FREDSPRISVINNER: Malala Yousafzai ble hedret for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom. Foto:Monkberry,monkberry

Malalas far: - Vi er så stolte av henne

Faren og onkelen til fredsprisvinner Malala Yousafzai er fra seg av begeistring for det deres datter og niese har oppnådd.

  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Zahir Shah dawn Pesh fra den pakistanske avisen Dawn.com snakket med VG rett etter at han hadde intervjuet familien til Malala. Journalisten fortalte at familien ble overlykkelige da hun fredag, sammen med Kailash Satyarthi, mottok årets Nobels fredspris 2014.

LES OGSÅ:Nobelkomiteens begrunnelse

For to år siden ble den 1,52 meter høye skolejenta skutt i hodet av Talibankrigere for sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Idag hylles 17-åringen både ute i verden og hjemme.

– Jeg har snakket med faren hennes som sa at han var veldig stolt over det hun har oppnådd. Det er flere som har vært her i dag og gratulert oss. Det er rørende at en jente som faktisk har jobbet med kvinner og kvinners rett nå har mottatt en av vår tids gjeveste priser, sa onkel Emid Shaa til Pesh.

Ekstremt skoleflink

Onkelen fortalte til Pesh at han begynte å danse da han fikk nyheten. Onkelen har ikke fått reist til Birmingham for å gratulere sin niese, og befinner seg i Swat i Pakistan, der Malala kommer fra.

– Vi er veldig stolte over henne, sa onkelen flere ganger, kunne Pesh gjenfortelle.

Send dine gratulasjoner til vinnerne!

Journalisten har også snakket med en av hennes lærere som fortalte at Malala var en svært dyktig elev.

Til Pesh fortalte læreren at Malala var en «brilliant elev», og at hun alltid hadde vært voksen for sin alder. Malala snakket ifølge læreren ofte om viktigheten av utdannelse for jenter, og var aldri redd for å si sinn melning.

Også vår egen statsminister Erna Solberg gratulerte 17-åringen i dag. Solberg fikk æren av å møte Malala i sommer, og fortalte at hun virket reflektert og gjennomtenkt.

Brente skolene

Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under psevdonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder