MILITÆRHISSIG: Tidligere visepresident Dick Cheney sier i et ABC-intervju at han ikke ser noen annen utvei enn et militært angrep på Iran. Foto: DAVID J. PHILLIP, AP

- Iran-angrep uunngåelig

Et amerikansk militærangrep mot Iran er uunngåelig, mener tidligere visepresident Dick Cheney.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter at Hassan Rouhani ble valgt til president i Iran, hersker det nå tilnærmet tøvær i forholdet mellom Teheran og USA.

President Barack Obama har gjort det klart at han vil samarbeide med Rouhani, og de to lederne har både brevvekslet og snakket med hverandre på telefon de siste månedene.

Tonen i forhandlingene om det iranske atomprogrammet er bedre enn på lenge, og i Det hvite hus er håpet om å komme fram til en diplomatisk løsning på den over 30 år gamle konflikten styrket.

Uunngåelig

Tidligere visepresident Dick Cheney, som var en av de fremste pådriverne da USA invaderte Irak, deler ikke optimismen og mener at et amerikansk angrep mot Iran er uunngåelig.

Cheney sier dette i et intervju med fjernsynsstasjonen ABC, der han også langer ut mot Obama-administrasjonens diplomatiske linje overfor Iran.

- Jeg har vansker med å se hvordan vi skal kunne nå vårt mål uten bruk av militærmakt, sier Cheney.

INGEN TILLIT: Dick Cheney har ingen tillit til at USAs president Barrack Obama skal komme til en forhandlingsløsning med Iran. Foto: MIKHAIL METZEL, AP


- Jeg tviler sterkt på at diplomati vil føre fram dersom det ikke skinner klart igjennom at vi vil ty til militærmakt dersom diplomatiet svikter, fortsetter han.

Ingen tillit til Obama

Obama-administrasjonen antydet nylig at det kan bli aktuelt å lempe på de økonomiske sanksjonene mot Iran, som et ledd i arbeidet med å komme fram til en diplomatisk løsning på atomstriden.

Cheney er ikke enig og lar seg ikke imponere av Obamas forståelse av, og politikk overfor Iran.

- Jeg har ikke mye tillit til administrasjonens evne til å nå en forhandlingsløsning, sier han.

Store bokstaver

- Jeg har snakket med mine venner i den delen av regionen. Jeg kjenner dem fortsatt, jeg kjenner mange der, og de frykter at det skal gå på samme måte i Iran som i Syria, fortsetter han.

- Obama-administrasjonen kommer til å snakke med store bokstaver, men når alt kommer til alt, vil det få liten effekt for det iranske atomprogrammet, sier Cheney.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder