KRITISK: Russlands president Vladimir Putin har vært sterkt kritisk til forslaget fra Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina, og onsdag la ned veto. Foto:Ria Novosti,Reuters

Russisk veto mot forslag om MH17-domstol

Russland har lagt ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen av et malaysisk passasjerfly i fjor.

  • NTB

Elleve av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for forslaget som ble fremmet av Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina.

Kina, Angola og Venezuela avsto fra å stemme.

Les også: Ett år etter MH17-styrten - fremdeles ikke oppklart

En FN-støttet domstol var foreslått for å straffeforfølge dem som mistenkes for å ha skutt ned Malaysia Airlines' flygning MH17 over Ukraina i fjor. Alle de 298 menneskene om bord mistet livet.

– Ikke grunnlag

– Vi har gjentatte ganger sagt at vi ikke støtter opprettelsen av et tribunal. Det er ikke grunnlag for det, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin, og legger til:

– Hvordan kan man forsikre upartiskhet i en slik etterforskning?

Den russiske regjeringen har vært sterkt imot forslaget siden det ble fremmet. President Vladimir Putin har for eksempel vært i kontakt med Nederlands statsminister og frarådet ham å ta nedskytingen av flyet inn for en internasjonal domstol.

Alle artiklene:Les alt om flykatastrofen i Ukraina her

Russiske myndigheter har også lagt fram et eget forslag om hvordan saken bør etterforskes. Forslaget innebærer ikke et tribunal, men etterspør en full etterforskning av nedskytingen.

Flyet, en Boeing 777 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, befant seg i om lag 40.000 fots høyde da det ble truffet av en rakett og styrtet 17. juli 2014.

RAPPORT: Skutt ned av russisk rakett

Alle som var om bord i flyet omkom, og vrakdelene ble spredt over et stort område. Blant de 298 omkomne var 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

Mener separatister sto bak

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

Lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett, har CNN tidligere meldt. Den endelige rapporten fra de nederlandske etterforskerne vil bli presentert i oktober.

Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder