SEKT: Amish-folket lever i et bondesamfunn uten strøm og biler. Foto: AP
SEKT: Amish-folket lever i et bondesamfunn uten strøm og biler. Foto: AP

Amish-familier nekter å ha røykvarslere

UTENRIKS

(VG Nett) Flere amish-familier saksøker delstaten New York, fordi de mener påbudet om å ha røykarslere i huset er religiøs diskriminering.

Publisert:

Familiene leverte søksmålet til en føderal domstolen i delstaten tirsdag. De mener byen Morristown urettmessig har nektet dem byggetillatelser som gjør det mulig å praktisere sin religion og bygge boliger i henhold til sin tro.

Familiene mener kravene - som å ha røykvarslere - krenker deres religiøse tro.

Amishene lever uten strøm og biler. De bruker hest til transport og jordbruk i et bondesamfunn uten moderne hjelpemidler. Nå har de ifølge fownews.com sagt at hvis ikke de kan bygge sine hjem og gårder på tradisjonelt vis, vil de bli tvunget til å selge og flytte.

- Jaget fra Europa

Amish-sekten, som er en trosretning innenfor protestantisk kristendom, er særlig utbredt i USA. De ble jaget ut av Europa for flere hundre år siden etter trakassering og forfølgelse.

- De blir skviset ut av smålige tjenestemenn som tilsynelatende jakter dem, sier Eric Rassbach, direktør i en religionsforening som deltar i søksmålet, til Fox News.

- Den amerikanske grunnloven, og juridisk presedens helt til Høyesterett, er helt klar. De amiske, som er kjent over hele verden som flinke håndverkere og byggherrer, har rett til å praktisere sin tro, sier Rassbach.

Byens myndigheter har sagt at de må overholde samme bygningsregler som andre innbyggere.

- Hensyn til sikkerheten

Bygningen det er snakk om er 22 år gammel. Blant annet krever reglene at bygget må oppgraderes for å bli godkjent i forhold til brannsikkerhet og moderne byggekontruksjon.

Amish-familiene besluttet å gå til sak etter en dom fra i sommer som sier at deres religion ikke kan gi dem unntak fra lokale byggebestemmelser. Dette av hensyn til sikkerheten.

Den samme sekten har hatt flere uoverensstemmelser med lokale myndigheter andre steder i New York, Pennsylvania og Wisconsin.