Advarer utenriksministre mot å kritisere Trump

SYLVIS STØTTE: Innvandrings-. og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), her sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik og SV-leder Audun Lysbakken under en debatt om innnvandring og integrering i Arendal tirsdag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Listhaug om USA-valget: Ville holdt meg for nesen og stemt Hillary

ARENDAL (VG) USA-elsker Sylvi Listhaug har snudd. Nå frykter hun Donald Trump så intenst at hun støtter Hillary Clinton.

Artikkelen er over tre år gammel

– Hvis jeg hadde hatt stemmerett i USA, så ville jeg nå ha holdt meg for nesen og stemt på Hillary Clinton, sier Frp-statsråd Listhaug.

Hun er i Arendal i forbindelse med den politiske festivalen Arendalsuka, som startet mandag.

Tidligere i år uttalte Listhaug at hun ikke ville stemt på noen av de to presidentkandidatene i USA, Republikanernes Donald Trump eller Demokratenes Hillary Clinton.

Les også: NATO tar Donald Trump i faktafeil

Nå har hun ombestemt seg.

– Det er to grunner til det: Hans uttalelser om Nato har vært svært foruroligende for Norge, og for andre land som er avhengig av USAs garanti for vår sikkerhet her. Det andre er at jeg mener at internasjonal handel har bidratt til å løfte millioner av mennesker ut av fattigdom. Dersom vi skal gå inn på en mer proteksjonistisk linje, slik jeg oppfatter at Trump vil, så tror jeg vi vil gå i feil retning. Vi må ha mer, ikke mindre, handel.

IKKE FAVORITTEN: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton taler under et valgkampmøte i Scranton i Pennsylvania i USA mandag. Foto: Carolyn Kaster AP

Les også: NY Times: Fikk sparken etter sexskandale – nå hjelper han Trump

Aldri vært stor fan

– Hvorfor må du holde deg for nesen?

– Jeg har aldri vært noen stor fan av Hillary Clinton. Jeg støtter vanligvis det republikanske partiet, og jeg har sett at Clinton har hatt en del saker som har vært problematiske. Både om penger, e-post-saken og andre ting.

Hun sier situasjonen som har oppstått i amerikansk politikk har kommet helt uventet på henne.

– Jeg er veldig overrasket over det som har skjedd. Det republikanske partiet har alltid stått på for frihandel og internasjonale handelsavtaler, og nå mener kandidaten noe helt annet. Så jeg håper på en bedre kandidat neste gang.

– Hva synes du om hans forslag om å bygge en mur mot Mexico?

– Jeg tror det vil være svært vanskelig å gjennomføre, og jeg kan heller ikke se at det vil gi de effektene som han ønsker.

– Hva med et innreiseforbud for muslimer?

– Det tror jeg også blir svært vanskelig å håndheve. Så er det selvsagt slik at vi alle er bekymret for terrorister, og det er det god grunn til når vi for eksempel ser på hva som har skjedd i Europa det siste året. Samtidig er det også slik at de fleste er lovlydige og skikkelige folk, slik at det blir vanskelig å skjære alle over en kam, sier Listhaug.

Les også: Nå skal motstandere kontrollsjekke Clintons epost-sak

Saken fortsetter under bildet

FEIL RETNING: Republikanernes presidentkandidat Donald J. Trump ble tatt imot av applaus da han ankom sitt valgkamparrangement i Youngstown i staten Ohio i USA mandag. Foto: Gerald Herbert AP

Advarer mot europeisk kritikk

Mandag gikk utenriksminister Børge Brende (H) ut og kritiserte Trump i uvanlig sterke ordelag til diplomatiske kretser å være.

Børge Brende: Vil ikke anbefale Clinton som president

– Det er slik at man nesten ikke tror det man hører, sa Brende.

Listhaug advarer på sin side mot europeisk kritikk av presidentkandidatene.

– Jeg tror mange ikke skjønner godt det amerikanske folket eller samfunnet. Og jeg tror det at politikere og statsråder i Europa nå fordømmer Trump og advarer folket mot ham kan virke mot sin hensikt. Jeg tror ikke amerikanerne vil bli belært av europeere om hva de skal stemme.

– Børge Brende gjorde vel langt på vei det denne uken?

– Ja, men jeg tror det kan virke mot sin hensikt at de gjør det. Så tror jeg kanskje at den tyske utenriksministerens ord vil ha større effekt.

– Mener du at Brende ikke burde ha gått ut mot Trump?

– Jeg skjønner at han gjør det, men jeg tror effekten kan bli motsatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder