VINNERE: Donald Trump og Hillary Clinton hadde all grunn til å smile på sine valgvaker i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG, AFP

Trump og Clinton seiret på hjemmebane

Trump: – Ikke mye av et kappløp lenger

Valgkaos: 125.000 personer manglet fra stemmeregistrene

NEW YORK (VG) Det gikk som ventet i nominasjonsvalget i New York: Donald Trump og Hillary Clinton tok hver sin nye seier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forretningsmannen Donald Trump (69) lå milevis foran partifellene på meningsmålingene, og ble umiddelbart utropt til republikansk vinner da valglokalene stengte i New York klokken 03 norsk tid.

Hillary Clinton (68) ledet også klart på meningsmålingene for Demokratene, men det tok noe lengre tid før hun ble utropt som vinner. Da det skjedde brøt det ut et voldsomt seiersbrøl på hennes valgvake på Manhattan.

Anders Giæver kommenterer: «For Trump var det et slags comeback. For Clinton var det en viktig, kanskje avgjørende bekreftelse».

VG er til stede på Sheraton Hotel ved Times Square, der hun i natt kom på scenen til musikken av New York-sangen «Empire State of Mind» sammen med ektemannen Bill, datteren Chelsea og hennes ektemann Marc Mezvinsky.

– Tusen takk, New York.
– I dag har dere bevist at det er ingensteds som hjemme. I denne kampanjen har vi vunnet i alle deler av landet. Fra nord til sør, fra øst til vest, men denne er personlig, sa Clinton til stor jubel fra de flere hundre fremmøtte supporterne.

Også New Yorks borgermester Bill de Blasio og guvernør Andrew Cuomo kom på talerstolen på Clintons valgvake.

– New York, dere gjorde noe fantastisk i kveld for Amerika, sa de Blasio.

Velger i Trumps gamle nabolag: – En hatefull person'

– Cruz matematisk eliminert

Fra sin valgvake i sitt eget Trump Tower på Manhattan holdt Donald Trump i natt seierstale med store deler av familien i ryggen. Han åpnet talen med å kalle kvelden fantastisk.

FAMILIEN: Hillary Clinton hadde med seg ektemannen Bill, datteren Chelsea og hennes ektemann Marc på scenen på valgvaken i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Det er ikke mye av et kappløp lenger. Cruz er så å si matematisk eliminert, sa forretningsmannen.

– Jeg tror at vi går til landsmøtet som vinner, fortsatte han.

Med 90 prosent av stemmene talt opp hos begge partier har Trump 60,2 prosent, mens Clinton har 57,5 prosent.

Trumps allierte håper nå at forretningsmannen kan sikre seg nesten alle de 95 delegatene som er i spill i delstaten New York.

Med majoriteten av stemmer, vil han vinne alle de 14 delegatene som omfatter hele staten. Hvis han får minst 50 prosent av stemmene i hvert distrikt kan han også vinne de resterende 81 delegatene.

Før nattens resultater står Trump oppført med 755 delegater, foran Texas-senator Ted Cruz (45), som har 543. For å vinne nominasjonen må republikanerne ha et flertall på 1237 delegater.

MED KONA: Donald Trump hadde med seg kona Melania på valgvaken i natt. Foto: Shannon Stapleton Reuters

– Fantastisk

STØTTER HILLARY: Will Taylor'Willas (29). Foto: Thomas Nilsson/VG

Demokratene kjemper om 247 delegater her i New York - delstaten hvor Clinton har bodd siden 2000 og hvor hun var senator for i åtte år.

Før nattens resultater hadde Clinton 1307 delegater, mens Bernie Sanders hadde 1094. Demokratene må ha 2383 delegater for å vinne nominasjonen.

– Det var fantastisk. Helt strålende. Atmosfæren var så bra, sier Will Taylor'Willas (29) til VG.

Han var til stede på Clintons valgvake og hørte på seierstalen.

– Det var en veldig inspirerende tale. Hun klarer å snakke til alle grupper.

Barbara Frankel er like imponert.

– Fabelaktig! For meg var det en dobbel seier, for i kveld føler jeg meg sikker på at hun kommer til å bli USAs neste president. Hun er den best kvalifiserte og er en fantastisk leder, sier Frankel

PÅ VALGVAKE: Barbara Frankel. Foto: Thomas Nilsson/VG

VGTV: Se Trumps pinlige tabbe fra talerstolen

Meldinger om uregelmessigheter

I timene før stemmelokalene stengte ble det meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen av nominasjonsvalgene i New York by.

Myndighetene bekrefter at 125.000 personer mangler fra stemmeregistrene, og det er nå bedt om en granskning av saken.

På valgdagen var VG i nabolaget i Queens der Trump vokste opp. De fleste vi møtte stemte på Clinton eller Sanders, og var lite imponerte over den frittalende forretningsmannen.

Neste tirsdag er det nominasjonsvalg i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder