FENGSLET: USA krever at Aung San Suu Kyi blir løslatt fra burmesisk fengsel. Foto: Harald Henden

Indonesia ut mot militærdiktaturet i Burma

Det burmesiske valget neste år blir ikke fritt om fredsprisvinner Aung San Suu Kyi forblir fengslet, understreker Indonesia.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Indonesias utenriksminister Hassan Warayuda gjorde det klart at valget ikke kan erklæres fritt og rettferdig om ikke alle som vil, får stille til valg.

- Vi har sagt gjentatte ganger til Burma at alle grupper av samfunnet må få ta del i valget, inkludert Aung San Suu Kyi, sa Warayuda tirsdag.

Clinton kommer

Han befinner seg for tiden på møtet i Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN) som holdes i den thailandske feriebyen Phuket.

Tirsdag ankommer USAs utenriksminister Hillary Clinton Phuket for å delta på møtet.

ASEAN-landene, som vanligvis avstår fra å kommentere medlemslandenes indre anliggender, har gått hardt ut mot Burma og beskrevet landet som en byrde for organisasjonen og demper for utviklingen i Sørøst-Asia.

- Fram til 2010 får vi se om Burma er i stand til å sette i gang en prosess som vil føre til virkelig demokratiske valg i 2020. Valg som kan aksepteres av verdenssamfunnet, sier Warayuda, som legger til at militærjuntaen har forandret seg lite de siste årene.

- Mer åpen debatt

Den indonesiske utenriksministeren forteller at ASEAN har klart å stable på beina en mer åpen diskusjon med Burma, men han er usikker på om den mer medgjørlige tonen vil føre til forandringer i det lukkede diktaturet.

- Vi får se. Det lovede valget vil vise om prosessen i Burma er demokratisk eller ikke, påpeker Warayuda.

Utenriksministrene fra ASEAN-landene ble mandag enige om å etablere en komité for menneskerettigheter. Komiteen blir imidlertid kritisert for å ha fått et for svakt mandat, og Indonesia er blant landene som ønsket at den skulle bli utstyrt med videre fullmakter.

- Aksepterte Burmas syn

Den nye komiteen vil offisielt begynne arbeidet i oktober, men en rekke menneskerettsforkjempere er allerede svært kritiske til det utvannede mandatet.

- Det ministrene våre er blitt enige om, er langt fra nok til å beskytte menneskerettighetene i Sørøst-Asia. Det er synd. Dette er ikke 1950- eller 60-tallet, sier Rafendi Djamin fra organisasjonen Solidarity for Asian People's Advocacy (SAPA).

Sinipan Sammydorai fra den Singapore-baserte organisasjonen Task Force samstemmer i kritikken.

- ASEAN sank så dypt som til å akseptere Burmas syn på menneskerettigheter, slår Sammydorai fast.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder