POPULÆR: Norbert Hofer (45) fra det innvandringskritiske partiet Frihetspartiet (FPÖ) ligger godt an før søndagens valg i Østerrike. Foto: Leonhard Foeger Reuters

Ytterliggående høyrepopulist kan bli president i Østerrike

Norbert Hofer ligger an til å bli den første presidenten fra ytterste høyre i Vest-Europa etter krigen. Den 45 år gamle våpenentusiasten er skeptisk til EU og kritisk til innvandring.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Når østerrikerne søndag går til urnene for andre valgomgang i presidentvalget, er Hofer den klare favoritten. Valget står mellom ham og 72 år gamle Alexander Van der Bellen, som er professor i økonomi og støttes av det Grønne partiet.

Hofer, som tilhører det innvandringskritiske partiet Frihetspartiet (FPÖ), vant første valgomgang med 35 prosent av stemmene.

VG-kommentar: Ytre høyre er på fremmarsj i Wien

Følges i Europa

Vanligvis vekker valgene i Østerrike begrenset interesse fra verden utenfor, men denne gangen følger hele Europa med på hva som skjer i det sentraleuropeiske landet.

Dersom Hofer blir valgt til president, blir det nok et håndfast bevis på fremgangen til euroskeptiske- og anti-etablissement-partier i EU.

Mange regner det som et varsel på hva som kan skje i resten av Europa, spesielt etter at flyktningkrisen og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier ekstra vind i seilene.

UTFORDREREN: Alexander Van der Bellen (72), her sammen med kona Doris Schmidauer i Wien tidligere i mai. Foto: Georg Hochmuth Afp

– Det som skjer i Østerrike kan skje i Frankrike, sa Frankrikes tidligere president Nicholas Sarkozy til avisen Le Monde denne uken.

Riktignok har det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front i Frankrike ikke vært i nærheten av å komme i samme posisjon som det Hofer nå kan oppnå.

Les også: Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Vennlig fjes

Hofer beskrives som Frihetspartiets «vennlige fjes». Han fremmer populistiske saker som innvandringsmotstand med et overbevisende smil, i motsetning til den krasse retorikken som partileder Heinz-Christian Strache er kjent for.

45-åringen er utdannet som flyingeniør og er far til fire. Han ble medlem av Frihetspartiet (FPÖ) i 1994. I 2006 ble han parlamentsmedlem og har siden 2013 vært tredjepresident i Østerrikes nasjonalråd.

I et nylig intervju sa Hofer at han skjønner at stadig flere østerrikere eier våpen «med tanke på usikkerheten som råder for tiden».

– Jeg bare elsker å skyte, har han sagt.

VG-kommentar: Flyktningkrisen har krevd det første politiske offer i Europa

Kan utøve makt

I etterkrigstiden har presidenten i Østerrike først og fremst hatt en seremoniell funksjon, men Hofer har antydet at han kan komme til å søke mer makt enn bare å klippe snorer.

OMSTRIDT: Demonstranter møtte like før helgen opp i Wien i protest mot den høyrepopulistiske kandidaten. Foto: Leonhard Foeger Reuters

Blant annet har han truet med å oppløse koalisjonsregjeringen mellom sosialdemokratene i SPÖ og det kristendemokratiske partiet ÖVP dersom de ikke gjør en bedre jobb.

Med Frihetspartiets voksende popularitet kan de ha mulighet til å stille sterkt i et påfølgende valg.

Tidligere i måneden ble sosialdemokratiske Christian Kern tatt i ed som landets statsminister. Han erstattet Werner Faymann som gikk av både som statsminister og partileder etter sosialdemokratenes valgnederlag i april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder