- Viser at rettssaken er en farse

PROTESTERER: En flykting fra Burma protesterer mot Aung San Suu Kyi-dommen foran Burmas ambassade i Tokyo tirsdag. Foto: AFP Foto:

Burma: - Militærjuntaen halverte straffen til Suu Kyi

(VG Nett) Aung San Suu Kyi (64) ble dømt til tre års fengsel. Militærjuntaen i Burma gjorde om dette til 18 måneder i husarrest.

  • Marianne Kvamme

Artikkelen er over ti år gammel

Den norske Burmakomiteen tror ikke dette er ekte velvilje.

Menneskerettighetsforkjemperen og fredsprisvinneren Suu Kyi kunne fått opptil fem år i fengsel for brudd på vilkårene for husarresten hennes. Hun ble tirsdag kjent skyldig i dette, og ble dømt til 18 måneders husarrest.

LES OGSÅ: Støre fordømmer dommen mot Suu Kyi.

Dette var angivelig ikke hva den opprinnelige dommen sa. Retten dømte henne opprinnelig til tre års fengsel, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fra høyeste hold

Etter en fem-minutters pause, kom en representant for Burmas militærjunta inn i rettslokalene og leste opp en ordre fra sjef for juntaen, Than Shwe.

Ordren sa at Shwe halverte dommen hennes til 18 måneder, og at den skulle gjennomføres i husarrest.

LES OGSÅ: Suu Kyi dømt til 18 måneders husarrest.

Shwes ordre, som var signert mandag, reduserte også dommene til de to kvinnene som også er satt i husarrest sammen med Suu Kyi til 18 måneder.

Ifølge Shwe reduserte han dommene for å bevare freden i landet, og fordi Suu Kyi er datteren til Aung San, en av landets helter.

- En farse

Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, tror ikke på forklaringen hans.

ULOVLIG BESØK: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. Foto: REUTERS

- Dette viser bare at hele saken er en farse. Dette er en politisk dom og en taktisk manøver for at Shwe skal fremstå mer menneskelig, sier hun til VG Nett.

TETT PÅ NETT: Lederen i Den norske Burmakomité svarer deg klokken 14.00.Send inn dine spørsmål!

Husøy tror den relativt milde dommen er et resultat av internasjonalt press.

- Det er uansett ikke godt nok. Hun burde ikke vært dømt i det hele tatt, sier hun.

DISKTUÉR: Hva mener du om dommen?

At dommen ble halvvert av Shwe, mener Husøy man bør ta med en klype salt.

- Jeg tror ikke man skal legge for mye vekt på hvor omfattende dommen er. Hovedpoenget er at hun ikke er en fri kvinne, og juntaen kan fort gjøre om dommen senere, sier hun.

Skulle vært fri

Bakgrunnen for anklagene om brudd på husarrestreglene er amerikaneren John Yettaw. Den dypt religiøse amerikaneren svømte over en innsjø ved fredsprisvinnerens hjem for å advare henne mot et terrorangrep. Det angivelige angrepet hadde han fått advarsel om i en drøm.

Suu Kyi har sittet i husarrest i nesten 14 av de siste 20 årene. Hun skulle egentlig løslates 27. mai i år. Men etter at Yettaw svømte til henne i begynnelsen av mai, mente militærjuntaen at de hadde rett til å utvide husarrestperioden i påvente av rettssaken.

Mer om

  1. Myanmar

Flere artikler

  1. - Suu Kyi-advokat anker husarrest-dommen

  2. - Dommen mot Suu Kyi er absurd

  3. Clinton ber Burma løslate amerikaner

  4. Suu Kyis ankesak behandlet av retten

  5. Støre fordømmer dommen mot Suu Kyi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder