INGEN LØSNING PÅ FLYKTNINGKRISEN: Et barn på togskinnene ved den gresk-makedonske grensa. Bilder et tatt i dag, samtidig som EU har vært i harde forhandlinger med Tyrkia for en mulig løsning på katastrofen. Partene klarte ikke å enes om en løsning. Foto: Louisa Gouliamaki , Afp

EU og Tyrkia klarer ikke enes om flyktningene

BRUSSEL (VG): Utsending av syrere til Tyrkia, endring i visumregler og milliarder av euro har vært på bordet i dagens forhandlinger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De nye kravene Tyrkia har om gjenytelser er litt for mye å svelge.

Slik oppsummerer en EU-kilde dagens langdryge og krevende forhandlinger med Tyrkia om en løsning på flyktningkrisen i Europa. Kravene som har blitt fremsatt i EU-parlamentet i dag har vært uvanlig klare. Men avstanden mellom partene ble til slutt for stor.

Tyrkia foreslår å ta tilbake flere migranter fra de greske øyene. Men EU må betale dyrt for det. Uakseptabelt dyrt, mener noen av medlemslandene.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver sent mandag kveld fra forhandlingsrommet at partene nok ikke finner en løsning.

Foto: Skjermdump: Twitter ,

Dette tilbyr Tyrkia

Det startet tilsynelatende lovende, da Tyrkias statsminister ankom EU-parlamentet i dag tidlig.

– Jeg er sikker på at vi kan løse disse utfordringene ved hjelp av samarbeid. Tyrkia er rede til å jobbe med EU, sa statsminister Ahmet Davutoglu.

Da nevnte han ikke hva han ønsket seg tilbake fra EU, men det har blitt klarere gjennom dagen i dag.

Tyrkia foreslår å ta tilbake flere migranter fra de greske øyene. Lekkasjer fra toppmøtet sier at Tyrkia er villig til å ta tilbake alle «irregulære migranter» fra de greske øyene, inkludert syrere, skriver Reuters.

– Så skal EU slippe inn én syrisk flyktning for hver syrer Tyrkia tar tilbake fra de greske øyene, skriver nyhetsbyrået.

KREVER DOBLING AV MILLIARDSTØTTE: Statsminister Ahmet Davutoglu har i dag krevd dobbelt så mye som de tre milliarder euroene han allerede var lovet av EU i bytte mot et økt ansvar for flytningene. Foto: Geert Vanden Wijngaert , Ap

Dette krever tyrkerne i gjenytelse

Tilbudet om økt flyktning-ansvar fra Tyrkia kommer ikke billig for EU. Tyrkia krever gjenytelser både på den økonomiske og politiske arenaen.

I tillegg til de tre milliarder euroene, over 26 milliarder kroner, som Tyrkia allerede er lovet frem mot 2017, vil statsminister Davutoglu ha ytterligere tre milliarder euro fram mot utgangen av 2018. EU-parlamentets president Martin Schulz bekrefter at kravet fra tyrkerne nå er doblet.

Dessuten ber Ankara om at EU ferdigstiller visumliberaliseringen for tyrkere i EU innen utgangen av juni.

Tyrkerne vil også at EU skal gjøre mer for å kontrollere tilstrømningen av migranter og flyktninger til Europa. Samarbeidsavtalen EU-landene inngikk i november har ikke gitt store utslag. Til nå i år har rundt 126.000 tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

FORTSATT KOMMER BÅTFLYKTNINGENE: I november ble EU enige om en avtale som skulle få ned tallet på flykninger som kom den farlige sjøveien til Hellas. Situasjonen har ikke bedret seg nevneverdig siden da. Foto: Fotis Plegas G , Reuters

– EU skeptisk til nye krav

En EU-kilde forteller til VG at mange av kraveneTyrkia nå kommer med, er mer enn hva unionen vil gi.

– Før dette møtet lå det noen forslag på bordet som vi sannsynligvis ville kunne enes om. Men i dag har Tyrkia kastet flere nye krav på bordet som jeg har vanskelig for å se at vi kan akseptere, sier kilden.

Særlig er kravet om de ytterligere tre milliarder euroene et vanskelig punkt.

-Det kjennes særlig rart å skulle gi Tyrkia en masse ekstra penger i en tid som denne, hvor vi stadig får rapporter om overgrep på ytrings – og pressefriheten.

Kilden mener i likhet med Danmarks statsminister at landene ikke kommer til å lande en ferdig avtale i kveld, men at ytterligere forhandlinger og diskusjoner er nødvendig. Flyktningkrisen vil være øverst på agendaen når EU har sitt viktige toppmøte 18. mars.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder