Massakrerte barn og eldre i Sør-Sudan

Da opprørerne i Sør-Sudan angrep og tok kontroll over oljebyen Bentiu i forrige uke, begikk de samtidig en etnisk massakre, mener FN. Mer enn 200 sivile skal ha blitt slaktet ned.

  • Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

200 mennesker, også eldre og barn, ble regelrett slaktet og forlatt gatelangs da Nuer-opprørere tok kontroll over byen Bentiu i Sør-Sudan 15. april. Over 400 skal ha blitt skadet.

Massakeren skal være en av de verste i det krigsherjede landet.
I videoen øverst i saken skildres de forferdelige scenene i kjølvannet av massakren. (NB! Vi advarer mot sterke bilder)

Flere søkte tilflukt i en moské. Der plukket opprørerne ofrene ut etter etnisitet, og massakrerte de som tilhørte en annen etnisitet enn opprørerne selv. FN fordømmer massakren.

- I løpet av de siste dagene har Bentiu vært åsted for grov og svært målrettet forsettlig vold, som rammet individer av visse identiteter. Jeg synes det jeg har sett så langt i moskeen og andre steder i byen virkelig har vært hjerteskjærende. Man kan med sikkerhet si at det har blitt begått grusomheter her av et meget betydelig omfang, sier FN-spesialutsending Toby Lanzer til AP.

Byen Bentiu er hovedstaden i delstaten Unity, hvor oljeproduksjon er blant hovednæringene.

Maktkamp

Bakgrunnen for grusomhetene som utspiller seg i Sør-Sudan er en maktkamp mellom president Salva Kiir og den avsatte visepresidenten Riek Machar. Machar leder opprøret, og konflikten har blitt etnisk mellom presidentens Dinka-stamme og opprørslederens Nuer-stamme. En våpenhvile ble signert tidligere i år, men volden fortsetter.

- FNs misjon i Sør-sudan fordømmer drapene på sivile i Bientu i delstaten Unity forrige uke. Drapene ble gjort på basis av etnisk tilhørighet og nasjonaliteter. FNs misjon fordømmer også sterkt bruken av Bentiu 99 FM-radiostasjon til å kringkaste hatbudskap rettet mot enkelte etniske grupper, sier talsperson for UNMISS, Joseph Contreras.

25.000 mennesker har nå søkt tilflukt i en FN-base i Bentiu. Kapasiteten i flyktningeleiren er sprengt, og det er knapt mer forsyninger.

Det er ikke sikkert de er trygge her heller. I forrige uke stormet en rasende mobb en FN-base i byen Bor og drepte rundt 60 personer. Der var de fleste drepte en del av Nuer-stammen.
I horisonten truer en ny krise. Mer enn en million mennesker er drevet på flukt, og svært få av dem får passet på avlingene sine. FN frykter hungersnød i området i de kommende månedene.

Brende forferdet

Børge Brende uttalte mandag at han mener massakren bør etterforskes.

- Norge fordømmer massakrene i Sør-Sudan på det sterkeste. Dette må etterforskes og de skyldige må straffes, sa utenriksminister Børge Brende til NTB.

- Kvinner, menn og barn er regelrett blitt slaktet ned i store antall, til og med inne på sykehus og i religiøse bygninger. Situasjonen i Sør-Sudan er svært kritisk. Jeg gjentar at begge parter i konflikten har ansvar for å stanse volden, og løse sine uoverensstemmelser gjennom politikk og ikke ved å drepe sivile for å spre skrekk og uro, sa Brende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder