PÅ BEFARING: Sveriges justisminister Gunnar Strömmer ute med politiet i Solna lørdag. Her ble en person skutt og drept fredag kveld.

Politiet mobiliserer etter voldsspiral i Stockholm

Politiet trapper opp innsatsen i Stockholm etter en økende voldsbølge. – Det er en eksepsjonell utvikling, sier justisminister Gunnar Strömmer.

Publisert:

Voldsbølgen i den svenske hovedstaden fortsetter:

Lørdag ettermiddag ble én person skutt mot i bydelen Enskededalen sør i Stockholm, skriver Aftonbladet og TV4. Vedkommende kom seg unna skuddet i tide, ifølge Expressen.

Politiet opplyser at tre personer har blitt pågrepet i en bil lenger nord i byen i forbindelse med skytingen. De er mistenkt for drapsforsøk og grove brudd på våpenloven.

Det skal ha blitt funnet automatvåpen i bilen, ifølge Aftonbladet.

Politiet fikk først meldinger om skudd og smell i området i 15-tiden.

Episoden skjer etter flere voldshendelser i Stockholm det siste døgnet:

  • Én person ble skutt og drept i Solna sør for Stockholm.
  • To gutter under 15 år ble pågrepet etter at det ble skutt mot en leilighet i Fruãngen. Fluktbilen krasjet og guttene ble pågrepet med automatvåpen.
  • Det ble skutt mot en villa i Botkyrka. Det var personer i huset, men ingen ble skadet.
  • Politiet sperret av et større område i Sõdermalm etter funn av en mulig håndgranat i et boligområde.

Ifølge politiet er det flere pågående gjengkonflikter som ligger bak den opptrappende volden i Stockholm i det siste, hvor det har vært flere eksplosjoner og skytinger, skriver Aftonbladet.

1 / 2
HØYE SMELL: Politiet gjennomsøker et område sør i Stockholm lørdag kveld etter melding om høye smell.

Mobiliserer hundre politifolk

Fredag innførte svensk politi såkalt «särskild hendelsesärskild hendelsePolitiet i Sverige kan innføre «särskild hendelse» når det oppstår en plutselig, uforutsett eller planlagt hendelse der ordinære politistyrker ikke strekker til. Det kan for eksempel være ved terrorangrep, naturkatastrofer eller store ulykker.» etter voldsbølgen i Stockholm de siste ukene.

Lørdag kveld ble det også klart at Stockholm-regionen forsterker politioppbudet med rundt hundre politifolk fra hele landet de kommende dagene.

Johan Olsson, leder for politiets nasjonale operative avdeling (NOA), uttaler følgende i en pressemelding:

– Med den siste utviklingen av skyting og eksplosjoner er det behov for å sende ytterligere forsterkninger til Stockholm for å forhindre flere drap i de pågående konfliktene.

Samtidig ønsker politiet å øke overvåkningen flere stedet.

– Politiet vil være på stedet i løpet av de nærmeste dagene, sier Olsson.

RYKKET UT: Politiet på plass etter skyting i Stockholm lørdag.

Fungerende regionpolitimester, Mattias Andersson, kaller mobiliseringen et kjærkomment tilskudd:

– Vi gjør alt vi kan for å bryte den alvorlige voldsspiralen som regionen er inne i. Vi ser veldig positivt på at kolleger fra andre deler av Sverige styrker arbeidet i Stockholm, sier han.

– Sverige skal bli et trygt land igjen

Justisminister Gunnar Strömmer møtte pressen i Solna lørdag ettermiddag:

– Det er en eksepsjonell utvikling. Jeg har gjentatte ganger kalt disse kriminelle for hjemlige terrorister. Det er fortsatt en gyldig beskrivelse, sa han.

– Vi må være ærlige med våre medborgere og konstatere at det dreier seg om hensynsløse og likegyldige kriminelle. Derfor er det så utrolig viktig at vi ikke sløves, sa justisministeren.

PÅ BEFARING: Sveriges justisminister Gunnar Strömmer ute med politiet i Solna lørdag. Her ble en person skutt og drept fredag kveld.

Også Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, fordømmer volden i Stockholm.

– Disse personene skal bli funnet, de skal tiltales og de må dømmes til svært lange straffer. Og de skal utvises om de ikke er svenske statsborgere, sa han lørdag.

Det skriver Expressen.

– Vi skal helt enkelt gjøre mye mer – som de gjør i Danmark. Dette kommer til å bli tøft, det kommer til å ta tid, men det kommer til å gå. Sverige skal bli et trygt land igjen, sa Kristersson.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no