Kai Eide: - Kongo ansvarlige for helsen til French

KINSHASA (VG) UDs spesialutsending Kai Eide er svært bekymret for helsen til Joshua French, og mener at kongolesiske myndigheter står ansvarlige.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kai Eide stiller seg helt uforstående til at French i dag ble dømt til livstid i fengsel for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland. Han understreker at norske og britiske myndigheter vil fortsette arbeidet med å få French tilbake til Norge.

Samtidig uttrykker han sterk bekymring for helsetilstanden til French.

- Vi mener det er grunnlag for å tilbakeføre French til Norge på humanitært grunnlag. Det har ikke blitt mindre aktuelt de siste dagene, etter hvert som hans tilstand har forverret seg, sier Eide.

Holder ansvarlige

Han gjør det helt klart at Norge holder kongolesiske myndigheter ansvarlig for helsesituasjonen til French.

- Det er grunn til å forsterke dette budskapet etter at retten i dag avviste at French bør overføres til behandling utenfor fengselet, sier Eide.

Den norske spesialutsendingen vil i kveld ha møter med britiske myndigheter for å drøfte hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

Skuffet

Frenchs kongolesiske advokat Marie André Mwila Kayembe er svært skuffet over dommen.

- Dette er en politisk dom der myndighetene har lagt press på retten for å få en dom i frykt for at de selv skal få ansvaret for Molands død, sier Mwila.

Forsvarerne har nå fem dager på seg på å bestemme seg for om dommen skal ankes.

- Jeg vil drøfte dette sammen med French og min norske kollega, men jeg mener det er godt håp om at en anke vil gi et annet resultat, sier han.

HJELPER FRENCH: UDs spesialutsending prøver i samarbeid med britiske myndigheter å få Joshua French hjem til Norge.


VG har vært i kontakt med Hilde Kari French som var til stede i retten under domsavsigelsen. Hun ønsker ikke å kommentere dommen mot sønnen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder