VAR BEKYMRET: Den nederlandske piloten skrev et innlegg i et flymagasin to måneder før Germanwings-styrten hvor han uttrykte bekymring for sikkerhetsrutinene i cockpit. VG har fått tillatelse av piloten til å trykke bilde.

VAR BEKYMRET: Den nederlandske piloten skrev et innlegg i et flymagasin to måneder før Germanwings-styrten hvor han uttrykte bekymring for sikkerhetsrutinene i cockpit. VG har fått tillatelse av piloten til å trykke bilde. Foto:Tahimy Santana Thx,

Pilot advarte mot cockpit-lås før Germanwings-syrten

«Jeg håper jeg aldri befinner meg i den situasjonen at når jeg kommer tilbake fra et toalettbesøk, er cockpitdøren stengt».

Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skrev den nederlandske piloten Jan Cocheret i en rystende kommentar i flymagasinet «Piloot en Vliegtuig» (Pilot og fly) bare to måneder før den grusomme styrten i de Franske Alpene.

Leserinnlegget er gjengitt av The Thelegraph.

VG har vært i kontakt med den nederlandske piloten som ikke ønsker å utdype sin bekymring, men henviser til innlegget han tidligere har skrevet.

SPESIAL: Dette er ofrene fra dødsflyet

Kan misbrukes

Etter terrorangrepet mot New York 11. september 2001 ble det innført flere endringer i lovene som regulerer flytrafikk. En av endringene var at cockpitdøren skal være låst på alle fly som tar over 60 passasjerer mens flyet er i luften.

I kommentaren tar han et kraftig oppgjør med disse sikkerhetsrutinene, hvor han påpekter at rutinene kan misbrukes av de som styrer flyet.

I et nyere innlegg, publisert etter Germanwings-styrten utdyper han sin bekymring.

«Noen ganger lurer jeg seriøst på hvem som sitter ved siden av meg. Hvordan kan jeg være sikker på at jeg kan stole på ham? Kanskje noe grusomt nettopp har skjedd i livet hans og han har vanskelig for å komme seg gjennom det»

«Det er én mulighet å komme seg inn i cockpiten, men hvis personen sitter der tar fra deg den muligheten, kan man bare sette seg sammen med passasjerene og vente på det som skal skje»

LES OGSÅ:Dette er kapteinen som prøvde å redde alle

- Åpne den jævla døra

Under Germanwings-ulykken var det nettopp dette som skjedde. Da kapteinen gikk på toalettet tok Andreas Lubitz (27) over kontrollen. Da han kom tilbake var døren stengt. Opptak fra den svarte boksen kan man høre kapteinen banke på døren, trolig med en metallgjenstand, mens han skriker: – Åpne den jævla døra!

Med en enkel liten knapp kunne dødspiloten føre de 150 menneskene i døden. Så lenge den lille knappen står ned mot «LOCK» er det ingenting de utenfor cockpiten kan gjøre - selv om man kan koden som skal åpne døren.

LES OGSÅ: Det lukkede rom

– Hvis døren blir aktivt låst fra innsiden, vil den fortsette å være låst i lang tid, uten at koden fungerer, sa Morten Kjellesvig i Flyoperativt forum til VG i forrige uke.

Hele saken om hvordan andrepiloten stengte kapteinen ute av cockpit kan du lese her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder