Gisseltager i Sydney bruker flagg fra Syria-islamister

Skal være bevæpnet med hagle, machete og mulig bombe

Terrorekspert til VG: - Mange fra Australia kjemper i Syria

Gisseltageren i Sydney har tvunget sine gisler til å vise frem et svart islamistflagg som  brukes av flere terrorgrupper som kjemper i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Gisseltageren i Sydney dro fram et haglgevær da han tok gislene, og ifølge flere lokale medier er det også fryktet at han er bevæpnet med en machete og eksplosiver, selv om dette ikke er bekreftet av politiet, melder Mail Online.

Australia har siden sensommeren vært på såkalt "high alert", etter å ha mottatt et lignende terrorvarsel som det fikk alarmen til å gå i Norge.

– Det er jo veldig mange fra Australia som har reist til Syria for å kjempe, og det har kommet advarsler om at en person skulle begå en terroraksjon ved å ta gisler og halshugge dem, sier terrorekspert Magnus Ranstorp, som nylig var i Australia på en konferanse om islamistisk terror.

– Det har jo florert av trusler i Australia hele denne høsten, og de har hatt flere tilslag mot terrormistenkte. Det er jo spesielt at åstedet er et sted det nylig ble truet om å gjennomføre terrordrap, utdyper han.

MISTENKT: Politiet vil ikke utelukke at denne mannen kan være gisseltageren. Den leselige påskriften på pannebåndet han bærer skal ifølge journalisten Andy Carvin bety «Vi ofrer oss for deg, o Muhammed». Foto:Reuters Tv,Reuters

På et tidspunkt at ble det også holdt opp et svart flagg med arabisk påskrift, som skal være den islamske trosbekjennelse, Shahadah, melder news.com.au. Det er dermed ikke snakk om det offisielle flagget til Den islamske stat (IS), selv om det kan minne om dette.

– Det er et flagg vi har fått folk til å se nærmere på. Vi forsøker å finne ut av hva det betyr, men på nåværende tidspunkt er det trolig best om jeg lar være å utdype videre utover det. Vi jobber med våre samarbeidsetater for bedre å kunne kartlegge hva vi egentlig står overfor her, sa politisjef Scipione på pressekonferansen.

Stilt på rekke mot vindu

Flagget er svært likt det som brukes av ekstremistgruppen Jabhat al-Nusra, som også kjemper i Syria, men som i motsetning til IS har beholdt tette bånd til al-Qaida.

TERROREKSPERT: Magnus Ranstorp Foto:Jan Petter Lynau,VG

Påskriften på flagget har ikke noe voldelig budskap, men med det svarte jihad-flagget som bakgrunn, brukes flagget av flere ekstremistgrupper.

– Dette flagget har ikke noe ekstremt ved seg egentlig, men er det siste årene overtatt av flere ekstreme grupper som kjemper i Syria, sier terrorekspert Magnus Ranstorp.

Les om de ulike versjonene av Shahada-flagget og hvordan det brukes her.

Gisseltakeren har to krav, ifølge Ten News Sydney som skal ha snakket med gisler som har rømt: Han vil snakke med statsminister Tony Abbot og krever å få et IS-flagg i bytte mot et av gislene.

Flere av gislene ble stilt på rekke med hendene over hodet i vinduene som vender ut mot Martin Place.

TV-bildene har også vist en person, som antas å være en av de mulige gjerningsmennene, holde en kvinne foran seg i det han beveget seg forbi vinduene i kafeen. Personen hadde et sort bånd med arabisk skrift på hodet.

Trusler mot området

Ifølge 7News i Sydney skal IS for flere måneder siden ha truet med å offentlig halshugge en person nettopp ved Martin Place, men det foreligger altså ikke offisiell informasjon om gisseltagerne eller deres motiver.

I september ble trusselnivået i Australia hevet fra «medium» til «høy», landets nest høyeste, noe som innebærer at sjansen for et terrorangrep er «sannsynlig».

Kort tid etter den nye trusselvurderingen ble en gigantisk antiterroroperasjon gjennomført, der 800 tjenestemenn deltok. 15 personer ble arrestert, og to av disse ble siktet for å ha planlagt å først gjennomføre en offentlig henrettelse, og deretter kaste et IS-flagg over den døde personen.

Tidligere har myndighetene i landet gått ut med at omkring 60 australiere deltar i kampene i Syria og Irak. I tillegg skal 15 australiere ha blitt drept – inkludert to selvmordsbombere.

Hisser opp

Stormufti Ibrahim Abu Mohamed, den øverste lederen for Australias imam-råd, sendte i femtiden norsk tid, ut en meddelelse der han fordømmer gjerningspersonens handlinger.

- Det er imponerende at politiet gjør det de kan for å skape mest mulig ro rundt situasjonen, at myndighetene understreker at Australia fortsatt skal være et tolerant og åpent land, og at stormuftien fordømmer dette på vegne av australias muslimske samfunn, sier Ranstorp.

- Samtidig ser vi at det allerede er grupper, som Australian Defense League på plass for å hisse opp situasjonen, utdyper han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder