreftede meldinger, skal hun være Abaaouds kusine, men iTele skriver at det også kan være kun en talemåte, og at de ikke nødvendigvis trenger å være i slekt.

Syv personer ble i tillegg arrestert.

Før angrepet: Kort tid senere var 89 av dem døde

Men da den dramatiske aksjonen var over, hadde politiet fremdeles ikke pågrepet Abdelhamid Abaaoud, og satte derfor i gang et omfattende arbeid for å analysere levningene av de døde personene.

Nå viser det seg altså at han var en av dem som ble drept.

Skal ha funnet SMS

Grunnen til at politiet gikk til aksjon mot akkurat denne leiligheten onsdag morgen, skal ifølge Le Monde ha vært en etterlatt mobiltelefon. Mobilen skal ha blitt funnet utenfor konsertlokalene i Le Bataclan. Den skal ifølge Le Monde inneholde en SMS som ble sendt klokken 21.42 fredag kveld med følgende melding:

«Vi er dratt, vi fortsetter»

VG-SPESIAL: Dette er ofrene

Dømt i rettssak

29-åringen skal være født i Belgia, og omtales som «en av de mest aktive ekstremistene» i den såkalte Den islamske staten i Syria (IS).

Den terrormistenkte 29-åringen Abdelhamid Abaaoud kommer fra forstaden Molenbeek i Brussel, hvor flere av de fra før navngitte terroristene kommer fra.

Foreldrene til 29-åringen er innvandrere fra Marokko.

I juli ble Abaaoud dømt «in absentia» – altså uten at han var til stede i rettssalen – til fengsel i 20 år for terrorrekruttering, ifølge det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Totalt 30 personer ble dømt for å ha vært en del av et nettverk som rekrutterte personer til å dra til Syria for å kjempe for IS i perioden 2011–2014. Halvparten ble dømt in absentia, da de trolig fortsatt var eller var drept i Syria.

Abaaoud er også anmeldt av sin egen far for kidnapping av sin 13 år gamle lillebror.

Den mindreårige gutten skal ha blitt tatt med til Syria i 2013, og har i mediene blitt omtalt som den «yngste jihadisten i verden» etter å ha posert med automatvåpen på bilder.

VG-SPESIAL: Terrorangrepene i Paris: Angrepene og hendelsforløpet

Avisen De Standard skriver at Abaaoud kan kobles til minst to av de mistenkte Paris-terroristene – Ibrahim Abdeslam (31) og Bilal Hadifi (20).

Den første sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire, den andre gjorde det samme ved fotballarenaen Stade de France.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder