- Kan ikke jobbe i dag - jeg er homo

Publisert: Oppdatert: 09.12.08 13:33

Del saken på:

Lenken er kopiert

Amerikanske homser aksjonerer

UTENRIKS

(VG Nett) Homofile i USA ønsker å vise samfunnet hvor avhengig det er av dem. I morgen gjennomførers aksjonen «Day Without A Gay».

Eller som det blir på norsk: En dag uten homofile. I morgen planlegger flere amerikanske homofile å ringe til arbeidsgiverne sine og fortelle at de ikke kan jobbe fordi de er homofile, melder Fox News.

Bak aksjonen står den relativt kjente stand up-komikeren Sean Hetherington og kjæresten Aaron Hartzler fra West Hollywood i LA.

Paret kom opp med ideen da de leste innlegg fra aktivister som kjempet for de homofiles rettigheter på internett. Flere ytret at de ønsket en endagsstreik for å vise sin avsky mot myndighetene i California som i forrige måte tok tilbake de homofiles rett til å gifte seg - den mye omtalte Proposition 8.

- Vi er for en boikott hvis det er det som skal til for å få folk til å forstå, forklarer Hetherington.

Les også:Homo-nedtur i USA etter valget

Veldedighetsarbeid

Initiativtakerne bak «Day Without A Gay» håper at så mange som mulig støtter opp om aksjonen og bruker morgendagen til veldedighetsarbeid istedenfor å gå på jobben. I tillegg oppfordres det til restriktiv pengebruk.

- Du kan ramme økonomien og gi noe tilbake til samfunnet på en annen måte, sier Hetherington som oppfordrer personer som ikke har mulighet til å skulke jobben om å finne andre fredlige måter å aksjonere på.

Les også:Homser i California raser

Målet med aksjonen er å vise det amerikanske samfunnet hvor avhengig det er av sine homofile innbyggere.
Aksjonen er lagt til samme dag som Den internasjonale menneskerettighetsdagen - onsdag 10. desember.

VGTV I LA:Homofile raser mot mormonerne

Populært

Hetherington forteller at har fått over 100 e-poster fra personer som ønsker hjelp til å finne noe veldedighetsarbeid de kan gjøre i morgen.

Ifølge Hetherington har det også vært heftig trafikk på aksjonens nettside etter at den ble startet i midten av november. Den har fått om lag 100 000 treff de siste ukene.

Skeptiske

Andre som kjemper for de homofiles rettigheter er skeptiske til aksjonsformen.

- Det kan være problematisk for flere å skulke jobben for å protestere med tanke på at de ikke er åpen om legningen sin på arbeidsplassen, sier Jules Graves i den homofile aksjonsgruppen Colorado Queer Straight Alliance.

Han peker dessuten på den usikre økonomiske situasjonen og arbeidsmarkedet i USA for tiden.

- Det er ikke sikkert at arbeidsgivere vil sette pris på aksjonen for det den er, sier Graves.