KATASTROFAL: Uværet Irma som er på vei innover Det karibiske hav har økt i styrke og er nå en «ekstremt farlig» og «potensielt katastrofal» kategori 5-orkan, melder det amerikanske orkansenteret (National Hurricane Center – NHC). Dette satellittbildet viser orkanen i det den utviklet seg til en kategori 5 orkan. Foto: Noaa Reuters

Orkanen Irma har truffet land

Med vindkast på opp mot 300 kilometer i timen har kategori 5-orkanen Irma truffet land onsdag morgen.

  • Marthe S. Lien

Artikkelen er over to år gammel

Den karibiske øya Barbuda ble onsdag truffet av den livstruende orkanens øye. Barbudas naboøy, Antigua, fikk også merke vindstyrkene som ble målt med styrke på opptil 300 kilometer i timen.

Barbudas rundt 2000 innbyggere var i morgentimene de første til å bli truffet av orkanen, og etter møtet med Irma skriver statsminister Gaston Brown på Twitter at både Barbuda og naboøya Antigua har blitt spart for de verste herjingene.

USAs National Hurricane Center melder onsdag at orkanens maksimale vindstyrke fremdeles holder katastrofale 295 kilometer i timen, og at den beveger seg i nordvestlig retning med en fart på 24 kilometer i timen.

Irma skal nå ha kommet til de franske karibiske øyene St Martin og St Barthélemy.

Det franske innenriksdepartementet sendte i morgentimene ut en advarsel til de franske øyene, hvor de ba innbyggerne om ikke å gå ut under noen omstendigheter.

Etter møtet med de franske øyene er det ventet at Irma setter kursen mot Saint Kitts og Nevis, hvor statsminister Timothy Harris beskriver orkanen som «ekstremt farlig».

Orkanen Harvey: Så mye regn har rammet Houston

Har erklært katastrofetilstand

Utover i uken er det ventet at orkanen vil treffe De amerikanske Jomfruøyer og Florida, hvor president Donald Trump har erklært katastrofetilstand.

Øyene Puerto Rico, Anguilla, Monserrat, Den dominikanske republikk, Haiti, Turks, Caicos, Bahamas og Cuba er også ventet å bli treffer av monsterorkanen.

Nyhetsbyrået AP melder onsdag at myndighetene på Bahamas har beordret evakuering av sørlige deler av øygruppen.

Artikkelen fortsetter under bildet

ST MARTIN: Den franske øya St Martin har begynt å merke at Irma nærmer seg. Dette bildet er tatt på stranden Baie Nettle i byen Marigot. Myndighetene ber innbyggerne holde seg innendørs og om å ikke bevege seg ut under noen omstendigheter. Foto: Lionel Chamoiseau AFP

Statsminister Hubert Minnis sier de nå iverksetter den mest omfattende evakueringen noen gang, og at de som velger å ikke evakuere vil være i «stor fare».

Det franske innenriksdepartementet sendte i morgentimene ut en advarsel til de franske øyene St Martin og St Barthélemy i Karibia, hvor de ba innbyggerne om ikke å gå ut under noen omstendigheter.

Historisk

Irma skrev seg inn i historiebøkene tirsdag, da meteorologer utnevnte orkanen til den kraftigste de har sett i Karibia noen gang.

Ifølge NTB hevder Guvernør Ricardo Rossello i Puerto Rico at faren ekstremværet utgjør, aldri har vært større enn nå for det amerikanske territoriet.

Flommen i Houston: Her blir lille Sarai på tre uker reddet fra orkanen Harvey

– Den er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier han.

Kategori 5 orkaner kan bringe med seg vinder med livstruende styrke og kraftig regn. Orkanen «Harvey», som traff delstaten Texas i USA i forrige uke, var til sammenligning en kategori 4 orkan, skriver The Guardian.

Kan merke etterdønninger i Norge

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, sier til VG at restene av Irma kan krysse Atlanterhavet.

– Irma gjør at værvarslene blir ekstra usikre i våre områder, men det er for langt frem i tid til at vi med sikkerhet kan si at vi blir påvirket, sier Livik.

Han opplyser at det ikke er uvanlig at orkaner andre steder i verden medfører ekstra fuktighet og ekstra mye energi i lavtrykkene her til lands.

Ødeleggelse av katastrofale dimensjoner

Ifølge Livik er det svært uvanlig at en orkan utvikler seg til en kategori 5-orkan i Atlanterhavet ettersom orkaner trenger varmt overflatevann for å vokse seg så store. Dette skjer normalt i det Karibiske hav eller over Mexicogolfen.

Irma er ventet å herje med flere karibiske småøyer før hun når land på Cuba lørdag morgen lokal tid. Morgenen etter er hun ventet å ankomme sørlige deler av USA.

– Det er avhengig av fuktighet og overflatetemperatur om orkanen holder samme styrke over flere dager, men i varslene er Irma kategorisert som en orkan av vesentlig styrke, sier Liland.

Ifølge vindskalaen Saffir-Simpson, som amerikanske meteorologer benytter seg av, er orkaner over 180 kilometer i timen i denne kategorien.

Irma, som befinner seg øverst på denne skalaen, med vindstyrke på over 250 kilometer i timen, er ventet å forårsake katastrofale ødeleggelser.

– Orkaner av denne styrken kan ha katastrofale dimensjoner på ødeleggelse og en stor prosentandel av vanlige skikkelige hus vil bli ødelagt. I tillegg er det vanlig at trær og strømlinjer blir rammet, og orkaner av denne styrken kan gjøre områder ubeboelige i flere uker, forteller Livik.

Livik forklarer at orkanen også blåser med seg store mengde vannmasse, noe som fører til en opphoping av vann når den når kysten.

– Dette sammen med effekten av lavtrykk i orkansenteret fører til at vannivået heves. Det er også ventet mye regn, så det er mange effekter ved en orkan av denne styrken med stort ødeleggelsespotensial.

Franske meteorologer har onsdag advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand langs kysten.

Ny potensiell fare på vei

Samtidig som Irma hejer har en ny storm oppstått øst for Irma. Stormen Jose holder foreløpig tropisk styrke, men er ventet å utvikle seg til orkan ut på dagen onsdag.

– Den har en hastighet på 80 kilometer i timen nå, men er ventet å komme opp i en hastighet opp imot 180 kilometer i timen. Den kategoriseres dermed ikke som en orkan av vesentlig styrke, men man må absolutt følge med på den. Om to orkaner skulle treffe samme område så tett kan det by på utfordringer etter ødeleggelsene fra den første, sier Livik.

Onsdag opplyser National Hurricane Center (NHC) at enda en tropisk storm har blitt dannet. Den tropiske stormen Katia har oppstått i Mexicogolfen, rett utenfor kysten av Mexico.

Artikkelen fortsetter under bildet

EVAKUERER: Det er ventet at orkanen «Irma» vil treffe sørspissen av USA i løpet av uken. Her evakuerer innbyggerne i området Islamorasa i Florida nordover. Foto: Marc Serota AFP

Evakuerer nordover i USA

Det er ventet at orkanen Irma vil nå kysten av USA mot slutten av uken, og innbyggerne forbereder seg nå på møtet med den historisk kraftige orkanen.

Irma er ventet å nå Florida Keys, en øygruppe på sørspissen av delstaten Florida i USA, mot slutten av uken. Området er et populært turistmål og har over 80.000 innbyggere, og myndighetene vil begynne med evakueringer i løpet av onsdag, skriver The Washington Post.

Myndighetene i Miami-regionen med sine 2.7 millioner innbyggere har også oppfordret innbyggerne til å forberede seg på et eventuelt møte med «Irma». Onsdag vil myndighetene starte evakueringer av mennesker med spesielle behov, og har bedt innbyggerne sikre seg vann og mat.

– Denne orkanen er alt for kraftig og utgjør en for stor fare til at vi kan utsette å gjøre noe, uttalte borgermester Carlos A. Gimenez tirsdag.

Mer om

  1. Vær
  2. Klima

Flere artikler

  1. Texas: Her evakueres Guadalupe fra katastrofe-orkanen Harvey

  2. Karibia trues av ny tropisk orkan: Maria

  3. StormGeo-meteorolog i USA: - Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

  4. «Dorian» oppjustert til kategori 5 – herjet på Bahamas

  5. Florida-guvernøren om orkanen «Irma»: – Kom dere ut kjapt!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder