FLYKTNINGSTRØM: Folk strømmer over grensen fra Russland, men nå er det stadig færre syrere. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Syrere irritert over andre flyktninger: – Utga seg for å være syrer

MURMANSK/NIKEL/STORSKOG (VG) En stadig mindre del av flyktningene over Storskog er syrere. Det får syrere til å reagere.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg stod og ventet i fire døgn i kulden for å komme over til Norge, fordi det var så mange folk, forteller en syrer til VG. 22-åringen ønsker ikke å si navnet sitt. Kompisen «Abdu» (32) liker ikke at så mange av flyktningene kanskje ikke er reelle asylsøkere.

– Det er så mange afghanere. Men der er det vel ikke krig, undrer «Abdu» - og legger til:

– Det var en kar som utga seg for å være syrer. Men han ble selvfølgelig kjapt avslørt.

For første gang i 2015 kom det forrige uke flere afghanske enn syriske asylsøkere til Norge.

SKEPTISK SYRER: "Abdu" har selv bodd i årevis i Russland, men er skeptisk til de mange afghanerne som nå kommer over grensen ved Storskog. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Kompisen (22) innrømmer at han har bodd en rekke år i Russland, men at det ikke finnes noen fremtid for ham der. Han snakker godt russisk. «Abdu» forteller at han også har prøvd å lære russisk.

– Vi hadde jo tenkt å dra tilbake til Syria, men det er ikke mulig. Jeg var rik, hadde syv hus. Men alt er ødelagt, hevder «Abdu».

– Det er forferdelig hjemme i Syria. Det er ikke aktuelt å dra tilbake dit, sier 22-åringen.

LES OGSÅ: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten.

Sjefen for politiet på Storskog, Stein Kristian Hansen, kommenterer saken slik:

– Vi behandler alle likt uansett hvor de kommer fra. Det er jobben jeg har, og så er det UDI som fatter vedtak om opphold i Norge eller ikke. For oss er det ikke annerledes nå.

LES OGSÅ: UDI advarer afghanere: Kan bli sendt hjem til Kabul.

Afghanerne som VG har snakket med, er ikke enige i at de er grunnløse asylsøkere.

– Det er farlig å dra hjem til Afghanistan. Selvfølgelig er det det vi vil, men det er farlig. Vi er redde, våre barn er redde, sier Isa (30) , som vi treffer på et hotell i Nikel.

Han hevder at Taliban befinner seg bare få kilometer fra hovedstaden Kabul.

LES OGSÅ: Smugling av flyktninger lukrativt for mafianettverkene.

UDI har allerede advart de voksne, Russland-bosatte afghanerne om at de kan bli returnert til nettopp Kabul.

VG treffer også et afghansk par med to barn.

– Vi har ingen fremtid i Russland. Vi satser alt på Norge, sier de og er bekymret for hvordan de skal komme seg over grensen. De har ikke råd til å betale noen, og det blir vrient å sykle med to barn i 12 kilometer på en elendig vei.

UDI-direktør Frode Forfang sa mandag til VG at «vi vil nå gjøre fremstøt overfor afghanere som oppholder seg i Russland og advare om at afghanske menn som har opphold i Russland faktisk risikerer å miste oppholdet og bli sendt til Afghanistan».

LES OGSÅ: Dette er Europa 2015: Flytkningleirer og nødhjelp

Samtlige afghanere som VG har snakket med, behersker russisk. Det gjør derimot ikke en del pakistanere som også har kurs for Norge.

Storskog-sjef Stein Kristian Hansen bekrefter trenden:

– Vi har en del som har korte transittvisum, men jeg har en følelse av at mange har bodd i Russland ja. Afghanerne har vært i flertall den siste tiden, og det virker som de fleste av dem har lengre opphold i Russland bak seg, sier politioverbetjenten.

Sist uke var bare 12 prosent av de 785 som kom til Norge over Storskog syrere. Til sammenligning var det 58 prosent afghanere. De var klart i flertall, viser statistikken fra Politiets utlendingsenhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder