SIKKERHETSSITUASJONEN FORVERRET: For de tre norske som er en del av multinasjonale styrkene i Sinai er situasjonen forverret. Her er befal i Hæren for å sjekke situasjonen etter at en granat traff en buss i El-Arish by mandag. Foto: REUTERS

Spent for norske styrker i Sinai

Sikkerhetssituasjonen for det norske styrkebidraget i de multinasjonale styrkene på Sinaihalvøya har blitt betydelig forverret.

  • NTB

Artikkelen er over seks år gammel

De siste ukene har det vært daglige angrep på egyptisk politi og sikkerhetsstyrker fra væpnede grupper nord på Sinaihalvøya. Radikale islamister har også fått sterkere fotfeste det siste året.

Norge har til en hver tid tre medlemmer i de multinasjonale styrkene i Sinai, som overvåker fredsavtalen mellom Israel og Egypt. Avtalen begrenser den militære tilstedeværelsen i Sinai.

Oberst Sven Harald Halvorsen har vært operasjonssjef ved den multinasjonale observatørstyrken i Sinai (MFO) det siste året og var kontingentsjef for de norske styrkene.

- Etter uroen som oppsto i Egypt, har situasjonen vært spent, uoversiktlig og usikker. Vi fikk meldinger om infiltrasjoner av personer fra Gaza allerede fra slutten av juni, sier Halvorsen, som nylig hjem til Norge.

Han beskriver en anspent situasjon i området, med færre folk i gatene og stengte butikker.

- Vi merket at lokalbefolkningen var nervøse.

Bekymring

Halvorsen viser til ferske medierapporter om at blant annet gruppen Ansar al-Sharia hevder å ha etablert seg i området. Den radikale islamistgruppen har som mål å innføre islamske lover.

- Det er grunn til bekymring når slike grupper etablerer seg i området. Det innebærer en økende sikkerhetsutfordring for MFO.

Den norske obersten sier at de foreløpig ikke har noen indikasjoner på at al-Qaida har etablert seg på halvøya. Det dreier seg ifølge ham om islamistiske grupperinger som er villige til å bruke vold for å oppnå politiske mål.

Forverret sikkerhetssituasjon

For de multinasjonale styrkene i Sinai har sikkerhetssituasjonen i økende grad blitt en utfordring det siste året.

- Jeg vil si at sikkerhetssituasjonen er betydelig forverret. Dette har skjedd gradvis siden revolusjonen i januar 2011. Da jeg kom, kunne man fritt ta drosje fra leiren til Kairo. Det er det slutt på nå. Når vi skal ut på veiene har vi nå alltid eskorte og ofte også fra egyptiske militære, sier Halvorsen.

Når styrkene forflytter seg i nord, har man alltid med våpen, hjelm og skuddsikker vest. Egyptiske myndigheter kan ikke lenger garantere for styrkenes sikkerhet i området.

Halvorsen understreker at de multinasjonale styrkene i Sinai ikke har som oppgave å overvåke eller rapportere verken radikale islamister eller andre gruppers aktiviteter i området. Problemene i regionen knyttes til beduingrupper som er frustrerte over manglende utvikling i Sinai. Men dette er også en utfordring for de internasjonale styrkene, ettersom beduinene kan true leiren for å gjøre seg hørt overfor myndighetene i Kairo.

Norsk offiser forsøkt kidnappet

En større gruppe stormet i september leiren til observatørene og satte fyr på et utkikkstårn. Mellom 50 og 60 personer tok seg inn i leiren og sju soldater ble såret.

- I etterkant har vi fått vite at det var radikale islamister som sto bak, sier Halvorsen.

Men dette har ikke vært den trusselen for de multinasjonale styrkene. Flere ganger har de opplevd å bli stanset eller omringet av beduiner. Ofte har disse hendelsene bakgrunn i lokale forhold eller krav om at personer som sitter fengslet, løslates.

11. april i år ble også en offiser fra styrkene bortført og holdt fanget i en kort tid da væpnede beduiner stanset en buss på vei fra El-Arish til Kairo. I bussen var det også en norsk major.

- Han ble truet med våpen og forsøkt kidnappet, sier Halvorsen.

Mer om

  1. Egypt
  2. Midtøsten

Flere artikler

  1. Egyptiske styrker beskyldes for å drepe fanger uten lov og dom

  2. Pluss content

    Egyptiske styrker beskyldes for å henrette fanger

  3. Sisi mener koalisjon mot IS må rette seg mot flere

  4. Over 100 drept i kamper i Egypt

  5. Egyptiske myndigheter: 40 mistenkte terrorister drept i Egypt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder