GOD STEMNING: EUs høyrepresentant Federica Mogherini, utenriksminister Børge Brende og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif holdt pressekonferanse i forbindelse med fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

UD bekrefter: Filippinene forhandler om fred

LOSBY (VG) Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter nå at den påtroppende regjeringen på Filippinene har samtaler med den kommunistiske opposisjonen under Oslo Forum-konferansen i Lørenskog.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Inne i Østmarka, på konferansehotellet Losby Gods, har den påtroppende regjeringen på Filippinene møtt sine motparter.

Vi kan bekrefte at det nå pågår uformelle samtaler i Oslo mellom den påtroppende filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen National Democractic Front of the Philippines, NDFP, sier utenriksministeren.

Norge har vært tilrettelegger i fredsprosessen siden 2001.

– De formelle forhandlingene brøt sammen for fem år siden, og det er positivt å se at det nå er politisk vilje for fremdrift i fredsprosessen.

– For Norge er det viktig å kunne skape møteplasser for slike samtaler mellom parter i en konflikt. Jeg håper samtalene kan legge grunnlaget for at partene med norsk assistanse nå kan drive prosessen fremover, sier Brende.

De innledende møtene tirsdag ble avsluttet med optimistiske signaler fra Filippinenes presidentrådgiver Jesus Dureza. Rodrigo Duterte tas i ed som Filippinenes president 30. juni, så hans delegasjon i Oslo har ingen autoritet til formelt å forplikte seg til noe overfor geriljaen, skriver AP.

Toppledertungt møte

Like etter at Duterte vant presidentvalget, strakk han ut hånden til kommunistgeriljaen og erklærte at lederen José Maria Sison er velkommen til å reise hjem fra eksil.

Fredsforhandlingene i Oslo finner sted samtidig som en rekke toppledere er samlet til det årlige Oslo Forum, der USAs utenriksminister John Kerry er blant deltagerne onsdag.

Samtidig som forhandles i Norge besøkte Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino onsdag øya hvor Kjartan Sekkingstad antas å bli holdt fanget av AbuSayyaf-geriljaen.

Filippinsk professor: Ny president er godt nytt for Sekkingstad

Samtalene dreide seg om hvordan sikkerhetsstyrkene bør gjennomføre sine operasjoner slik at alle Abu Sayyafs gjenværende gisler kan frigis, opplyste presidenten

Krig i over 30 år

Kommunistopprøret på Filippinene har vart i over 30 år og har kostet minst 30.000 mennesker livet. NPA-geriljaen har trolig mindre enn 4.000 soldater, langt mindre enn de 26.000 den hadde på 80-tallet, men den har fortsatt støtte i det fattige sør, skriver NTB.

I perioder har det vært fredsforhandlinger mellom NPA og filippinske myndigheter, der Norge altså har vært blant tilretteleggerne.

Duterte, som har vært ordfører i Davao sør i landet i 20 år, er den første presidenten som kommer fra den sørlige delen av landet.

Den påtroppende presidenten hadde Sison som professor ved universitet Lyceum i Manila.

Mer om

 1. Filippinene
 2. Børge Brende

Flere artikler

 1. Redningsaksjon for gisler på Filippinene

 2. President: Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

 3. Duterte avblåser fredssamtaler med kommunister

 4. Børge Brende om Sekkingstad: Det har vært komplisert

 5. Sekkingstad løslatt - broren: – Jeg er glad og lettet

Fra andre aviser

 1. Filippinske fredssamtaler i Oslo

  Aftenposten
 2. Optimistisk Brende åpnet Filippinene-forhandlinger

  Aftenposten
 3. Filippinske fredssamtaler i Oslo

  Fædrelandsvennen
 4. Filippinene bekrefter drap på canadisk gissel

  Bergens Tidende
 5. Sekkingstads bror: - Glad og lettet

  Bergens Tidende
 6. Filippinske fredssamtaler fortsetter i juli

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder