MISTENKT: Mhlupheki Booysen Dombo - førstesekretær ved ambassaden til Sør-Afrika i Oslo kreves fjernet etter at han er mistenkt for å ha kjørt to ganger i beruset tilstand.
MISTENKT: Mhlupheki Booysen Dombo - førstesekretær ved ambassaden til Sør-Afrika i Oslo kreves fjernet etter at han er mistenkt for å ha kjørt to ganger i beruset tilstand. Foto: SØR-AFRIKANSKE AMBASSADEN og Fredrik Hove/HOVE MEDIA ,

Diplomat-skandale i Oslo ryster Sør-Afrika

Krever at promillemistenkt Oslo-diplomat blir fjernet

UTENRIKS

Førstesekretær Mhlupheki Booysen Dombo ved Sør-Afrikas ambassade i Oslo er mistenkt for å ha kjørt i beruset tilstand ved minst to anledninger. Nå krever opposisjonen i hjemlandet at diplomaten blir fjernet fra stillingen.

Publisert: Oppdatert: 08.01.16 10:09

VG har fått bekreftet at diplomaten som natt til søndag var involvert i en front-mot-front-kollisjon på Frogner i Oslo er førstesekretær Mhlupheki Booysen Dombo, en av de høyest rangerte diplomatene ved den sør-afrikanske ambassaden i Oslo.

Diplomat-skandalen i Oslo vekker kraftig oppsikt i Sør-Afrika. Talsmann for opposisjonspartiet Democratic Alliance, Stevens Mokgalapa, fordømmer i klare ordelag diplomatens handlinger, og krever at han umiddelbart blir fjernet fra stillingen.

– Dette er et utilgivelig tilfelle av diplomatisk uforsvarlighet og kriminell oppførsel og må fordømmes, sier Mokgalapa i en erklæring på partiets nettsider.

Fikk du med deg? Energiministeren i Ghana gikk av etter VG-avsløring

Krever gransking av ambassadøren

Partiet har sendt et formelt brev til minister for internasjonale relasjoner, Nkoana-Mashabane, der de krever at diplomaten blir sendt hjem og at det blir iverksatt disiplinærtiltak mot han. Samtidig ber de om at parlamentets utenrikskomite får full redegjørelse om saken.

Mokgalapa krever også at ambassadørens rolle må granskes.

– Dersom hun har kjent til disse hendelsene uten å handle, må også hun gå av, sier han.

Ulykken med den sør-afrikanske ambassadebilen skjedde ved ett-tiden natt til søndag, etter at en politipatrulje på vei til et annet oppdrag tilfeldigvis havnet bak ambassadebilen. Da politiet satte på blålys og sirene for å komme forbi, satte bilen opp farten og la seg over i motsatt kjørebane.

Kort tid etterpå krasjet ambassadebilen med en personbil i Bygdøy allé på Frogner. Kvinnen i den andre bilen ble sittende fastklemt etter ulykken. Hun skal ha pådratt seg lettere skader i kollisjonen. Politiet på stedet oppfattet Dombo som tydelig beruset, men førstesekretæren nektet å la seg promilleteste og påberopte seg diplomatisk immunitet.

Sør-Afrikas ambassadør Queen Anne Zondo ble mandag innkalt til møte i Utenriksdepartementet. I møtet gikk UD til det svært uvanlige skrittet å be om at Dombos diplomatiske immunitet blir opphevet, slik at han kan straffeforfølges i Norge.

Kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD bekrefter at Sør-Afrika foreløpig ikke har besvart det norske kravet.

– Saken ligger nå hos Utenriksdepartementet i Sør-Afrika. Det er ingen formelle tidsfrister for å besvare slike anmodninger, men vi har bedt om en rask avklaring, sier Steinfeld.

Les også: Var tidligere mistenkt for fyllekjøring

Mistenkt for promillekjøring

Steinfeld bekrefter at den samme diplomaten ble stanset av politiet i Oslo sentrum i september i fjor, mistenkt for kjøring i beruset tilstand. Også den gang nektet Dombo å la seg teste. Politiet varslet likevel Utenriksdepartementet om saken.

– Etter den første hendelsen ba vi om et møte med ambassaden, men det lot seg ikke gjøre før den neste episoden inntraff, sier Steinfeld.

Talsmann for departementet for internasjonale relasjoner, Nelson Kgwete, bekrefter overfor sør-afrikanske medier at den norske forespørselen nå blir vurdert av departementets juridiske eksperter før regjeringen gir sitt formelle svar til norske myndigheter.

Nelson Kgwete understreker at saken fortsatt er under etterforskning.

– En ulykke er en ulykke og kan skje alle. Vi kan ikke gi flere kommentarer før etterforskningen er avsluttet, sier han.

UD: Svært alvorlig

Steinfeld i UD ønsker ikke å kommentere om det kan være aktuelt å erklære Dombo uønsket i Norge, dersom Sør-Afrika avviser å oppheve immuniteten.

– Det er en hypotetisk problemstilling. Vi avventer nå svaret på vår anmodning, men vi har gjort det klart at vi ser svært alvorlig på disse hendelsene.

– Gjør det saken ekstra alvorlig at det dreier seg om en høyt rangert diplomat?

– Kjøring i beruset tilstand er en alvorlig sak uavhengig av hvilken rang diplomaten har.

VG rettet torsdag gjentatte forespørsler til den sør-afrikanske ambassaden for å få en kommentar fra ambassadør Zondo, men hun hadde ikke anledning til å besvare VGs spørsmål.

Her kan du lese mer om