Collage: TOM BYERMOEN

Alt du vil vite om valget

VG Nett skal følge valget i USA tett frem til innsettelsen av ny president 20. Januar 2009, men her er flere steder å henge med på valget med ulike innfallsvinkler.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 12 år gammel

Nederst i artikkelen kan de selv legge inn forslag til nettsteder som er verdt å følge med på i Lesernes perspektiv. Sjekk også VGs valgblogg og send gjerne epost med tips og innspill.

Alle amerikanske mediehus følger valget dag for dag. De store avisene som New York Times, Washington Post, Los Angeles Times og USA Today har store redaksjoner som følger valget. New York Times har en god oversikt over hva kandidatene mener om for eksempel klimaendringer. På blant annet USA Today kan du finne ut hvilken kandidat som passer deg best.

Det samme har TV-stasjonene CNN,Fox,ABC, CBS, NBC og USAs svar på BBC, National Public Radio.

Lokalaviser

En oversikt over alle amerikanske lokalaviser finner du på Wikipedia, der det også er fokus på valget.

En rekke nettsteder uten avis eller TV-stasjon i ryggen dekker også valget grundig. Det som kanskje egentlig var den første bloggeren i USA, Matt Drudge, driver nettstedet Drudge report. Det var han som først avslørte at Newsweek ikke ville publisere en avslørende historie om Bill Clinton og en ung kvinne i Det hvite hus. Han har også en rekke gode linker til andre kilder.

For folk med en skepsis til folk på venstresiden er Newsmax et nettsted å følge med på. Der fanger de opp kommentatorer som Ann Coulter, Dick Morris og Bill O'Reilly. Coulter skrev nylig boken "If Democrats Had Any Brains, They'd Be Republican".

Politico

Robert Novak og Newt Gingrich finnes blant annet på Human Events.

Mange vil mene at nettstedet Politico er mer nyansert. Det drives blant annet av folk med bakgrunn fra Time magazine.

I Time Magazine er Mark Halperin en aktiv blogger på The Page.Halperin har skrevet den oversiktlige boken "The undecided voter's guide to the next president" og kommenterer også for ABC.

Huffington Post er et nettsted med et mer progressivt utgangspunkt og med en lang lenkesamling til andre interessante nettsteder.

Techpresident

Nettstedet Newsvine som er brukerstyrt, har ofte en annen innfallsvinkel til valget enn de tradisjonelle mediene. Også på Digg kan det hende at brukerne løfter artikler om valget som gir et annet perspektiv på det.

Techpresident kan du se hvilke kandidater som er hottest på Facebook,YouTube og MySpace.

Månedsmagasinene har lang tradisjon for å følge amerikansk politikk. Selv om Hunter S. Thompson forlengst er død, er Rolling Stone et morsomt sted å få et blikk på valget. Vanity Fair skriver også om politikk i stort sett hvert nummer, men ikke alltid så infamt som i karaktermordet på fru Judith Giuliani.

Utenriks

Foreign Affairs er et av de tunge magasinene innen utenrikspolitiske spoørsmål. Alle de sentrale kandidatene har skrevet hver sin artikkel om sine utenrikspolitiske tanker og målsettinger. De ligger arkivert og kan leses på nett.

Du finner Barack Obamas artikkel her og Hillary Clintons her.
Mike Huckabee skrev om krigen mot terror. Bill Richardson som med sine lange utenriksbakgrunn er aktuell som visepresident og utenriksminister, kan du lese her.

Hele verdens borgermester, Rudy Giuliani, skrev om et realistisk håp om fred. Mitt Romney som har bodd flere år i Frankrike og dermed kjenner Europa bedre enn de fleste, kan du lese her.

John McCain har kjent krigshandlinger tettere på kroppen enn de fleste, som jagerpilot og med nesten seks år som krigsfange. Han skrev om varig fred bygget på frihet,

John Edwards ønsker at USA igjen skal nærme seg resten av verdem.

Satire

Nettstedet Onion gir et svært skjevt bilde på samfunnet og på amerikansk politikk. Nå har de for eksempel hentet frem en artikkel fra 2004 om at mange velgere ikke hadde bestemt seg for om de skulle stemme mot Bush eller Kerry.

Norsk nettsted

I Norge er Monticello en organisasjon som følger valget med stor interesse. De formidler presis informasjon og pedagogisk bakgrunn.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Medier

Flere artikler

 1. Superduper-tirsdag er i gang!

 2. En av disse blir president

 3. Tøff kamp om velgerne

 4. Økt press mot Clinton om å trekke seg

 5. Førstekonekampen

Fra andre aviser

 1. En radiovert og en debattant utpekes som årsaken til at Trump stengte staten

  Aftenposten
 2. Hillary og Obama kan ødelegge hverandre

  Bergens Tidende
 3. Han avslørte prins Harry

  Aftenposten
 4. Brøt nesten sammen

  Bergens Tidende
 5. Økt press mot Clinton om å trekke seg

  Bergens Tidende
 6. Valgkampen i USA satt i høygir

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder