GIGANTISK OMRÅDE RAMMET: Satelittbildet viser hvor omfattende det gråe svevestøvet ligger over gigantiske Nordøst-Kina. Bildet innfelt viser hvordan en gate i Harbin ser ut før (27. august) og etter (22. oktober) at svevestøvet har lagt seg tjukt over byen. Foto: AFP/NASA

Storby i Kina stengt av svevestøv

Sterkt forurenset luft over Nordøst-Kina

Harbins 11 millioner innbyggere opplever så tett forurenset luft at skoler og flyplasser er stengt denne uken.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Luftkvaliteten er målt femti ganger verre enn det vi i Norge tillater, og det som er standarden for Verdens Helseorganisasjon.

Enorme mengder svevstøv

Den kveldende luften tvang myndighetene til å stenge flyplasser og skolene til å sende hjem elevene. Støvet ligger så tett at det også ble trafikale problemer. En del bussruter ble også avviklet, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Saken fortsetter under bildet

SVEVESTØV: Bygninger i byen Harbin kan knapt sees om du ikke står svært nær. Foto: AFP


I Harbin ble det målt 1000 forurensningskomponenter per 2,5 mikrometer (en milliondels kvadratmeter). Over 20 i snitt på en dag regnes som helsefarlig. Over 300 regnes som hasardiøst i forhold til helsen, skriver Global Post.

Får ikke bukt med forurensingen

Kina står for verdens nest største økonomi og forurensingen skaper harme og bekymring både lokalt og i verden ellers. Myndighetene har annonsert planer for de neste årene som skal få bukt med den økende forurensingen, men lite har hittil skjedd.

Saken fortsetter under bildet

FARLIG: En kvinne og et barn beskytter seg mot den kvelende luften i Jilin-provinsen i Nordøst-Kina tirsdag. Foto: AFP


Andre deler av nordøstlige Kina har også opplevd det alvorlige svevestøvet, inkludert Tangshan, to timer øst for Beijing, og Changchun , hovedstaden i Jilin-provinsen. Provinsen grenser til Heilongjiang-provinsen hvor Harbin er hovedstad.

Ifølge New York Times skriver myndighetene på Harbins ofisielle nettside at du ikke kan se hendene om du holder dem opp foran deg. På blogger kommenteres det at du kan høre folk, men ikke se dem du snakker med.

Solgte 500.000 pustemaskiner forrige vinter

I forrige uke lanserte hovedstaden Beijing et varslingssystem med fargekoder for håndtering av luftforurensning og nødhjelp. Tiltakene skal inkludere midlertidig stans i bygging, fabrikkproduksjon, utendørs griller og innstillingen av fyrverkeri.

I Beijing var luftkvaliteten så dårlig som 900 på skalaen i i januar i år. Altså nesten like dårlig som i Harbin. Da ble en halv million pustemaskiner solgt på to dager.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder